ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Upplösningen i Superettan – allt om bottenstriden

Hörnflagga Superettan

Hörnflagga Superettan Iver Arena

Med bara fem omgångar kvar av årets superetta visar den mycket jämna tabellen att minst åtta lag är indragna i bottenstriden. Vilka åker ur? Vilka får kvala? Anno 1904 sitter som vanligt inne med alla svaren. 

Det är jämnt i botten av Superettan i år. Minst åtta lag är indragna i bottenstriden och egentligen finns det fortfarande en teoretisk möjlighet att även Jönköping Södra eller Östers IF blir indragna i dramatiken. 

I den här artikeln går vi igenom bottenstriden lag för lag och bedömer deras möjligheter att hålla sig kvar i Superettan. 

9. AFC ESKILSTUNA, 31 poäng 

Vinsten mot GAIS blev den första sen i augusti då AFC slog Brage ”hemma”. Trots att de bara tagit fem poäng de senaste fem matcherna så finns där någon sorts positiv trend. Bryr sig Ryssholms legosoldater tillräckligt mycket för att kunna ta poäng i de återstående matcherna? Nu väntar matcher mot flera av lagen som är indragna i toppstriden. 

Återstående matcher

Trelleborg – AFC Eskilstuna

AFC Eskilstuna – Värnamo

Falkenberg – AFC Eskilstuna

J Södra – AFC Eskilstuna 

AFC Eskilstuna – Landskrona

10. ÖRGRYTE, 30 poäng

Det enda som talar för Örgryte just nu är tabelläget. De har inte vunnit sedan Akropolis hemma 11 september och har samlat ihop överlägset flest kryss, 12 st. 

Nu väntar två tuffa bortamatcher mot Jönköping och VSK. Därefter två minst lika svåra hemmamatcher mot Landskrona och Helsingborg. Vasalund i sista omgången kan vara en livlina. Annars kan skytteligaledaren Ajdin Zeljkovic vara ett trumfkort. 

Under hösten har laget visat att de kan kämpa och hämta upp underlägen, men hur långt räcker det? Om inte Örgryte börjar vinna matcher kommer de att falla som en sten i tabellen och innan de vet ordet av befinner de sig på kvalplats.  

Återstående matcher

J Södra – Örgryte

VSK – Örgryte

Örgryte – Landskrona

Örgryte – Helsingborg

Vasalund – Örgryte

11. IK BRAGE, 29 poäng

Borlängelaget har lyckats skrapa ihop åtta poäng de senaste fem matcherna och har en godkänd form. Att tre av de återstående matcherna är hemmamatcher talar till deras fördel, men samtidigt väntar riktigt tufft motstånd. Brage möter nämligen de tre lag som idag toppar Superettan, dvs. Värnamo, Sundsvall och Helsingborg. Kan motståndet knäcka Brages fina poängsvit?  

Återstående matcher

Brage – GIF Sundsvall

Helsingborg – Brage

Brage – Akropolis

Brage – Värnamo

Falkenberg – Brage

12. VSK, 29 poäng

Med Pedro Ribeiro tillbaka i backlinjen och Taha Ali på topp som springer rakt igenom motståndarnas försvar ser det ut som att Kalle Karlsson äntligen gjort ett vinnande lag av Grönvitt. Med tre segrar i de senaste fem matcherna och godkända insatser mot topplagen Värnamo och Sundsvall ser det onekligen ut som att VSK är på väg uppåt i tabellen. 

Om formen inte håller i sig och poängen uteblir i de två kommande matcherna kan det bli riktigt tufft för VSK att undvika kval. De tre sista omgångarna kan bli riktigt tuffa. VSK har historiskt svårt för J Södra borta och Trelleborg är alltid ett starkt lag. Skräckscenariot är att VSK i sista omgången måste ta poäng borta mot ett segervittrande Helsingborg på ett kokande Olympia.  

