ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

AFC och Dalkurd byter spelorter med varandra

Efter ett tumultartat årsmöte i förra veckan beslutade Dalkurd igår att de chockhöjda planhyrorna i Uppsala tvingar klubben att lämna Studenternas och flytta från stan. Beskedet att den nyblivna superettanklubben flyttar över Mälaren till Eskilstuna har fått AFCs styrelse att agera snabbt och resolut. “Vi flyttar all verksamhet till Uppsala redan i helgen”, säger AFC Eskilstunas klubbdirektör Joakim Berg.

Tidigare i år meddelade Uppsala kommun att alla klubbar som spelar på Studenternas kommer att betala samma planhyra oavsett division. Det har dragit igång en omtumlande debatt inom Dalkurd som igår resulterade i att klubben flyttar sin verksamhet till Eskilstuna. 

– Vi har sett över våra alternativ och har inget val. Eskilstuna är den enda kommun som är villiga att ta emot oss med så kort varsel och ge oss de förutsättningar vi behöver för att bedriva vår verksamhet på ett seriöst och långsiktigt sätt, säger Dalkurds vice ordförande Gösta Knutsson. 

Alla i Eskilstuna är inte lika förtjusta över Dalkurds flytt. På AFCs kansli har man känt till Dalkurds flytt en längre tid och försökt få kommunens politiker att sätta stopp för flytten. 

– Inledningsvis var vi så klart förbannade och gjorde allt vi kunde för att stoppa det här, men sen bestämde vi oss för att göra det bästa av situationen istället. Då föreslog en av våra spelare att vi skulle flytta till Uppsala och efter några veckors hårt arbete blir det nu verklighet, säger Joakim Berg. 

Svenska fotbollsförbundet har tidigare varit kritiska till att klubbar byter hemort men i det här fallet har tävlingskommitéen gett bägge klubbarna ett positivt besked. 

– Det är enkelt men samtidigt väldigt komplicerat. Rent formellt byter vi organisationsnummer med varandra så att Dalkurd blir AFC Eskilstuna och tvärtom. Det kanske låter konstigt men det underlättar mycket av juridiken. Det enda problemet är att vi även kommer att behöva byta färger på matchtröjorna under den kommande säsongen eftersom de redan var inrapporterade, säger Gösta Knutsson. 

Enligt AFC Eskilstunas supporterföreningen Kamelonterna kommer ett extra årsmöte hållas redan ikväll för att ta ställning till om föreningen ska börja hålla på Dalkurd eller flytta med sitt lag till Uppsala. 

Facebook Comments Box