ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Välkommen till VSK Fotboll Pontus Fredriksson

Då var det alltså klart att VSK Fotboll värvar mittbacken Pontus Fredriksson. Man kan tycka detta är märkligt då sporchef Blommé redan före jul hintade om forwardsförstärkningar som nästa pusselbit i lagbygget.

En smula udda då att värva en mittback som vi redan har ett gäng av. Men det här är dessvärre en oväntad och på ett sätt tråkig värvning, för den indikerar att ett behov har uppstått på mittbackspositionerna, ett behov som inte tidigare fanns.

Problemen är två. Dels att Claus Royo har en skada som man inte får grepp om. Det finns för närvarande ingen tidsplan när han kan vara tillbaka, tvärtom så måste man nu först försöka förstå vad som är fel med honom.

Det andra problemet stavas David Engström. Han har genomgått en mindre operation i november för att få ordning på en krånglande fot. Det är i dagsläget oklart när han är tillbaka i fullt spel. Första prognosen var när träningen drog igång i början av året, men så har det inte blivit. Även om det i långa loppet inte är ett problem, så är det så kortsiktigt.

Valet föll då på Pontus Fredriksson som är fostrad i Kalmar FF och tillbringade sina tonår med att spela i Kalmar FF:s olika U-lag. Han kom så långt att han tillhörde A-truppen men fick inte göra någon debut för KFF. När det blev dags för seniorspel som 20-åring, 2016, hamnade Fredrik istället i Oskarshamn, Div 1 Södra.

Där jobbade han sig sakta men säkert till en ordinarie startplats. Men det blev bara en säsong där och sen gick flyttlasset till Skövde och Skövde AIK. På samma sätt var han ordinarie där, men blev återigen bara kvar ett år i sin nya klubb.

Istället blev den 2018 Åtvidabergs FF för Pontus. Sin vana trogen tog han en ordinarie plats som vänstermittback. I slutet av säsongen, 24/9, i matchen mot Ljungskile var olyckan framme i 74:e minuten. Pontus korsband gick av, något som bekräftades några dagar senare när magnetröntgen var gjord.

Skadan var omfattande och Pontus spelade inte någon fotboll under 2019. hans kontrakt med ÅFF gick ut i höstas och han har nu rehabiliterat sig klart.

För Pontus har det nu handlat om att hitta en ny klubb. Han har under hösten varit på provspel i IF Sylvia. Det föll så väl ut att man skickade honom vidare till IFK Norrköping för att de skulle ta en titt på honom. Han fick träna med IFK under en tid men det har uppenbarligen inte lett fram till något konkret.

Nu värvas alltså Pontus av VSK som en relativt ung och hungrig mittback som vill visa världen vad han går för. Det är förstås ett bra läge för Pontus att visa vad han kan på en nivå som han aldrig spelat på förut.

Visst är det på en del sätt en chansning av VSK att plocka in Pontus, då han som sagt är helt oprövat på dessa nivåer och inte spelat fotboll på över ett år. Han har dessutom en allvarlig knäskada bakom sig, där det så klart är svårt att veta om det blir nya skador vid tuff belastning.

Uppenbarligen tror dock VSK på Pontus då han imponerade på provträningarna han deltog i.

Även om det så klart är en chansning att värva Pontus så kan man i vart fall vara helt säker på att han kommer att ge allt för att visa att han klarar av den här nivån. Han lär rimligen vara extremt sugen på att spela fotboll igen och visa för sig själv att han kan komma tillbaka från skadan.

Det ska bli riktigt kul att få se Pontus live i träningsmatcherna och vi både hoppas och tror att han kan växla upp och på allvar konkurrera om mittbacksplatserna.

Välkommen till Västerås SK, Pontus – Världens Största Klubb.

Facebook Comments Box