ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför Karlslunds IF

Så var det dags att ta revanch mot Karlslunds IF som VSK Fotboll förlorade mot under en kall försäsongsmatch som nog många inte minns eller vill minnas. Resultatet skrevs till 2-1 efter att Karlslund gjort två snabba mål i den andra halvleken.

Medans VSK har ångat på i tabelltoppen har Karlslund haft svårt och ta poäng så här långt i serien. Poängen man tagit kom de två inledande omgångarna när man spelade oavgjort mot Sollentuna och Sandviken. Sen har man haft uddamålsförluster mot Carlstad, TG och Assyriska. Den sistnämnda matchen var den målrikaste och slutade med en 5-4 förlust. Resultatet från den matchen är lite svårtolkad, innan dess hade KIF max gjort ett mål och alltid släppt in ett mål i matcherna.

Några att se upp med i KIF är anfallet där Lipovic (nr 10) (3+2) och Molin (nr 18) (2+2) är giftiga. Av lagets sju mål har de varit involverade i sex av dem. De är duktiga på att hitta varandra i tilltrasslade situationer och sätter ofta chansen om de får den. En spelare som ryktats högre upp är Laurence Bell (nr 4). Han är en duktig central mittfältare men mot Assyriska höll han bollen lite väl länge några gånger och tappade den vilket orsakade ett av målen bakåt. En annan spelare som är involverad i mycket är höger-wingbacken Ibrahim Habib (nr 8), bra offensivt men har varit involverad i några högst tveksama aktioner defensivt.

Laget spelar ett 3-5-2 system där man faller ned i en fembackslinje i sin defensiva position och man är rätt svåra att komma igenom när de väl står där. Trots detta är det defensiven som ser svagast ut i laget. Flera av baklängsesmålen har sett billiga ut.

Det har roterats ganska rejält på vilka som ska starta på de tre mittbackspositionerna och när det såg ut som de hittat rätt formation så släpper de in fem mål. Vidare tycks målvakten vara osäker på hörnor och ger returer. Man har dock bra huvudspelare som kan ställa till det rejält om de får chansen. Många av målen man släppt in har varit instick bakom backlinjen, något VSK brukar vara väldigt bra på att få till.

För VSK finns det bara vinst här. Det är trots allt serieledaren mot en nykomling. VSK har dessutom hemmaplan och en motståndare som är svag på saker som VSK är bra på. I den svidande förlusten under försäsongen dominerade VSK matchen men Danne slarvade med en passning som Lipovac snodde och Tsouka blev av med bollen som Yaldir satte. Om defensiven sitter så som de gjort de senaste matcherna och om man inte tillåter Karlslund att ställa om ska detta vara en relativt enkel historia.

Hos VSK har skadeproblematiken börjat dyka upp igen som ett moln på himlen. Ilir har visserligen börjat springa med boll men det låter inte som han är nära att vara tillbaka. I veckan skadades även Nushi, oklart hur allvarligt.

Även om Blommé gör det bra skulle en ytterligare skada på antingen honom eller Calle skapa en viss osäkerhet i defensiven. Nushi kommer saknas, han har gjort det bra i sina inhopp och utmanade om en starttröja innan skadan. Sen är det oroande att både Koyar och Filip har problem med ljumskarna, även om Filip verkar vara redo för spel. Att Sarr och Botchey är skadade gör att VSK just nu är lite sårbara ifall Dennis skulle skada sig. Men de spelare som är tillgängliga ska ändå vinna över Karlslund, oron är mer hur det ska se ut i Juni/Juli.

Det ska bli intressant och se hur VSK väljer och ställa upp, konkurrensen är mördande på flera positioner och vi får se hur TAF resonerar kring yttrar och centrala mittfältet. För att öka konkurrensen ytterligare vore det bra att få se ett inhopp av Emir Smajic. Han borde vara väldigt spelsugen och skulle han göra mål blir konkurrensen mördande på riktigt.

Facebook Comments Box