ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Konkursförvaltaren stoppar Hammarby Bandy från att träna


Förra veckan försatte Hammarby Bandy sitt driftsAB i konkurs. Detta efter att det saknades ekonomiska förutsättningar att driva det vidare. Totalt tycks det saknats 6-700 000 kronor för att få det att gå ihop. Det kanske inte låter som så mycket pengar, men enligt klubben var inte sponsorerna villiga att stoppa pengar i ett svart hål. Någon annan utväg än konkurs fanns inte om man får tro uttalanden från klubbföreträdare.

Nu har ett nytt stort problem seglat upp på konkurshimlen. Den av tingsrätten utsedde konkursförvaltaren stoppar nu Hammarby Bandy från att genomföra organiserade träningar så länge spelarna får ersättning från den statliga lönegarantin.

Den statliga lönegarantin gäller i upp till tre månader. I nuläget har konkursförvaltaren beslutat om träningsstopp fram till sista augusti.


Om klubben ändå tränar eller gör bandyrelaterade saker räknas den tiden av från lönegarantin och spelarna får inte ersättning för den dagen aktiviteten genomfördes. Till exempel har laget en supporter- och sponsorträff inplanerad, men den får spelarna inte betalt för att genomföra.


Det är oklart varför konkursförvaltaren fattat beslut om träningsförbud, men förmodligen har det att göra med att bolaget inte ska bedriva någon verksamhet i framtiden utan hela driften ska flyttas över i ett nytt bolag.

Det är alltså inte konkursförvaltarens fel att det blir så här, där får Bajen skylla sig själva. Man har själv valt att sätta bolaget i konkurs för att avveckla verksamheten. Då lämnar man egentligen inget val till konkursförvaltaren som då i princip måste besluta om att ingen verksamhet ska förekomma i bolaget tills konkursen är klar. I praktiken innebär detta att bolaget inte får genomföra de aktiviteter man normalt sett håller på med (de anställda tränar och spelar bandy).

Hela förfarandet är logiskt och en konkursförvaltare är enväldig i att bestämma vilka aktiviteter bolaget ska genomföra under konkursen, så Bajen har bara att foga sig i beslutet.

Frågan nu är väl om Bajen kommer att ”svartträna” i smyg och hoppas på att inte konkursförvaltaren kommer på dem. Dråplig situation detta, men Bajen har som sagt sig själva att skylla.

I övrigt har det framkommit att pengarna som fattas i redovisningen har förskingrats från försäljningen i Zinkentältet. Stockholms stad var tydligen helt rätt ute som inte gav Bajen tillstånd till alkoholservering under stora delar av säsongen. Det är ju bland annat sånt här man vill förhindra.

Vad värre är i denna situation är att man också förskingrat pengar från swishkampanjer från supportrar. Pengar som samlats in för att hjälpa klubben i det ekonomiska trångmål man var i. Det är ju inte utan att man undrar vad det är för människor som gjort detta mot sin klubb och supportrarna. Att reparea det här förtroendegapet lär ta tid för klubben.

Och visst, man kör en riktig fuling som klubb. Man konkar det bolag med skulder och blir därmed av med dem. Men bara för att så fort konkursen är klar lägga över driften i ett nytt aktiebolag som är rent från ekonomiska problem. Det här är den enkla vägen ur sina ekonomiska bekymmer som man själv har satt sig i. Det kanske inte är konstigt att konkursförvaltaren är sur på klubben som ser till att människor man är skyldig pengar nu inte får dem, samtidigt som man vill fortsätta som inget har hänt. Bra då att förvaltaren är tydlig med vad som gäller. Vill ni inte betala era skulder, ja då ska ni fan inte heller bedriva någon verksamhet i bolaget.

Eftersom driftsAB:t ingår i en koncern med positivt eget kapital har elitlicensen aldrig varit hotad för kommande säsong. Man kan lugnt spela vidare, dock sämre tränade än tidigare säsonger.

Avslutningsvis reflekterar vi över att alla de Hammarbyare som under åren köpt aktier i driftsbolaget i och med konkursen får se sina aktier bli värdelösa. Inte för att de var värda någonting innan heller, men 2009 när aktiebolaget startades var det under förespegling att aktien skulle kunna handlas med och vara värd någonting. Så var det också under ett antal år innan Bajen Bandy avnoterade bolaget från handelsplatsen och aktien i princip blev utan värde, då marknaden inte kunde sätta ett pris på den längre.

Nu börjar nästa kapitel i denna förvaltningstragedi som stavas Hammarby Bandy. Vi får väl se hur det går den här gången, oddsen är väl inte särskilt höga på att det kommer bli nya problem i framtiden.

Vi har hämtat inspiration från den här artikeln, publicerad på Idrottens Affärer 5/8 2019.

Facebook Comments Box