ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför omgång 3 – Norrettan

Då var det dags att ta en titt på omgång 3 i den spännande Div 1 Norra-serien. De första två omgångarna har gett VSK en smakstart och klubben leder ganska otippat serien med två poäng. Det faktum att ett lag leder med två poäng efter två omgångar har bara inträffat två gånger tidigare i Norrettans historia. Visst är det magiskt med siffror…

Förra omgången tippade vi rätt i följande matcher – vi hade rätt på kryss i Sandviken-Karlslund, VSK vinst, oavgjort på Nyköpings BIS och UFC samt att Assyriska skulle vinna mot Arameiska. Det resultat som överraskade oss mest var att Sollentuna på ett imponerande sätt körde över Skellefteå med 4-1. Kanske är det så att Sollentuna har något riktigt bra på gång.

Då till helgens matcher

Skellefteå FF – Sandvikens FF: X

Sandviken har en jättebra defensiv, men de har problem med att göra mål framåt. Truppen har också problem med skador som förmodligen hämmar lagets insatser just nu. Nyförvärv som är tänkta målgörare som Emil Bellander från Åtvidabergs FF har endast fått göra inhopp efter en skadeperiod och även rutinerade Makondele är fortfarande helt borta ur matchsammanhang på grund av skada. I säsongens första match skadade sig även förre allsvenske målvakten Tim Markström och utöver det verkar även Marcus Hägg vara skadad. När Makondele/Markström/Bellander kommer tillbaka och är i matchform kommer SIF vara ett helt annat lag.

Skellefteå blev helt överkörda av Sollentuna och även om de fick göra första målet var det inget snack om vart segern skulle hamna. Sollentuna formligen mosade dem i 90 minuter. Det är ändå lite förvånande eftersom SFF hade lite spel mot VSK i andra halvlek. Frågan är då om det är Sollentuna som är bra eller Skellefteå som var dåliga i denna deras första bortamatch i Norrettan. Vi tror ändå att Skellefteå är ett hyggligt lag som fått en tuff inledning genom att möta två bra lag.

Vi kan nog redan nu konstatera för resten av säsongen att så fort Sandviken spelar luktar det kryss. Visst lär Skellefteå försöka vinna på hemmaplan men Sandvikens försvar är stabilt. Ett kryss är givet i denna match.

IK Rynninge – Assyriska FF: 2

Rynninge torskade visserligen med 3-1 mot FC Linköping, men enligt rapporter var det en tuff och jämn match där Rynninge hade fler målchanser än Linköping men förlorar ändå. Sista målet för FCL kom dessutom i slutminuterna när Rynninge tryckte på för kvittering.
Assyriska känns lite sämre än förväntat så här långt. Laget har en riktigt bra spelare nämligen Stefan Batan. Men som vänsterback är det svårt att dominera en match även om du är en klass bättre än alla andra. Kevin Krans är vass framåt och leder just nu skytteligan med tre mål och har ryktats högre upp i seriesystemet flera gånger. Det återstår att se hur länge han stannar i Assyriska.

Ska vi vara helt ärliga finns det en bra chans att Rynninge kan knipa en poäng av Assyriska. De har visat att de inte är några strykpojkar och Assyriska har inte imponerat så här långt. Men i slutändan känns det ändock som att Assyriska har lite fler spetsspelare än vad Rynninge har och borde därför vinna.

Arameisk-Syrianska IF – Västerås SK: 2

Det vi såg av Arameiska i förra helgens match mot Assyriska gjorde oss inte rädda. I första halvlek fick de knappt röra bollen. I andra halvlek lyckades de etablera lite spel och lyckades då även göra ett snyggt mål. Spelaren att se upp med är Kristijan Cosic som är en lång snabb forward som kommer få en hel del långbollar på sig.

Den grönvita maskinen ska enligt all logik köra över Arameiska. Men statistiken oroar. I fjol nollade ASIF VSK – noll poäng trots stort favoritskap i båda matcherna. Som lök på laxen – tittar vi historiskt har VSK bara vunnit två matcher sedan 2007 i Norrettan i omgång 3, resten är förluster. Trots alla sifforor som pekar mot ett VSK-debacle och även om det är lite skavanker och sjuka i truppen ska VSK vinna den här matchen. Enda hotet som vi ser mot en VSK seger är att laget inte tar uppgiften på allvar eller åker på en tidig utvisning.

Nä, ska VSK vinna serien ska det bara vara vinst i den här matchen – allt annat är ett misslyckande och någon får avgå – vi ska fundera på vem det blir.

Umeå FC – FC Linköping City: 1

Umeå kryssade mot Bissarna i en match där De Carolis som mittback räddade två bollar på mållinjen. Vi unnar De Carolis all framgång och så länge UFC kryssar är det bra resultat för VSK. Laget har sin stora stjärna Mårtensson skadad och det är lite oklart när han är tillbaka. Anfallsspelet blir helt klart lidande i hans frånvaro.

Linköping City har fyra poäng efter två omgångar efter att vunnit i en hård kamp mot nykomlingen Rynninge. Känslan så här långt är att Linköping står sig ganska bra i serien och man lyckades också spela oavgjort mot Bissarna i premiäromgången. Men nu är det slut på åka till grannen och spelare lite boll, nu ska det åkas upp till Västerbotten och det är tufft oavsett lag. En ovan nykomling som aldrig gjort en långresa tidigare kommer få det jobbigt.

Även om UFC inte känns så där hyperfarliga så tror vi att de vinner matchen. Det är egentligen ganska svårbedömt då Linköping har gjort bra ifrån sig men hemmaplan är en större fördel i Norrland än på andra ställen.

