ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Omgång 1 utifrån xG

Som ni vet är det alltid kul och vrida och vända på den statistik som finns tillgänglig, visst håller ni med!

Nu när vi fått ett nytt statistiskt verktyg i våra händer kan vi inte låta bli att göra fler analyser. I den här analysen ska vi nu titta på hur Expected Goals (xG) såg ut i helgen för de olika lagen i Superettan.

Det är alltså en värdering på hur bra de olika målchanserna var som de olika lagen hade och som får ett procentuellt värde utifrån var skottet avlossades. Det gör att du kan addera ihop alla målchansvärden under en match och se hur många mål ett lag borde ha gjort. 2,32 innebär tex att det borde ha blivit 2 mål utifrån hur lag tidigare har gjort mål från den position där målchansen uppstod.

Utifrån xG har vi sammanställt vad resultaten faktiskt borde ha blivit mellan lagen i de omgångens matcher. Utifrån tabellen kan vi se att xG resultaten många gånger är ett annat än vad det faktiskt blev. Genom att jämföra xG med faktiska mål kan vi se vilka lag som över- eller underpresterar över tid, utifrån sina målchanser.

Analysen blir mer matnyttig när fler matcher har spelats och trenderna börjar bli tydliga, men vi börjar idag och så återkommer vi i frågan.

Omgångens matcher

Som ni märker är det flera matcher som får ett annat resultat. Utöver att VSK borde kryssat i sin match var det GAIS, Öster och Örgryte som borde ha vunnit utifrån hur chanserna såg ut och hur liknande chanser har förvaltats tidigare. Den match där det är störst statistisk avvikelse är Degerfors – Syrianska, enligt statistiken borde det gjords två-tre mål men det blev fem.

Det var också några utvisningar i omgångens matcher. Sånt märks också i statistiken. Det bästa exemplet är IK Brage – IK Frej där fram till utvisningen i 71 minuten såg ut att bli en målsnål historia då Brage endast hade 0,33 i xG och Frej 0,28. Efter utvisningen får Brage två straffar tilldömda som värderas 0,76 per styck, det som är intressant är att Brage hade en bra defensiv men i stället led i offensiven.

Även i matchen Öster – Dalkurd blev en Dalkurd-spelare utvisad i matchminut 55. Innan den händelsen låg eG på endast 0.09 för Dalkurd. Man fick dock upp statistiken tack vare en riktigt bra chans av Ahmed Awad som värderades till 0,39 men i övrigt var det inte mycket Dalkurd hade i chansväg i den matchen.

Öster hade innan utvisningen 0,22 i xG och hade inte mycket mer att komma med sen heller, utöver den missade straffen och ytterligare ett bra läge. I Dalkurd så väl som Öster finns det anledning att fundera över anfallsspelet som inte gav många heta lägen. Den andra sidan av myntet är så klart att båda lagen uppvisade en bra defensiv som så klart också syns i statistiken.

För den som vill gräva in djupare i VSK:s statistik rekommenderar vi den statistiska matchanalysen.

xG-Tabell

Utifrån xG-resultatet genererar vi en ny tabell och det vi ser är att det är delad ledning mellan HBK, Brage och Degerfors. VSK har en sämre placering än sin nuvarande tredjeplats, vilket alltså är något positivt. VSK gjorde fler mål än förväntat och ligger därför högre upp i den riktiga tabellen. Just nu säger inte denna tabell särskilt mycket men ge det några omgångar kommer vi kunna se vilka lag som över- respektive underpresterar i sina matcher utifrån vad de hamnar i den här tabellen jämfört med den riktiga.

Facebook Comments Box