ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

ANNO 1904 tippar omgång 24 Div 1 Norra

Hösten står för dörren, mornarna är kalla och på kvällen faller mörkret allt för tidigt. Det är i dessa dagar slutspurten i Sveriges fotbollsserier tar sin början. För varje omgång som går nu blir toppstriderna såväl som bottenstriderna allt mer intressanta och tillspetsade. För Div 1 Norras del innebär den här omgången att avstånd i toppen kan drygas ut och att avstånd i botten kan ätas in. Den som lever får se – nu börjar det i alla fall bli spännande på riktigt.

BK Forward – IK Rynninge: X

Då var det dags för årets sista kexderby och än så länge har inget lag som haft hemmaplan i derbyt förlorat. Bäst i år har Karlslund gått som vunnit två, fått en oavgjord och en förlust. Forward är tvåa med en vinst och en oavgjord. Rynninge har ingen vinst men två oavgjorda och två förluster. Det här är en psykologiskt viktig match. Skulle Rynninge vinna kommer de hamna på samma poäng som BK Forward och ha en bra chans på att bli bästa Örebrolag, klart otippat. BK Forward har rasat i tabellen under hösten och faktum är att Rynninge har en vinst mer än Forward så här långt. Visserligen vann Forward mot Carlstad United men det var med två man mer på plan och deras andra vinst var mot FC Linköping som haft en hel del andra bekymmer. Då imponerar nästan deras oavgjorda resultatet borta mot Bissarna mer. För Rynninge blev det förlust mot Akropolis senast men i övrigt har laget gått bra under hösten och har segern mot VSK som bästa merit. Det här är ett ganska intressant derby, vi har Rynninge som liten favorit men sätter ändå ett kryss som grundtips.

Skellefteå FF – Team TG: 2

Ett Västerbottenderby bjuds i denna omgång. Men eftersom det är friskolan som står för motståndet verkar inte Skellefteå slå på stortrumman på samma sätt som de gjorde mot Umeå FC då de hajpade den matchen som årets match. För SFF har tåget gått, det finns inte en sportmössa att de kommer hålla sig kvar. Det ända spelarna har kvar att spela för är sin egen ära och hoppas att någon Div 1 klubb vill plocka upp dem till nästa år. Den inför säsongen lite hajpade  Sebastian Shafei-Åhman som såg stark ut mot VSK har bara mäktat med två mål så här långt, vilket är alldeles för svagt. Skyttekungen är istället Leo Englund som gjort 12 mål i år vilket får ses som ett litet erkännande efter det misslyckade året i Umeå FC 2016 då han bara mäktade med att göra 4 mål. Ett lag som fått upp farten nu på slutet är Team TG som senast gjorde fem mål mot Arameiska. Normalt sett är det en bedrift mot alla lag förutom Arameiska som mystiskt nog då och då släpper in en hel del mål. Den här matchen lär nog TG vinna. För Rajas glada gossar är det här en viktigare match om poängen i botten än för SFF som rimligen gett upp. I den bästa av världar vore läget omvänt för de här lagen, vi ser mycket hellre Skellefteå FF i Div 1 än fuskklubben Team TG som drivs av pengar undanhållna skolbarnen i de skolar Thorénkoncernen driver.

Umeå FC – Carlstad United: X

Det här är en högintressant match sett med grönvita ögon. Carlstad United ska åka på långresa till Umeå och det är inte en lätt uppgift som vi sen gammalt vet. Umeå har endast förlorat två hemmamatcher i år, mot Team TG och Sollentuna. Näst efter VSK är Umeå seriens bästa hemmalag, självklart har de en stor fördel av att de flesta lag har en jobbig resa upp och allra jobbigast är det att ta sig från Karlstad till Norrlandsmetropolen. Mot Skellefteå på bortaplan spelade CU oavgjort och mot TG vann de med 4-0 men det var först efter att TG fick en man utvisad som målen kom, innan dess tyckte vi att TG såg bra ut och var med i matchen. Förra omgången såg bra ut för båda lagen, Umeå spelade oavgjort mot det starka hemmalaget Linköping och hade ledningen till matchens sista minut, Carlstad vann mot serietvåan Syrianska på hemmaplan. Visserligen har Umeå FC en teoretisk chans att nå kvalplats, men då krävs det att de vinner mot Carlstad och att Syrianska brakar ihop nu när de får lite tuffare motstånd, inte omöjligt men långsökt. Det är ingen lätt match för Carlstad United och vi tror på kryss och poängtapp.