Karlslunds IF – Carlstad United: X

Karlslund har inlett med två oavgjorda men då har de kryssat mot Sollentuna och nu senast mot Sandvikens IF, det är bra jobbat. Det finns en hel del kvalitéer i det här laget. En bra spelare är Simon Esseus som förra året var en av Bissarnas mest spelade spelare men som nu fått starta på bänken i KIFs båda seriematcher. Felix Bindelöv som förra året spelade i Sandviken med meriter från Allsvenskan/Superettan har också fått inleda på bänken. När två så meriterade spelare är bänkade är det ändå ett tecken på att laget håller relativt hög nivå, Ekstrand-Hamrén har fått starta en match och blev bänkad i den andra och kan inte känna sig säker på en plats i startelvan.

Carlstad hade en jämn match mot Forward senast. Av det vi kunnat läsa oss till och från vad tränarana sa efter matchen var resultatet rättvist. Men Forward hade kanske de farligaste målchanserna men Carlstad tycks ha haft de flesta. CU är inget dåligt lag, vinsten mot Syrianska på bortaplan visar ändå att det finns bra kvalitéer i laget.

Det här är faktiskt en ganska intressant och svårbedömd match. Kanske att CU ska vara favoriter men då det kan gå lite hursomhelst sätter vi ett kryss så kan vi i nästa genomgång säga att vi var nära.

Syrianska FC – BK Forward: 2

Ärligt talat, Syrianska FC känns mycket sämre än vad vi trodde, alla fall just nu. I laget finns massor med duktiga spelare men de har varken fysiken att orka en hel match och de spelar inte som ett lag just nu. I deras bortamatch mot TG vann de knappt och matchen var en tämligen trist historia där båda lagen hade svårt att få till några målchanser värda namnet. Syrianskas mål var en snygg historia men TG borde också gjort ett mål på sin enda kvalificerade målchans. Det hade varit rättvist med ett kryss och faktum är att TG spelade sämre hemma än i sin premiärmatch borta mot Akropolis. Om Syrianska inte spottar upp sig kan det nog bli en hel del oväntade poängtapp i år förutom då de förväntade läggmatcherna. Ingen har väl undgått veckans nyhet att SFC fortsatt utreds för matchfixning.

BK Forward kryssade som sagt mot Carlstad och hade innan dess vunnit mot Assyriska och ska återigen möta ett lag från Södertälje. Det finns inga dåliga lag i serien och trots att laget är nykomlingar så står de upp bra mot mer etablerade lag. Forwards bästa lagdel är deras mittfält med motorn Kevin Johansson som gjort två riktigt bra matcher. Om han och hans kollegor lyckas stoppa Syrianskas speluppbyggnad som man gjorde i segermatchen mot Assyriska kan det bli en riktigt trevlig dag för Forward.

Vi drar till med att BK Forward vinner den här matchen, inte för att de ska vara favoriter utan mer för att det vore så otroligt skönt om någon tvålade dit Syrianska igen. Men kanske kan vi hoppas på oavgjort – Forward är helt klart förmögna till det.

Sollentuna FF – Team TG: X

Så Sollentuna körde över Skellefteå vilket ändå tyder på att det är ett ganska bra lag man fått ihop i år. Man kryssade visserligen mot Karlslund i premiäromgången men man har en bra tränare som även förra året lyckades få laget att inleda serien väldigt bra. Nyförvärvet William Kenndal från Qvidinge har inlett vasst och har redan gjort två mål från mittfältet.

TG förlorade med uddamålet mot Syrianska och har noll poäng så här långt. Det säger inte så mycket då de mött två förväntade topplag. Laget tycks fallit tillbaka i sin gamla sjuka att ha svårt att göra mål vilket gör det extra krångligt att vinna matcher. Nu väntar en ny tuff bortamatch men motståndet borde vara lite behagligare. Känslan är att TG är trygga i sin defensiv och de har trots allt bara förlorat med uddamålet i två matcher mot topplagen.

Det blir ett fegistips och vi sätter ett kryss. Skulle Sollentuna vinna får vi nog skruva upp förväntningarna på det laget ytterligare.

Akropolis IF – Nyköpings BIS: 1

Ok, grekerna hade inte en enda vettig målchans mot VSK men de hade faktiskt ett etablerat spel men lyckades inte komma förbi försvaret. Det är inget dåligt lag och känslan vi har just nu är att de trots allt är ett bättre lag än Bissarna och de bör kunna få ut mer av sitt spel än de fick i matchen mot VSK.

Bissarna har inlett med två oavgjorda matcher och är fortfarande lite svårbedöma i vart de står kompetensmässigt. I vilket fall bör de få det svårt på den souvlakidoftande planen i helgen. I Bissarna är det Christian Kouakou som har nätat i båda matcherna och är enda målskytt laget. Han är giftig och det är inte helt omöjligt att han kan vara med och slåss om en tredjeplats i Norrettans skytteliga (efter Karwan/Dogge) denna säsong. Det bör påpekas att två tongivande spelare som Fredrik Holster (förmodligen sjuk) och Noi Olafsson (avstängd) inte startade i matchen mot Umeå och förmodligen hade höjt laget ett snäpp.

Ska Akropolis vara ett topplag måste de vinna över Bissarna. Vi hoppas så klart inte på det utan drömmer om ett kryss. Vi får se hur det går men Akropolis bör ta hem det här.

Om det är någon som tror att de kan tippa bättre än ANNO-redaktionen får man gärna skicka in sina tips i kommentarsfältet.

Facebook Comments Box