ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Anno tippar Superettan 2019 omgång 2

Förra omgången tippade vi rätt på fyra matcher vilket ändå får ses som godkänt. Denna vecka är det hemmapremiär för VSK vilket givetvis kommer vara omgångens höjdpunkt. Utöver detta är vi nyfikna på HBK – ÖIS, ett förmodat toppmöte där lagen får bekänna färg om vem som har ordning på pinalerna så här i början av serien.

GAIS – Östers IF: X

Nu har vi inte sett GAIS match mot Trelleborg i förra omgången, men av vad vi har kunnat läsa oss till så var det ett rättvist resultat. Frågan är dock hur bra eller dåliga GAIS är då det nu kommer komma en värdemätare på besök i form av Östers IF. Öster imponerade inte alls mot Dalkurd. Utöver straffen så går det inte att säga att de hade avsevärt mycket bättre chanser än Dalkurd. Tempot kändes ganska svagt och inte alls på den nivå som vi sett Öster spela i Svenska Cupen. GAIS är traditionellt sett, starka i sin hemmapremiär. Sen 2001 (18 omgångar) har GAIS 8 vinster, 6 oavgjorda och endast 3 förluster. Öster har en hel del att bevisa i denna match efter förra helgen sega spel och GAIS vill absolut inte tappa poäng inför 4-5000 hemmafans. Det blir en kamp som slutar med oavgjort.

Degerfors IF – Jönköping Södra IF: 2

Här är det nog lite risk för överskattning hos Degerfors av sin egen förmåga efter att ha krossat ett uselt spelande Syrianska. För det var just var Syrianska var, usla, framförallt försvarsmässigt. Nu väntar J-Södra tippad i toppen av tabellen. Södra förlorade dessutom i förra omgången mot HBK och lär vara revanschsuget och i behov av trepoängare för att inte halka efter i tabellen. Någon fördel av hemmaplan har inte Degerfors heller då matchen spelas i Örebro. Det här blir Jönköping-seger.

Halmstad BK – Örgryte IS: 1

Återigen en förmodad toppmatch för Halmstad BK när de möter Örgryte IS på hemmaplan. Precis som HBK har ÖIS kravet på sig från fansen att avancera till allsvenskan. Av de matcher vi sett i första omgången är kanske Halmstad BK det lag som imponerat mest på oss. Försvaret är betongartat och anfallet livsfarligt. Även Örgryte har ett bra lag men känns lite uddlösa framåt. När vi tittar på Expected Goals (förväntade mål) har man bara 0,83 XG i snitt på årets fyra tävlingsmatcher. Det är alldeles för dålig för att vara ett förmodat topplag. Få ÖIS-fans var nog nöjda med lagets prestation i hemmapremiären där man inte lyckades vinna mot Norrby IF. Nä, det ska mycket till för att ÖIS ska klara av att plocka någon poäng i Halmstad i den här omgången. HBK vinner.

Dalkurd FF – IF Brommapojkarna: 2

Av det vi såg av Dalkurd mot Öster kan man konstatera att man fick Öster dit man ville med att dra ned tempot och sen försöka slå långt på sina anfallare. Visst har Dalkurd ett knippe kompetenta spelare men något lag är man ännu inte om man med det menar att man har ett lag som fungerar som en lagmaskin. Det kommer säkert, men än är man inte där. BP har revansch att utkräva på sig själva för sin naiva och stereotypa insats man gjorde mot VSK i premiären. Naivt för att man sket i att lyssna på varningarna om VSK:s omställningsspel. Stereotypa för att 89% av alla anfall kom på kanterna. Vi antar att BP gnuggat försvarsspel i veckan, särskilt med mittbackarna. Säkert samma med anfallsspelet för att få variation i det. Trots bristerna har BP ett bra lag med mycket rutin. Vi tror de kommer vinna mot Dalkurd, just för att de är desperata att visa sig själva att det som hände i helgen var en ren tillfällighet. BP vinner.

Varberg BoIS – Trelleborgs FF: X

Hur står sig Varberg och Trelleborg i årets Superetta? På pappret ska det vara ett bottenlag mot ett fd allsvenskt lag. Det borde vara en ganska ojämn kamp. Men så enkelt är det inte. Trelleborg har inte imponerat speciellt mycket än. Ska de vara på den övre halvan av tabellen bör de nog vinna den här matchen. Frågan är om de lyckas? Varberg är svårbedömt, de vann senast mot en nykomlingen som hade allt att spela för. Även om matchen inte går till historien som den bästa folk har sätt var det ändå starkt att vinna till slut. Vi tror Varberg fortsätter att gneta på och lyckas ta en pinne mot TFF. Vi tror TFF passar Varberg bättre då man kan backa hem lite och kontra och slipper då föra matchen. VI sätter ett kryss. .

IK Frej – Syrianska FC: 1

Ok, vi imponerades inte speciellt mycket av det vi såg av IK Frej mot Brage. Men de var ändå det bättre laget fram till det röda kortet och sen åkte man på två straffar som kanske inte var helt nödvändiga att ta, givet läget. Degerlunds tuffa tackling var inte snygg. Han får vara glad att han inte åkte ut. Frej får repa nytt mod och ta med sig att man dominerade mittfältet långa stunder och hade kontroll på tillställningen. Dagens motståndare Syrianska FC är på papperet en bra motståndare. Verkligheten är dock något annat. Laget är inte samspelt och det känns som de har ganska långt kvar innan man hittat rätt. När man gör det är frågan om tränare Hatami är kvar i klubben. Tålamodet med misslyckanden är legendariskt after eight-tunt hos klubben som förra säsongen avverkade 5(!) tränare. Vi tror IK Frejs stabilitet som man visat upp fäller avgörandet i denna match.

Norrby IF – Mjällby AIF: 1

Det här är en match som Norrby ska vinna, stärkta av att klarat oavgjort borta mot ÖIS. Mjällby kommer inte kunna hota Norrbys ramstarka försvar och måltjuven Richard Yarsuvat lär göra minst ett mål i den här matchen. Mjällby vill så klart ha poäng i denna viktiga bortamatch. De kommer att kriga för en pinne men vi tror inte det räcker. Norrby vinner ganska bekvämt, tror vi.

Västerås SK – IK Brage: 1

Ett klassiskt möte mellan två lag som möts otaliga gånger genom historien. Även om vi kanske överskattar VSK:s seger mot BP så gjorde laget en bra insats, inte minst taktiskt. Många som inte sett VSK spela tidigare kanske tror att man kommer spela som mot BP i den här matchen, med långt försvar och sen kontra. Men det är helt fel. VSK är i grunden ett possessionlag och vana att dominera matcher i Div 1. I den här matchen kommer vi få se ett VSK som kommer försöka spela sig fram i trianglar blandat med snabba uppspel centralt. Tempot kommer vara högt uppskruvat, frammanat att en minst 5000 stark skara fanatisk hemmapublik. Brage är så klart inte ovana med denna situation då de var på Parken 2017 och spelade en seriefinal inför storpublik, som de vann. Men denna gång känns Brage sämre. Man är inte lika samspelta och laget har skadeproblem. Anfallaren Kouakous medverkan är högst osäker. Spelet mot IK Frej imponerade inte alls fram till utvisningen då Frej tydligt var det klart bättre laget. Efter utvisningen var Brage bättre men lyckades inte göra något spelmål. Man fick lite till att några brutala benknäckare från Bajen fällde deras spelare så att det blev straffar. Vi tror VSK vinner. Det är ett bättre lag och publiktrycket kommer fälla avgörandet.

Facebook Comments Box