Syrianska FC – Nyköpings BIS: 1

Nu är det dags för Syrianska FC att bekänna färg, Bissarna är inte på något sätt ett lätt motstånd även om de är inblandade i bottenstriden. De kommer ge allt för att ta minst en poäng i denna match då de är i behov av allt i poängkolumnen som inte är en cirkel. Syrianska kommer från en  jobbig förlust mot Carlstad där de inte kom upp i normalt slag. SFC kan nog känna sig lite stressade av att Carlstad jagar dem med bara en poäng upp. De lär ha tittat på spelschemat och vet att de nu kommer ha ett tuffare spelschema än både VSK och CU. För Bissarna är poäng här oerhört viktigt, det är bara två poäng ner till kvalplatsen och både TG/Karslund kan gå passera om resultaten går emot dem. Utmaningen för Bissarna är att de bara har lag som är bättre placerade än de själva kvar att möta, bland annat samtliga lag top 4 på sista sju återstående matcherna. Det är tufft så det förslår. Vi hoppas visserligen på att Bissarna tar poäng i den här matchen. Det är inte omöjligt men det lär nog bli vinst för matchfixarna till slut.

Sandvikens IF – FC Linköping City: 1

Seriens formstarkaste lag just nu är Sandviken som har bäst form sett till både 5 och 10 matcher bakåt. Enda poängtappet i höst är mot VSK och vi kanske ska vara glada för den poängen. Vi resonerade lite ovan att Umeå FC har en teoretisk chans att blanda sig i toppstriden men frågan är om inte Sandviken har en större chans trots samma poängskörd. Nu ska de ta mot FC Linköping som på övertid tog en poäng av Umeå FC, Linköping var kanske vårens överraskning men är på många plan höstens besvikelse. Det här lär nog bli en vinst för Sandviken, FC Linköping är inte dåliga men Sandviken känns ostoppbara just nu.

Arameisk-Syrianska IF – Assyriska FF: 2

Kampen om vilket lag som ska åka ur börjar hårdna, det lag som förlorar den här matchen lär vinka Div 1 farväl inför nästa år. Än mer tillspetsat kan det mycket väl vara så att om det blir oavgjort i matchen åker båda lagen ur. Utöver den sannolika läggmatchen mot Linköping har Arameiska inte tagit en endaste poäng i höst. Ni fattar va, Arameisk-Syrianska som verkligen är usla är det enda laget som slagit Linköping på deras hemmaplan på mer än 18 månader. Tillbaka till helgens match finns det egentligen inget som talar för att ASIF ska vinna den här matchen. Faktum är att Assyriska såg ganska bra ut mot VSK, de hade en spelidé som de lyckades väl med tills sista halvtimmen när målen började trilla in. Nä, det här känns som en given tvåa, men det kan bli riktig Hawaiifotboll mot slutet om det är oavgjort, båda måste vinna som sagt.

Västerås SK – Sollentuna FF: 1

VSK matar på i serien, enda klavertrampet under hösten har varit Rynninge på bortagräs. När CU vann mot Syrianska förra helgen andades nog många ut, 5 poäng ned till SFC igen. Men, det är när många andats ut som bakslagen har kommit tidigare. Behöver vi ens säga att det är oerhört viktigt att VSK taggar till och verkligen vinner ser till att vinna denna match som faktiskt är en av de svårare hemmamatcherna givet hur Sollentuna spelat i höst. Sollentuna vill likt VSK gärna hålla i boll och vara spelförande, det borde vara ett motstånd som passar VSK då vi tror att Grönvitt föredrar ett lag som faktiskt vill spela fotboll. Men vi ska ha i åtanke att vi åkt dit borta mot Umeå och Linköping som också velat spela fotboll. Vi får återkomma i en djupare analys senare om vi hinner, men vi tror som vanligt på VSK!

Akropolis IF – Karlslunds IF: 1

Akropolis har de senaste säsongerna gjort flera bra höstar inte minst förra då de seglade om både VSK och Umeå FC upp till en kvalplats. I år är de återigen obesegrade under hösten och vann nu senast klart mot Rynninge IK med 2-0. I den matchen gjorde talangen Fredrik Hammar debut för Akropolis, född 2001. Han är en stor talang inom svensk fotboll som just valde Akropolis för att få chans till seniorfotboll. Och lite typiskt talanger så i sin första start gjorde han även sitt första mål och det ska bli intressant och se om Akropolis fortsätter att starta med Hamar. Karlslunds IF har bara ett poängs försprång till TG och kvalplatsen. Man behöver ta fler poäng för att slippa bottenstriden och laget har sett bra under hösten och kunnat tagit poäng i tajta matcher som de tidigare förlorade. Akropolis känns dock lite starkare och vi sätter därför en etta, men vi garderar med X i våra system.

Facebook Comments Box