ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Koll på premiärmotståndet: ”Bred trupp, men hur stark är spetsen i superettan?”

BP seglade igenom Ettan Norra relativt ohotat under 2021, helt enligt alla planer och förväntningar. Sannolikt ett lag med superettakvalitet redan då, och premiären mot VSK blir en repris från våren 2019. Anno 1904 går här igenom motståndet tillsammans med BP-supportern Peter Liljegren Appelquist.
– Lossnar det tidigt för våra målskyttar så tror jag vi vinner med 2–1, men jag har stor respekt för att VSK-fansen kommer göra sitt för att bära laget, säger Peter några dagar före matchen.

Som nykomling i en ganska stark serie har BP satt målet att landa på övre halvan.

– Det är ingen omöjlighet och det vore rätt ”skönt” med ett år i mitten av tabellen. Ge lite tid till juniorer att spela utan kniv mot strupe, få chansen att kanske behålla någon ett extra år. Vi har fått se trupperna bytas ut i så stora delar de senaste säsongerna att det är omöjligt att veta vem som har vilket nummer. Enda fasta punkten är kapten “GSM” (Gustav Sandberg Magnusson) som fortsätter vara slitvarg och hjärta i laget, berättar Peter.

– BP har en riktigt bred trupp, men frågan är självklart hur stark spetsen är i superettan?

Vad har du annars för minnen från senast vi möttes på Grimsta?

– Jag tänker att jag i min roll som studioman lyckades hålla Simon Johansson från att fira med VSK-klacken för att CMore ville ha sin intervju med matchhjälten. Han var inte glad på mig, vilket jag både förstår och uppskattar. Han älskar VSK och det kan ni ta med er.

Och vad förväntar du dig av årets premiär?

– Spelmässigt så tror jag på en jämn match mellan två lag ”som vill spela bollen”, där Mattiasson och Karlsson har en del likheter i hur de vill att laget ska spela. Som vanligt kommer detaljer avgöra, och jag hoppas att BP får fram sin höga press och de snabba omställningarna. Under Mattiasson har vi blivit bättre på att gå på mål än vad vi rödsvarta är vana vid (tänk uppställt handbollsanfall).

Många grönvita väntas förstås som vanligt ta plats på Grimsta IP.

– Den ”nya” läktaren renoveras fortfarande, vilket bara är en fördel för röststarka bortaklackar vars sånger erbjuds ett eko över arenan. Det är skit, men jag får själv vråla lite högre bara, konstaterar Peter.

Notabla spelartapp

  • Ali Suljic, bästa mittback i Ettan-serierna under 2020 och 2021, har flyttat till numera allsvenska Helsingborgs IF, där han blir lagkamrat med VSK-succén Taha Ali.
  • Jesper Ceesay, som spelade så pass bra på BP:s mittfält ifjol att allsvenska topplaget AIK plockade in honom under vintern.
  • Jardell Kanga, supertalangen som blott 15 år gammal färgade i Ettan Norra och såldes vidare till Bayer Leverkusen i tyska Bundesliga.

Notabla värvningar

  • Alexander Almqvist, mittbacken som ersätter Suljic efter en enligt samstämmiga uppgifter dominant säsong i Ettan Södra med FC Trollhättan.
  • Nicklas Maripuu, mittfältaren som ersätter Ceesay efter ett år i Degerfors och dessförinnan två succésäsonger med Akropolis.
  • Oscar Pettersson och Alexander Abrahamsson, en ytterforward och en mittback från nedflyttade Akropolis – där Pettersson var vass hösten 2020 men skadad 2021.
  • Nikola Vasic, anfallaren som tidigare även han gjort succé i Akropolis men senast kommer från nedflyttade Vasalund, dit han var utlånad från italienska Reggina.
  • Heradi Rashidi, yttern som satte skräck i många VSK-are – både spelare och supportrar – säsongen 2015 när han spelade med Södertälje FK. Bortamötet under våren var kanske en av de mörkaste VSK-matcherna i modern tid när just Rashidi sprang åttor runt det grönvita försvaret, men revanschen kom som bekant under drömhösten, trots att han höll på att sänka Grönvitt även då när han låg bakom Södertäljes 2-1-mål i matchen som till sist vanns av VSK med 4-2. Kommer närmast från Armenien, men har även spelat i Dalkurd och AIK.

