ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Polisen måste höja sig!

Det har nog inte undgått någon som är har minsta intresse av den pågående konflikten mellan fotbollssupportrar och polis vad som hände i fredags kväll i Stockholm, en bit bort från Friends arena.

Om det nu till äventyrs varit någon som tillbringat helgen avklippt från den digitala verkligheten, kommer så här en kort återberättelse.

Det var alltså medlemmar ur AIK:s tifogrupp som på fredagskvällen bestämt sig för att städa sin tifo-container, beläggen utanför arenan. Man hade kört fram två bilar till containern för att kunna lasta skräp.

Helt plötsligt dyker det upp tre polisbilar som kör upp mot containern.

Bild på händelsen, tagen av en supporter på plats

För er som vill läsa en detaljerad skildring av händelseförloppet rekommenderas Oskar Månssons inlägg på Fotboll Sthlm där en supporter som var på plats berättar om det som hände.

Polisen tar alltså alla på plats åt sidan, kollar identiteter och förhör dem om vad de gör här på fredagskvällen. I de fall supportrarna är minderåriga blir deras föräldrar uppringda och får frågan om de vet vad deras barn gör och om det är okej. Man hotar också med anmälan till socialtjänsten då det här är en ”dålig” miljö för minderåriga.

Vidare blir bilarna som körts upp mot containern bötfällda med parkeringsböter, då de inte är korrekt parkerade.

Det finns nu ett antal reflektioner man bör göra

Många har påpekat det orimliga att tre polisbilar dyker upp för att kolla vad AIK:s tifogrupp håller på med, det är ju trots allt inte olagligt (än) att måla tifon. Många tar också vinkeln att polisen klagar på resursbrist, med det orimliga i att man sen lägger resurser på det här.

Andra tar fasta på att polisen hotar med socialtjänsten när ungdomar håller på och städar en container, vart finns logiken?

Ytterligare andra undrar hur petig man får vara som bötfäller för felparkering när det är uppenbart att man håller på städar och lastar skräp i bilarna.

För att förstå vad som nu händer måste man lyfta blicken och för en stund ta polisens perspektiv på det hela.

Polisen blev uthängd av AIK-klacken i deras senaste match och oavsett vad man tycker om det tilltaget är det ju uppenbart att polisen inte kommer att se mellan fingrarna med ett sådant beteende. Tror man det är man naiv. Nu handlar det om att AIK-klacken (med tifo i spetsen) gett sig på och hängt ut poliskollegor och är det någon situation där poliser släpper allt man har för händerna, är det för att skydda sina kollegor. Kårandan i den svenska polisen är stark, det behöver ingen tvivla på.

Polismaskineriet har tuggat på i veckan som gått. Man har haft möten och konferenser om hur man ska hantera denna oacceptabla situation att en grupp människor, som man från början inte hyser någon större kärlek till, smädat deras kollegor. Den största frågan polisen brottats med internt är hur man ska klassificera tifo-grupperingen i AIK. De är ju inte kriminella i den vanliga meningen, då medlemmarna när de samlas i grupp inte ägnar sig åt brottsaktiviteter.

Klurigt för polisen det här. Men nu tycks polislogiken trängt igenom och man verkar ha klassificerat AIK-tifo som en ungdomsgruppering med brottspotential.

När man gjort det applicerar man med sedvanlig logik sin särskilda polismetod för att hantera den typen av gruppering.

Det var den metoden vi fick se i aktion i fredagskväll. Det är så här man gör när man hanterar ungdomsgäng som begår småbrott. Man har span på gruppen, man slår till när de är samlade, gärna med så många poliser som finns tillgängliga för att visa styrka och skrämma gänget.

Man kollar id, man hotar dem med åtgärder, tex socialen eller att man kommer att dyka upp när de minst anar det. Ingen i gänget ska känna sig trygg någonstans, fortsättningsvis. Man tar alla chanser att lagföra personerna på plats, för den minsta lilla sak. Man vill skrämmas och man vill få gänget att förstå att det här är det ingen mening att hålla på med, vi kommer att jaga er.

I amerikanska filmer kör polisbilarna upp med tjutande sirener mot de man ska kontrollera eller gripa. Så går det förstås inte till i verkligheten när polisen jobbar mot kriminella gäng. I själva verket ser det ut som på bilden ovan. En bil vid containern, två på vägen med förare i då polisen vet att kriminella gäng flyr när polisen kommer och då måste jagas. Det var också därför polisen höll i personerna hela tiden medans de pratade med dem och kollade ID.

Så här kommer det nu att fortsätta om ingen högre chef inom polisen sätter stopp för det. Men det får vi anta inte sker eftersom någon chef har beslutat sig för att man ska använda den här taktiken mot AIK-tifo.

Om polisen nu fortsätter kommer man jobba vidare med att kartlägga AIK-tifo, nätverkskartor med personkopplingar kommer att upprättas, vilka har kriminell belastning, vilka är ledare, ska någon person punktmarkeras osv. Frågor som hur man ska störa gruppens aktiviteter, hur skrämmer vi dem effektivast kommer att diskuteras och få svar, som sen mynnar ut i en strategi.

Detta är början vi ser, inte slutet. Kriget mellan supportrar och polisen kommer att gå vidare och eskalera ytterligare.

Vi skriver i rubriken att polisen måste höja sig, vad menar vi med det?

AIK-klacken med sin tifogrupp i spetsen provocerade polisen med sina banderoller, det förstår alla och det var väl en del av syftet med att måla dem från början. Att polisen nu reagerar som de gör är lika givet som att solen går upp i öster även denna morgon.

Men för att det här inte ska bli ännu värre och leda till ännu mer konflikt och våldsanvändning är det faktiskt polisen som måste bli större och höja sig. Man får helt enkelt tugga i sig förtreten att bli smädade av AIK-klacken. Banderollerna är polisanmälda och fokus bör väl ligga på att utreda om brott begåtts i samband med att de visades.

Att man nu ger sig på de som målat sakerna och behandlar dem som kriminella smågangsters, som ska jagas för sitt beteende, är förstås helt bakvänt. Det leder ofelbart till eskalering och triggar bara igång de personer inom AIK med riktig våldspotential.

Så om polisen har några tänkande chefshjärnor ser man till att avbryta det man precis har startat och försöker vara lite smartare i den här situationen. Vi vet inte om det är för mycket begärt men vi hoppas och tror att vett även kan tränga in hos Stockholmspolisens chefsgarnityr.

Det här är helt enkelt fel väg att gå, polisen måste höja sig.

______________________________________________________________________________

P.S Polisens resursförfall visar sig tydligt i bilden ovan. Förr i tiden kunde Stockholmspolisen mobilisera säkert 7-8 bilar med personal när man skulle visa upp sig ”en force” för att skrämma lokala smågangsters.

Facebook Comments Box