ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Försäsongen är till ända – fördjupad analys över lagens prestationer

Då var försäsongen till ända och blickarna riktas mot premiären. Så vem bryr sig om försäsongen och resultaten när snart det börjar på riktigt?

Och visst, försäsongen som prediktor för resultaten i den kommande serien kan diskuteras, men det kan alla prediktorer göra. Vad säger att åsikter, experters magkänsla, uppsprättade abborrmagar har mer rätt än en riktig analys som tar hänsyn till faktiska prestationer, må vara att de utförs utan att poäng delas ut?

Alla som säger att resultaten på försäsongen inte säger någonting om framtiden måste samtidigt acceptera att experternas tyckanden som delvis baseras på samma information helt saknar grund och att man lika gärna kan slå tärning om vad som ska hända i serien.

Vi tycker nog att alla de matcher som spelas på försäsongen ger tillräckligt med data av i vart fall medelgod kvalité för att göra analyser av. Så vi kör våra analyser, andra får stirra i kaffesumpen och känna efter i magen hur det känns.

Till den här genomgången introducerar vi, förutom de vanliga sammanställningarna, en ny modell för försäsongsanalys som utgår från förväntad poäng kopplat till svårighetsgraden på det motstånd man mött på försäsongen.

Tabell 1. Prestationstabell

Som vanligt när vi tittar på försäsongen utgår vi från vår modell som mäter prestation och som tilldelar lagen poäng utifrån det motstånd man mött (Se förklaring i tabell).

Vi kan konstatera att när försäsongen är över är seriefavoriten Halmstad BK överst i prestationshänseende. Även övriga tänkta favoriter i serien håller sig högt uppe. Som nämnts tidigare, överraskade är att VSK håller sig kvar på plats fyra och framförallt är obesegrade. Det enda laget som inte förlorat av de 16 lagen under försäsongen.

Tittar vi på snittprestation, dvs snittpoäng per match är J Södra överlägsna och har endast förlorat en match på försäsongen och det var en hedersam 1-0 förlust mot AIK. Vi ska komma ihåg att vi där hittar segrar mot både Östers IF och Örgryte IS som båda tippas vara topplag.

Sist i tabellen hittar vi Syrianska FC, det är inte förvånande och de kommer ha det tufft inledningsvis innan de får ihop laget. Inte omöjligt att de börjar klättra först 6-7 omgångar in på säsongen. Eller så kan det bli som i fjol med liknande förutsättningar att det var först under hösten som de gick väldigt bra.

I botten hittar vi en hel del lag som inte är tippade som bottenlag. Trelleborg har gjort en ganska usel försäsong som nykomling i Superettan. Även GAIS, Dalkurd och Brage har anledning att fungera över var de står. Vad beträffar GAIS var det egentligen först i senaste matchen mot BK Häckens b-uppställning som de visade god klass.

Tabell 2. Förväntad poäng

Prestationspoäng ger en bra fingervisning om enskilda lag presterat mot sitt försäsongsmotstånd. Men en annan lika intressant analys att göra är att jämföra hur lagen presterat i relation till varandra under försäsongen. Det kan man göra genom att slå ihop alla resultat i alla matcher och titta på ett snitt, så det har vi gjort.

I modellen ovan har vi konstaterat att Superettanlagen i snitt har tagit 0,77 poäng per match (i 3 poäng systemet 3 för vinst, 1 för oavgjort och 0 för förlust) när de mött Allsvenska lag på försäsongen.

När man mött lag på Superettanivå har snittet blivit 1,5p per match och mot Division 1 lag 1,9 poäng. Och till sist mot Division 2 lag så har det varit bara vinster.

Genom då multiplicera antalet matcher något lag spelat mot Allsvenska lag och den förväntade poäng så får vi ett värde. För VSK som exempel är det 0,77 poäng gånger 2 vilket ger ett förväntat värde på 1,54 poäng utifrån hu alla lagen spelat mot Allsvenska lag. VSK har dock tagit sex poäng.

Genom att summera värdet av allt motstånd på olika nivåer konstaterar vi att VSK har 0,77×2 + 1,5×2 + 1,9×4+3×0 vilket ger 12,17 poäng, vilket är den förväntade genomsnittliga poängskörden om alla lagen i SE vore lika bra (eller dåliga) och spelat mot just det här motståndet.

Men utfallet för VSK blev istället 18 poäng och då få vi en positiv differens på 5,83 poäng. Det går då att säga utifrån  det motstånd VSK har haft så har man tagit nästan 6 poäng mer än förväntat, utifrån hur alla SE-lagen presterat under försäsongen.