Möjlig startelva

Alexander Lundin

Martin Falkeborn, Alexander Almqvist, Robin Frej, Oscar Krusnell

Nicklas Maripuu

Oscar Pettersson, Gustav Sandberg Magnusson, Samuel Leach Holm, Marijan Cosic

Philip Hellquist

“Leach Holm är kreativ och har ett mycket bra skott”

– Lundin fick mest speltid i cupen i år. Det kan vara en fingervisning att han blir förstavalet, säger Peter Liljegren Appelquist.

– Krusnell var klart bästa ytterbacken i Ettan och ska kunna färga i superettan också, medan Frej växte under Ali Suljics vingar förra året.

– På mitten är Maripuu ett rutinerat namn som ersätter Jesper Ceesay rakt av; en kreativ städare som länkar defensiv med offensiv. Annars tar “GSM” oss hem varje år, och kaptenen har fått en lite mer offensiv roll där hans löpstyrka och offervilja är ett bra verktyg när BP vill sätta press. Förre VSK-aren Samuel Leach Holm kom inför förra säsongen och är den kreativa delen av mittfältet. Har ett mycket bra skott som har avlossats några gånger.

– På kanterna är Marijan Cosic poängkungen som ofta utgår från vänster. Oscar Pettersson ser ut att lägga beslag på högerkanten, men Heradi Rashidi kommer utmana när han är tillgänglig för spel.

– Som spets är Philip Hellquist affischnamnet, Rodin Deprem förra årets skyttekung och Nikola Vasic ger ytterligare alternativ.

Försäsongen

BP deltog till skillnad från VSK i Svenska cupens gruppspel, och kom tvåa i en grupp där allsvenska topplaget Djurgården vann, samtidigt som superettakonkurrenterna Brage och Halmstad kom trea och fyra. BP vann en betydelselös avslutningsmatch mot Brage med 2-1, förlorade klart mot Djurgården med 0-3 och spelade oavgjort 1-1 mot Halmstad.

I träningsmatcherna har man en förlust mot allsvenska IFK Norrköping (1-3), ett kryss mot Ettan-laget Sollentuna (1-1) och vinster mot division 2-laget Enskede IK (8-0) samt Ettan-lagen Vasalund (3-1), Haninge (3-0) och FC Stockholm (3-2).

VSK-kopplingar

Två före detta VSK-spelare finns i BP:s trupp: målvakten Alexander Lundin och mittfältaren Samuel Leach-Holm. Ingen av dessa herrar hade några lyckade sejourer i Grönvitt, men det beror nog lika mycket på VSK:s oförmåga att nyttja deras kvaliteter. Särskilt Leach-Holm har imponerat stort sedan han kom till BP, och kan säkerligen göra det bra även i superettan. Vissa tendenser såg vi ju i enskilda matcher även i VSK-tröjan. Lundin, som representerade VSK under 2017, var petad ifjol men ordinarie under hela 2020.

Huvudtränaren Christer Mattiasson förtjänar faktiskt också att nämnas. Han och dåvarande Sollentunakollegan Rebaz Hassan ryktades ju rätt intensivt – inte minst av Anno 1904 – till VSK inför säsongen 2020. Så blev inte fallet, men Mattiasson är uppenbarligen en oerhört skicklig tränare. Det har han visat i BP, i Sollentuna och även i cirkusklubben Valsta Syrianska under några galna år i Ettan Norra.

Foto: Åke Hedvall

Facebook Comments Box