ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Dayan avgår – blir klubbchef

Efter mindre än ett och ett halvt år vid posten valde VSK Fotbolls ordförande Andreas Dayan på måndagskvällen att lämna sitt uppdrag som ordförande. På ett informationsmöte berättade styrelsen för medlemmarna att Dayan skulle träda in i rollen som klubbchef, men det var först efter det att kritiska röster ifrågasatt upplägget som han på stående fot meddelade att han var beredd att lämna sitt uppdrag som ordförande. 

VSK Fotboll har börjat bygga en ny organisation. Sedan förra året har det förstärkts på ett flertal poster och så sent som i förra veckan kom en ny platsannons för en efterlängtad säljarroll. På måndagskvällens informationsmöte informerade styrelsen att det finns ett akut behov av en klubbchef för att styra upp den dagliga verksamheten. Avsaknaden av chef har gjort att ordföranden varit tvungen att arbeta heltid på kansliet. Andreas Dayan beskrev på mötet att situationen har blivit ohållbar för honom både privat och som ordförande. 

Det upplägg som presenterades av styrelsen gick ut på att Andreas Dayan skulle sitta kvar som ordförande fram till årsmötet samtidigt som jobbet som klubbchef skulle utvärderas i samband med årsmötet. Detta väckte många frågor från medlemmarna och många ansåg att det skulle innebära att Dayan satt på dubbla stolar och kunde skapa en otydlig rollfördelning. Frågan väcktes även hur det skulle påverka rekryteringsprocessen om den sittande ordföranden själv konkurrerande om rollen som klubbchef. 

Frågorna kom inte som någon överraskning för styrelsen som uppmuntrade diskussionen. Efter en konstruktiv diskussion meddelade Dayan något abrupt att han var beredd att avgå som ordförande för att gå in i rollen som klubbchef trots att det bara rör sig om en tillfällig lösning. 

Förändringen sker med omedelbar verkan och innebär att Andreas Dayan nu är klubbchef och vice ordförande Christer Blom tar över huvudansvaret i styrelsen. Blom var dock tydlig på mötet med att det för hans del handlar om att axla ansvaret fram till årsmötet och inte som en permanent lösning. 

Under hösten kommer VSK Fotboll sätta igång med en öppen rekryteringsprocess för att få fram en permanent lösning på klubbchefsfrågan. Vår gissning är att Andreas Dayan kommer att ha ett ointagligt försprång i den processen, men det ska bli spännande att se om styrelsen är lika stora förespråkare av konkurrens när det kommer till klubbchefsposten som när det kommer till startelvan. 

Facebook Comments Box