ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

ulstöket är i full gång och vi kämpar alla för att få till det sista bitarna i julpusslet. Låt Anno 1904 hjälpa dig att komma i julstämning med en riktig feelgood story. Vi kallar den – berättelsen om den grönvita jultomten med det grönvita skägget. AKA Vigge.

Anno 1904 har talat med våra kollegor på analysavdelningen hos VSK SWISH och bett dem knacka lite siffror för att se vad tomten kanske kommer med i den grönvita julklappssäcken.

—————————————————

Det har varit en spännande helg där ryktena att Vigge är närmare en övergång till Manchester United återigen har ökat i styrka efter att varit lite på sparlåga de senaste veckorna.

– Ja, ryktena tog som sagt fart över helgen igen och nya siffror har nämnts som övergångssumma. Senast är det 40 miljoner euro med ytterligare 5 miljoner euro i en prestationsbaserad ersättningsdel som varit på tapeten. Man ska så klart inte tro för mycket på alla siffror som nämns. Det man ska ta med sig är att Vigge är het på marknaden just nu och att han har ett substantiellt marknadsvärde, säger analysavdelningen vid VSK SWISH.

I morse släppte en portugisisk fotbollstidning nyheten att förhandlare från Benfica åkt till Manchester för att konkret förhandla om en övergång. Även brittisk press rapporterar om detta nu under måndagskvällen.

– Ja, vi såg det. Om det är sant är det en konkret utveckling som sticker ut från alla övergångsrykten som omgärdat Vigge sista halvåret. Sammantaget finns det väl en hel del som talar för att Benfica släpper Vigge under vintertransfern eller allra senast till sommaren. Om så ska ske måste så klart sådana här förhandlingsresor som det nu ryktas om göras. Så det kanske är det vi ser nu, sammanfattar VSK SWISH analysavdelning det hela.

Om vi leker med tanken att han går till Manchester United i vintertransfern. Vad skulle det innebära i reda pengar för VSK Fotboll?

– Det beror så klart på övergångssumman, men oavsett vad den blir så får vi räkna med att Benfica inte betalar en krona till VSK utan att VSK tvingas till samma process med anmälan till FIFA som de nu gör med klausul 2 i kontraktet. VSK kan inte räkna med några pengar förrän man vunnit en överklagan hos FIFA och det kan som vi hört ta upp till två år att få klart.

Så VSK kan glömma allt vad pengar heter från Benfica i närtid?

– Nja, förutom den summa som avtalet stipulerar som Benfica kan hålla tillbaka utgår solidaritetsersättning om totalt 5-10% av övergångssumman. Den slanten betalar köpande klubb ut så den kan inte stoppas av Benfica.

Ok, så vad innebär det för VSK Fotbolls del om Vigge säljs i vintertransfern?

– Vi har tagit fram några tabeller till er på Anno 1904 som ni kan publicera. Vi struntar att gå in i detaljer men säger som så att solidaritetsersättning utgår till klubbar som spelaren i det här fallet Vigge tillhört mellan han var 12 till 23 år. De 5-10% av övergångssumman slås ut på de klubbar Vigge tillhört under dessa år. Vi har kollat upp alla datum som gäller så vi har koll på när Vigge spelade för de olika klubbarna han representerat. Solidaritetsersättningen utgår enligt följande: 5% 12-15 år, 10% 16-23 år.

I nästa steg har vi tagit tre olika transfersummor dels 30m, 40m och 45m euro. Den lägre summan överensstämmer med utköpsklausulen som finns i Vigges nuvarande kontrakt med Benfica, så säljs han så blir det minst den summan. De högre summorna har vi med som en tankelek eftersom de nämnts de senaste dagarna.

Vi har tittat på vad VSK skulle få i solidaritetsersättning men också de andra föreningarna i Västerås han spelat för. Enligt våra beräkningar får VSK 37% av solidaritetsersättningen eller om man så vill 1.85% av hela transfersumman. I reda pengar är det ett antal miljoner oavsett vad övergångssumman blir. Men även andra Västeråsklubbar har chansen att bli miljonärer om Vigge går för stora belopp.

Om han säljs, när får mottagande klubbar pengarna för solidaritetsersättningen?

– Som vi förstår det så är det 30 dagars betalningstid för denna form av ersättning räknat från övergångsdatumet. Har Västeråsklubbarna lite tur nu så finns pengarna på respektive konto i slutet av februari alt senast i början av mars om övergången sker nu direkt.

Man ska så klart inte ta ut något i förskott, det finns som bekant mycket som kan gå fel, men på det hela taget är vår bedömning att Vigge är i en process att säljas och att det kommer göra flera Västeråsklubbar rika, relativt sätt.

Anno 1904 tackar VSK SWISH analysavdelning för framtagandet av underlaget och för produktionen av tabellerna.

——————————————————————————————————————–

Disclaimer: Hos Svff finns en regel som anger 0.5% avdrag av solidaritetsersättningen för varje år spelaren är under 23 år vid försäljningstillfället (Vigge är 22 år). Vi har dock inte hittat motsvarande regel i FIFA:s regelverk som reglerar internationella övergångar. Men vi kan så klart ha missat den.

Facebook Comments Box