Återstående matcher

Vasalund – VSK

VSK – Örgryte

J Södra – VSK 

VSK – Trelleborg

Helsingborg – VSK

13. AKROPOLIS, 28 poäng

Den tidigare VSK-kaptenen Oscar Pehrssons Akropolis har seriens äldsta trupp och en genomsnittsålder på närmare 27 år. De har gjort minst antal mål i serien och har en usel målskillnad. De senaste fem matcherna har de samlat ihop sju poäng. Fortsätter dom i den takten så kanske dom ändå har en chans att klara sig. Men vem ska göra målen och rädda laget med seriens bästa souvlaki?  

Återstående matcher

Akropolis – Landskrona

Akropolis – Trelleborg 

Brage – Akropolis

Akropolis – GAIS

Öster – Akropolis

14. GAIS, 27 poäng

Efter torsdagens förlust mot AFC är det totalt jävla mörker över GAIS. Fyra poäng i de fem senaste matcherna men också tre raka förluster, supportrar som stormar planen och kris på alla fronter. 

Göteborgarna har snart testat alla formationer i taktikboken men inget funkar. Nu väntar ett brutalt spelschema med Helsingborg borta redan på tisdag och därefter Norrby hemma mindre än en vecka senare. Chansen för GAIS att ta sig upp på säker mark är liten. Det börjar nog bli dags att blicka nedåt i tabellen och fundera på vad som hotar underifrån. 

Matchen mot Akropolis i näst sista omgången kan bli en kvalmatch om kvalmatchen om det vill sig illa för de grönsvarta. 

Återstående matcher

Helsingborg – GAIS

GAIS – Norrby

Öster – GAIS

Akropolis – GAIS

GAIS – GIF Sundsvall

15. FALKENBERG, 24 poäng

Förutsättningarna inför säsongsavslutningen är tuffa för Falkenberg. De har två hemmamatcher mot lag indragna i bottenstriden och tre bortamatcher varav de två kommande mot topplagen Värnamo och Sundsvall. Med bara fem poäng i de senaste fem matcherna ser det mörkt ut och frågan är om de verkligen kan ta steget upp över nedflyttningsstrecket.

Det som talar för Falkenberg är att de precis som VSK underpresterat i relation till xG och om det vill sig väl kanske de har lite fler stolpe in än stolpe ut i de återstående matcherna. Dessutom är Kwame Kisito, som gjort sex mål på åtta starter, tillbaka och troligtvis aktuell för startelvan mot Värnamo. 

Bäst chans att ta poäng har Falkenberg sannolikt i de två sista matcherna. Norrby har förmodligen inget att spela för när de tar emot Falkenberg i den näst sista omgången och Brage kan mycket väl ha säkrat kontraktet till den sista omgången. 

Återstående matcher

Värnamo – Falkenberg

GIF Sundsvall – Falkenberg 

Falkenberg – AFC Eskilstuna

Norrby – Falkenberg

Falkenberg – Brage

16. VASALUND, 22 poäng

Analysen är överflödig. Vasalund har varit för dåliga i år och har dessutom en svag form för tillfället med bara fyra poäng de senaste fem matcherna. Inte nog med det. Nu väntar flera starka lag som Vasalund kommer ha svårt att hantera. Visst kan de skrälla mot VSK på lördag eller mot någon av topplagen men för att ta sig upp på kvalplats behöver de troligtvis ta minst sju poäng i de avslutande omgångarna. 

Återstående matcher

Vasalund- VSK 

Vasalund- J Södra

Trelleborg – Vasalund

Landskrona – Vasalund

Vasalund – Örgryte

SÅ SLUTAR SUPERETTAN

Det är fritt fall i GAIS som dessutom har ett tufft spelschema och möter Helsingborg på tisdag. Efter förlust mot Akropolis i näst sista omgången ramlar de ner på nedflyttningsplats. Vasalund ligger orörliga kvar längst ner i tabellen och kippar efter luft.

Falkenberg kämpar till sig två segrar och tar sig upp på kvalplats. VSK går obesegrade i de fem sista matcherna och skapar ännu en gång hybris hos supportrar och klubbledning. Näsa år – då jävlar!

Örgryte, AFC, VSK, och Brage klarar sig från kval eller nedflyttning. 

Falkenberg och Akropolis får kvala. 

GAIS och Vasalund flyttas ner i division 1. 

/JL

Facebook Comments Box