ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Försäsong 2022 – tabellanalys

Nu när försäsongen 2022 äntligen är över är det dags att titta lite på hur det har gått för våra seriekonkurrenter. För att ge en bättre bild på lagens prestation så finns denna tabell att analysera på lagstatistik.

Tabellen är sorterad efter vanliga 3-1-0 poäng systemet som man får när man spelar seriespel, men det finns också information om hur det gått mot lag beroende på divisionstillhörighet.

Det är ganska vanskligt att analysera försäsongsmatcher, får inse att jag själv är någon som ganska ofta övervärderar försäsongsresultat, men det säger någonting. Men det blir vanskligt när man tar ett lag som VSK som saknat 5-6 startspelare de första halvan av försäsongen och gör endast ett mål, mot Dalkurd saknades 10+ spelare men ändå blev det bara ett måls förlust. Även en 5-0 vinst mot Karlstad går att fundera på hur värdefullt det är när vi byter in spelare som kommer starta matcher i Superettan och de spelare som ska spela i division 3 nivå, då är det lätt att det rinner iväg. Detta blir ännu svårare när man ska ta hänsyn till andra lag där man inte har koll på skadeläget hos båda lägena eller om man har roterat runt spelare. Med det sagt, nu ska det överanalyseras!

Poänganalys

De tre lag som tog 2 poäng per match i snitt är BP, Dalkurd och Utsikten. Av dessa är BP obesegrade mot lag i samma serie eller lägre, Dalkurd har fyra vinster och bara en förlust mot seriekonkurrenter medans Utsikten inte valt spela så många matcher och matchats mest mot division 1 lag.

Bland de lag som plockat minst poäng i snitt hittar vi Örgryte IS, Östersunds FK och Örebro SK. Med tanke på att både Örgryte och Örebro tillhör förhandsfavoriterna så har de gjort en otroligt svag försäsong. Örebro har visserligen ett oavgjort resultat mot AIK, men bara förluster mot seriekonkurrenter och poängen kommer egentligen från lag i lägre serier. Även Örgryte har det haft det tufft och har som främsta merit en vinst mot ÖSK (som alla lag presterat bra mot), men förluster mot seriekonkurrenter som Norrby, Landskrona och BP. Även Östersunds FK har tagit få poäng, två oavgjorda resultat mot GIF Sundsvall är de mest meriterade poängen.

Prestationspoäng

Att använda det klassiska 3-1-0 poängsystemet för vinst, oavgjord och förlust har sina brister under försäsongen när man möter lag från olika serier. För att kompensera så har jag använt mig av en modell som ger mer poäng mot bra prestationer mot bättre lag och mindre mot sämre lag. Seger mot lag från högre division ger 4 p, oavgjort 2p, uddamålsförlust 1p. Normala tre poängsystemet gäller inom samma division. Mot lägre divisioner ger seger 2 poäng, men inget för oavgjort och förlust.

Skillnaderna som uppstår är att VSK blir ett av de sämre lagen, detta för att man har tre förluster som inte gett någon poäng. Utsikten är det lag smo då toppar tabellen, de har trots allt bara vunnit förutom mot Elfsbort där de blev uddamålsförlust som ändå ger en poäng och sen ett meriterande oavgjort mot IFK Göteborg som ger två poäng. Även Norrby har gjort det bra på försäsongen mot lag från allsvenskan vilket gör att de får en hel del poäng trots förluster Utsikten och Trollhättan.

Målskillnad utifrån motstånd

För att ge en annan bild hur lagen har presterat så skapade jag denna graf ovan som visar målskillnaden utifrån serietillhörighet. BP har verkligen öst in mål under försäsongen med en positiv målskillnad på 12 mål, men tittar man var målen har gjorts så är det 18-4, dvs +14 mål mot lag i lägre divisioner. Visserligen har de fortfarande +3 mot seriekonkurrenter, vilket är bra men inte bäst.

Tittar vi på de lag som sticker ut positivt inom serien så är det Dalkurd +7 och AFC +6, de har gjort många mål men också släppt in flera. Båda lagen har helt klar bra offensiva krafter men det finns också frågetecken kring deras defensiv.

Örebro sticker återigen ut negativt, -10 i målskillnad för hela försäsongen och -4 mot seriekonkurrenter är svagt för ett topptippat lag. Efter Östersunds FK är de det lag som har gjort minst mål under försäsongen.

Även Halmstads BK har ett svag målskilnad på -7, men de har också matchats hårt mot allsvenska lag. Mot seriekonkurrenter är det -1 totalt i målskillnad på fyra matcher vilket är svagt för ett tippat topplag men inte lika stor katastrof som om du är närking och hejar på ÖSK.

Vårat kära VSK har trots en svag försäsong en positiv målskillnad mot seriekonkurrenter, trots rätt svaga insatser i just de matcherna. Men det kommer vara svårt och få hål på VSK och när VSK mötte seriekonkurrenterna var laget sargade av skador vilket de inte är längre.

Slutord

Jag gjorden en liknande analys 2019, för att visa att det är väldigt svårtolkat så publicerar jag den återigen.

Detta året var det Mjällby som gick upp tillsammans med Varberg och Brage kvalade. Ut direkt åkte BP och Syrianska, i det negativa kvalet lyckades Östers IF hålla sig kvar medans Frej åkte ur. Möjligen förstod vi att Syrianska skulle vara riktigt usla men i övrigt var det svårtolkat, snarare hämmades lagen som gjorde en bra försäsong.

Det är lite kul att ÖSK har gjort en riktig dålig försäsong, men det betyder inte att den dåliga formen kommer fortsätta i serien. Likväl att VSK spelat lite knackigt så betyder inte det att laget nödvändigtvis åker ur.

Nu börjar serien och det kommer vara något helt annat än betydelselösa försäsongsmatcher i februari.

//HL

Facebook Comments Box