ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Hellgrens råd till VSK-talangerna: “Fokusera på nuet” 

I det senaste avsnittet av podden Uppför Bågebacken berättar Jonas Hellgren om de tidiga åren i VSKs akademi, Djurgården och hur han blev den sista pusselbiten i lagbygget som vann norrettan 2010. Hellgren passar också på att berömma dagens talanger och ge dem några råd på vägen. 

Jonas Hellgren lämnade som 16-åring VSKs akademi och gick till Djurgårdens IF. I  podden berättar han om tiden i Djurgården och hur det kändes att komma tillbaka till VSK sommaren 2010. Med nio mål var han en viktig kugge i det talangfulla lag som tog VSK till Superettan. 

– Vi tränade extremt mycket kommer jag ihåg. Efter att vi hade vunnit serien låg vi runt nio pass i veckan november och december. Jag tror att vi fick ledigt på julafton och juldagen sen tränade vi igen. Sen kom Kalle (Granath, reds anm) i mars och sa att nu släpper vi lite på träningen. Nu blir det bara åtta pass, säger Jonas Hellgren.

Precis som Boris Ljevar gjorde i förra avsnittet av Uppför Bågebacken betonar Jonas Hellgren att det krävs mer än bara talang för att kunna leva på fotbollen. 

– För att bli bra i fotboll måste du lägga ner tid. Det är a och o. Även om du har världens talang så kommer du inte komma hela vägen om du inte lägger ner tiden för att bli bra. Du måste brinna för det. Du måste göra det här extra, säger Jonas Hellgren. 

Även dagens talanger jobbar hårt för att ta en plats i laget och bli bättre. 

– Det är faktiskt jättekul att dom här killarna kommer upp. Jag har sett dom nu i två år på Bellevue där dom har tränat extra och det är jäkligt roligt att se att dom får dom framgångarna dom får, Alex, Max, Patric, Anders, Ville* och dom här. Det jobb dom lägger ner för att bli så bra dom bara kan bli, säger Jonas Hellgren. 

Mycket har förändrats sen Jonas Hellgren var en ung talang. Idag har en del av spelarna agenter redan i akademin och enligt Hellgren har många unga svårare att fokusera på här och nu. 

– Det som är svårt ofta när du är ung är att man vill ha bråttom och fokuserar lätt på hur man vill ha det i framtiden istället för att fokusera på nuet och dagen. Ok, idag ska jag bli bättre än jag var igår. Hur gör jag då? Kan jag äta bättre? Kan jag sova bättre? Kan jag återhämta mig bättre? Hur gör jag för att få varje pass så kvalitativt som möjligt. Hela den här delen tror jag handlar om att skapa rutiner. 

Jonas Hellgren har spelat med flera av de bästa VSK-spelarna genom tiderna. Han har stått sida vid sida med spelare som Stefan Bärlin, Peter Markstedt, Marcus Danielsson och Victor Nilsson Lindelöf. 

– Det är ganska underbart att Vigge har varit i VSK och gått den väg dom går. Han visade att du kan spela i VSK och ta dig till Manchester United. Chansen finns!

*Alex Lindelöv, Max Larsson, Patric Åslund, Anders Hellbom, William Videhult. 

Högst upp i bild Max Larsson och Elis Wahl.

Alex Lindelöv har beskrivits som en de största talangerna på många år. Han har imponerat på försäsongen och kommer nog bli en av säsongens stora överraskningar.
18-åringen Anders Hellbom fick a-lagskontrakt med VSK förra året men var utlånad till IFK Eskilstuna. Får vi se honom i Superettan i år?

Facebook Comments Box