Återigen är det de förväntade topplagen som finns där uppe, vilket inte är så konstigt, de har ju trots allt vunnit massa matcher och har pluspoäng. VSK kommer även i denna analys ut väl och återfinns på en fjärdeplats. Anledningen till det är att man vunnit mot två AS-lag, vilket bara HBK och Öster mäktat med.

Vi ser också att Norrby halkar ned från en 6:e till 10:e plats jämfört med prestationstabellen, vilket indikerar att de mest slagit lätt motstånd.

Samma sak händer med IK Frej som droppar från 11:e till 15:e plats i den här analysen jämfört med prestationspoängen. Samma sak där, de har underpresterat mot Allsvenskt- och Superettamotstånd, jämfört med övriga lag, därför droppar man i tabellen.

Tabell 3. Målanalys

Vi har även en tredje tabell där tittar mer på gjorda/insläppta mål under försäsongen. Det är som sagt känt att ett bra lag gör runt 2 mål i snitt och släpper in max 1 mål i snitt per match.

Om vi kollar på vilka lag som faktiskt uppfyller regeln att max släppa in ett mål per match och göra mer än ett mål per match i snitt, så är det bara VSK som uppfyller detta. Då ska vi dock ha i åtanke att VSK mött lite lättare lag än de flesta andra under försäsongen.

Visst kan man hävda att vissa lag kanske vill spela som AFC gjorde förra året i SE, som var extremt målsnålt åt båda hållen. Men vi uppfattar vare sig J-Södra, ÖIS, Öster att vara den typen av lag.

Hur man än vrider och vänder på detta är det imponerande att VSK klarat av att göra så många mål och samtidigt hålla tätt bakåt.

I övrigt är det några lag som defensivt utmärker sig. J-Södra har en riktigt bra defensiv och varit svåra att få hål på men bäst har Örgryte IS varit som endast släppt in 0.63 mål per match. För båda dessa lag om de ska vara med i absoluta toppen så behöver de få ordning på anfallet och producera fler mål.

Förvånande nog har Halmstad BK bara gjort 1,2 mål per match, men då ska vi också ha i åtanke att de matchats mot tufft motstånd under försäsongen. Nykomlingen Mjällby AIF ligger också högt upp i tabellen i kraft av 20 gjorda mål.

Slutsats

Då var det dags att försöka säga något sammanfattande om den här analysen och vad vi ni kan förvänta oss i serien utifrån vad som framkommit här.

Låt oss till att börja med slå fast att vi tror tabell 2 där vi presenterar ”Förväntade poäng” är den som bäst fångar upp lagens prestationer under försäsongen och som kanske säger något om framtidens prestationer.

Anledningen till att vi tror på den tabellen är att den faktiskt jämför prestationerna mellan lagen i serien, vilket är det som faktiskt sker i en serie där man möter varandra. Tabell 2 är därför, anser vi, den mest rimliga att utgå ifrån.

Får vi tro att den tabellen säger något om framtida prestationer så pekar den på tre sensationslag, VSK, Varberg och Mjällby. Det är lag som många tippat i botten eller i vart fall långt ned. De kanske hamnar där, men deras prestationer på försäsongen har en annan historia att berätta. Vi får väl se om de klarar av att leverera på samma nivå i serien som under vintern.

I övrigt ser vi att de förväntade topplagen är där de ska vara, så där lär tabellen ha hyfsat rätt när säsongen summeras.

För de klubbar som har uppförsbacke med många minuspoäng i förväntat erövrade poäng, så är det Syrianska som har det tuffast nu när försäsongen summeras. Men vi kan räkna med att de blir bättre, de värvar fortfarande spelare och har inte spelat ihop laget.

I övrigt är det Dalkurd, GAIS och Frej som haft det tungt på försäsongen och man saknar mellan 3.5-5 poäng på de matcher man spelat, jämfört med vad lagen i serien i övrigt presterat. Det råder garanterat en osäkerhet i deras läger var de faktiskt står nu när serien drar igång. Vi tror inte de fyra sista lagen i vår tabell 2 blir de fyra lagen som återfinns där när säsongen är slut, men det är fullt möjligt att två av dem gör det.

Då så, då stänger vi boken till försäsongen 2019 i Superettan. Vill du ha en fingervisning om hur det går som är baserat på fakta och inte människo- eller abborrmagar – studera Tabell 2 🙂

Facebook Comments Box