ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

VSK Fotbolls nya tränare – Thomas Askebrand – här är vad ni behöver veta

Thomas Askebrand

Då har så äntligen tränarkarusellen i VSK Fotboll kommit till sitt slut för den här gången. Idag presenterades Örgryte IS förra tränare Thomas Askebrand som ny tränare för den grönvita spelarkohorten. Det var knappast särskilt chockerande, då Thomas förekommit i sillysnacket som en av de mest troliga kandidaterna.

I Thomas får VSK en mycket erfaren tränare som sett och hört det mesta av vad Superettan har att bjuda på.

Visst finns det många ÖIS:are idag som inte är nöjda med Thomas som tränare och deras forum på Svenska Fans har under säsongen i omgångar varit fyllt med avgå-krav, inte minst efter förlusterna mot just VSK. Dock ska förstås sägas att ÖIS-supportrarna har haft väldigt höga krav på Thomas och truppen, avancemang till Allsvenskan var väl mer eller mindre det uttalade kravet, eller i vart fall förväntan hos många supportrar. Det är väl mot den bakgrunden man ska se avgå-kraven.

Trots ÖIS:arnas omdöme står det helt klart att Thomas är en kompetent tränare som har ett rykte om sig att kunna bygga trupp och få ut det mesta av varje enskild spelare. Den typen av omdömen har kommit från Öster-supportrar där han varit verksam i tre år.

Precis som Thomas själv sa på klubbens presskonferens är han en flexibel tränare som försöker jobba med spel och spelsystem utifrån det spelarmaterial som bjuds honom. Han är inte låst utan hittar en modell som han tror funkar.

Nu är det dags för Thomas att våga sig utanför västkusten på nytt (efter Öster-trippen). Han har mest varit verksam i och runt Göteborg och ned i Halland. Han bor fortfarande kvar på sin födelseort Åsa i Kungsbacka.

Thomas gjorde sig ett namn i fotbollskretsar när han ledde Falkenberg under fem år i Superettan mellan åren 2008-12. Han såg till att Falkenberg blev ett stabilt mittenlag i Superettan, bra så, men de var heller aldrig nära att hota uppåt. Lite som Degerfors med andra ord.

Källor med god insyn i ÖIS säger om Askebrand är en habil tränare men lite tråkig. Använder sig av relativt få övningar och spelarna kan ibland uppfatta träningarna som tråkiga.

2013 tog han över GAIS som då hade ambitioner att bygga lag mot Allsvenskan. Första året slutade man sjua i serien och planen var att man 2014 skulle gå för avancemang under Thomas ledning. Efter 9 omgångar fick Thomas foten från klubben då man låg på 13:e plats med bara 8 inspelade poäng. Det var helt enkelt mer än vad den satsande klubben klarade av. Till slut hamnade GAIS på sjätte plats det året med en ny tränare. De som vann serien var inga mindre än Falkenberg som utan Thomas gick som en raket den här säsongen, efter att ha hamnat på negativ kvalplats året innan med Thomas vid rodret.

Kanske inte så smickrande om man heter Thomas Askebrand.

Från 2015 leder Askebrand sen Öster under tre säsonger. Han tar upp klubben från Div 1 och etablerar den på nytt i Superettan. Efter hans tre år där hamnar han så inför 2018 i ÖIS. Hans första säsong där blir succé inte minst tack vare en demonspelare i Diego Montiel som så när lyckas få klubben att nå kvalplats i jakten på Allsvenskan.

I år utan Diego som målgörare och assistkung har det gått bra, men inte lika bra för ÖIS, som ifjol. Man har inte haft den jämnhet som krävts för att på allvar vara med i matchen om Allsvenskan. Vad som kan skyllas på Thomas kan man förstås diskutera.

Vi konstaterar bara att i Thomas får VSK en mycket erfaren tränare som kan sitt hantverk och som vet vad som krävs av spelare och organisation för att lyckas i Superettan. Dock är det också så att det i praktiken finns noll saker som talar för att Thomas kommer vara den tränare som tar VSK till Allsvenskan, ty hans meritlista när det gäller avancemang sträcker sig bara till Div 1 och Öster.

Vi ser Thomas som den tränare som lägger grunden i klubben med sin erfarenhet. En solid grund som någon framtida tränare sen kommer att få förvalta och se till att ta klubben det sista steget till Allsvenskan. Det kanske är så att Askebrand är det klubben behöver just nu. Men räkna inte med underverk, snarare ett gediget klubb- och lagbyggande.

Facebook Comments Box