ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Vigge ryktas till Roma, vad innebär det ekonomiskt för VSK?

När Manchester United värvade Raphaël Varane i höstas så började spekulationerna om Victor Nilsson Lindelöf skulle lämna Manchester till någon annan klubb för att vara garanterad speltid. Tidigare i veckan gick The Sun ut med att enligt en av deras källor så är Vigge en av de spelare Manchester United kommer försöka sälja i vinterfönsteret, nu är inte The Sun någon av de mest pålitliga tidningarna när det gäller Silly Nyheter så det hela får tas med en nypa salt. Dock gick Italienska Calciomercato ut idag med att Vigge skulle vara aktuell för Roma för runt 25 miljoner Euro och hänvisade till spanska uppgifter. Då det ändå börjar ryktas lite kring Vigge är det kanske dags att påminna vad det kommer innebära för VSK.

VSK kom överens med Benfica att skära ner den ökända klausulen från 20% till 10% när Vigge var aktuell för United. Hur exakt detta avtal är reglerat vet inte men det är inte omöjligt att VSK har rätt till 10% på de klausuler Benfica har mot United. Då vi inte vet något om några klausuler Benfica kan tänkas ha och hur avtalet ser ut är det svårt och spekulera om det skulle kunna resultera i några kronor för VSK. Det som dock inte går att förhandla bort är att VSK har rätt till solidaritetsersättning, dvs utbildningsbidraget för de ungdomsåren Vigge spelade i VSK.

Vi har tidigare skrivit om detta men här är en recap hur det fungerar. Av internationella övergångar skall 5% av övergångssumman gå till de klubbar som har haft spelaren mellan de är 12 och 23 år gammal. För de åren spelaren har varit 12-15 år gammal får man 5% av solidaritetsbidraget och övriga år upp till 23 10%.

Det vi har att utgå från är de datum där Vigge är registrerad för olika klubbar i fogis.

Victor Nilsson-Lindelöf klubbtillhörighet i VSK

Det skulle innebära att VSK har rätt till 1,8% av transfersumman och IK Franke 0,24% och Västerås IK 0,21%. Om Vigge nu skulle säljas för 25 miljoner euro, dvs ungefär 249 miljoner kronor så skulle solidaritetsersättningen bli nästan 12,5 miljoner kronor. Av dessa miljoner kommer då VSK få rätt till runt 4,49 miljoner kronor i dagens kurs.

Nedan är den bild vi använde när Vigge gick till United och för att visualisera hur solidaritetsbidraget ökade beroende på summan.

Nu återstår det och se om det blir någon affär men om det skulle bli en större summa så vet ni att VSK har rätt till ungefär 1,8% av den transfersumman.

Facebook Comments Box