ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför Mjällby AIF – VSK Fotboll

Då gör VSK sitt besök på listerlandet i och med dagens match mot Mjällby AIF.

Mjällby spelade så sent som 2014 i Allsvenskan då man tillsammans med BP åkte ned i Superettan. Faktum är att klubbarna gjorde en klassiker det året och precis som BP åkte Mjällby ur direkt till Div 1.

Sen har det alltså tagit tre säsongen i Div 1 innan man ifjol i stor stil vann den södra serien och var tillbaka.

VSK spelade mot Mjällby när man var i Superettan senast. I bortamatchen som fö skribenten såg på plats blev man avklädda med 3-0. Det var en tung resa hem i en trång bil efter den matchen. Hemma på Parken vann man istället med 1-0. Det var Luciano Damianovici som fick in bollen för VSK. Annars är nog den här matchen mest ihågkommen för att Joonas Botold blev liggande på planen i 7 minuter och ambulans tillkallades. Det visade sig att han lyckats dra höften ur led.

Inför årets säsong har Mjällby tappat en del tongivande spelare från ifjol. Dit räknas Jesper Löfgren och Oskar Sverrisson. De var de två spelare i fjolårets Mjällby med mest speltid, efter målvakten Johansson. Det här har visat sig vara riktigt tunga tapp.

Den enda lite större värvning man gjort är Óttar Magnús Karlsson från Norska Molde. Òttar spelade ifjol i Allsvenskan, då utlånad till Trelleborg.

I övrigt har man lånat in två yngre spelare från Malmö FF som man så klart hoppas ska få sitt genombrott i år. Man har ytterligare lånespelare på plats, bland annat från Max Watson från J-Södra. Man tycks tro på sina lån, de har fått speltid direkt i inledningen av serien. Max har spelat hela matcherna.

Mjällby har också kvar många av fjolårets spelare i truppen. De två viktigaste är

Bubacarr Jobe är den lille (1.67) målfarliga mittfältaren som gjord 16 mål från sin position som vänstermittfältare i Mjällbys 4-4-2 system. Det är så klart extremt bra då han inte är wingback eller ytter utan en mer klassisk vänstermittfältare. Bubacarr anslöt från Skövde inför fjolårets säsong. Mjällby fick upp ögonen för honom tydligen och i den miljö som Mjällby erbjuder har han utvecklats ordentligt. Annars härstammar Bubacarr från Gambia men kom till USA som 16-åring och blev där adopterad. Hans fotbollsliv i USA var dock problematiskt pga olika visumregler (läs om det här). Detta problem gjorde att han hamnade i Sverige och han kan nu få glänsa på planen i Superettan med sin teknik och snabbhet.

David Löfquist är den centrala mittfältaren som har snart fyller 33 år gammal. Han är Mr Mjällby då han under hela sin seniorkarriär representerat klubben, utan avbrott. Han har varit med under åren i Allsvenskan både på 00-talet och 10-talet och sen i Superettan. Nu har han följt med laget ned och vänt i Div 1 och han besitter förstås en rutin som är ovärderlig för laget. I fjol var han en av lagets mest spelade och han har en given plats på mittfältet.

I vår försäsongsanalys konstaterade vi att Mjällby i vart fall gjort en helt okej försäsong och pekade ut dem som ett potentiellt skrällag i serien i år. Så långt har man inte levt upp till vår hajp av klubben. Hos riktiga experter är laget dömt till degradering och just nu ser de ut att få rätt. Men serien är lång och vi får se vad som händer längre fram.

I de två matcher klubben spelat har man förlorat mot Varberg hemma i premiären och sen borta mot Norrby. I framförallt den senaste matchen blev försvarsproblemen i laget lagda framför hela fotbollssverige att beskåda. Man saknar verkligen sina flyktade försvarare från ifjol, de har inte kunnat ersättas på ett bra sätt och laget har ett klart sämre försvar nu än vad man hade i Div 1. Detta kan så klart bli lagets akilleshäl om man inte får ordning på det.

Framåt ser det trots allt bättre ut. Bubacarr Jobe kan spela på alla anfallspositioner som vi förstår det och beroende på vad han ställer upp kan man variera sitt anfallsspel på många olika sätt. I matchen mot Norrby hade man riktigt heta chanser att kvittera.

Inför den här matchen finns det så klart en viss desperation hos Mjällby. Nu måste man ta poäng och vad är lämpligare än mot en annan nykomling i serien.

Mjällby kommer att gå till attack direkt för att visa VSK vem som bestämmer på Strandvallen. Man kommer vilja trycka ned VSK första 15 minuterna och helst få ett mål så man får arbetsro.

Vidare kommer Mjällby vara noga med att inte ställa sitt försvar för högt, man är så klart nu varnade om VSK:s omställningsspel. Här blir en balans för Mjällby att hitta. Pressa på för mål och för att äga matchen, hålla laget kompakt så man inte får snabba omställningar centralt som VSK är duktiga på samtidigt som man inte släpper till ytor bakåt så VSK kan ställa om med sina snabba yttrar.

För VSK handlar det om att hantera Mjällbys initiala press och se till att man inte får baklängesmål emot sig. Sen får man jobba sig in i matchen och förhoppningsvis hitta anfallsvägar som kan leda till målchanser. Kommer VSK bara till Mjällbys försvarsområde med bra positioner i anfallet blir det farligt då backlinjen har problem. Mjällbys motdrag mot detta kommer vara att försöka äga så mycket boll som möjligt.

Det här kommer bli en spännande match.

Facebook Comments Box