ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Gör bandyn till lirarnas sport igen

Jag såg VSK genrepa mot Sandviken i lördags. Det blev 3-5. Man brukar säga att ett dåligt genrep innebär en bra premiär, så det finns egentligen inga skäl till oro. Emellertid väckte matchen två frågor. Eller en fråga och en följdfråga.

Frågan lyder: hur ska VSK hitta nycklar mot lag som backar hem? Så kommer det att se ut i de flesta matcher. Många lag spelar nämligen utpräglat defensivt. I lördags försökte Grönvitt utan att hitta fullt gångbara vägar. Sandviken var defensivt starka och rasande effektiva i sina kontringar.

Sådana motståndare kan ge VSK huvudbry. Grönvitt har många offensiva krafter och har även två, av tre. i grunden relativt offensiva backar. Det kan leda till vissa svårigheter i serien om lagen försvarar så bra och är lika taktiskt slipade som Sandviken.

En förlust i ett genrep är som sagt inget att hänga läpp över. Micke Carlsson är ett bandygeni och kommer säkert hitta fungerande vägar under säsongens gång.  Följdfrågan jag nämnde inledningsvis kommer dock: hur ska bandyn överleva i den allt tuffare konkurrensen om så många lag väljer den defensiva vägen?

Bandyn är lirarnas sport med farten och kombinationerna som sin tjusning. Visar den gamla folkhemssporten upp sig från den sidan är den svårslagen som livesport. VSK och Villa går i bräschen och vill spela en offensiv bandy. Ni minns säkert 5-5-matchen 2019 eller SM-finalen, tyvärr förlust, samma år som lysande exempel på det. I övrigt är det allt som oftast defensivt. Lag som ligger med många spelare i försvar medan de försöker båga sig fram.

Får vi inget mönsterskifte under de kommande åren blir det svårt för sporten att hävda sig. I Sverige växer hockeyn och fotbollen ständigt, därutöver har närheten till den internationella fotbollens storklubbar  blivit nästa gränslös. Kidsen kanpå två röda ta reda på allt de vill om Liverpool eller Paris. I den omvärlden kan inte bandyn överleva. Defensiven får inte bli rådande norm.

Jag vill helt enkelt att bandyn på nytt blir lirarnas sport. Att vi uppmanar till offensivt spel. Farten och kombinationsspelet är ingredienser som gör bandyn oerhört underhållande.  Låt oss propagera för att det blir framtidens norm.

Facebook Comments Box