ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Försäsong: Inför AIK -VSK Fotboll

Då är det äntligen dags att sparka igång årets fotbollssäsong. Visst har vi längtat och visst har vi mycket att se fram emot denna andra raka Superettasäsong för Grönvitt. Givet väderleken med plusgrader, kvittrande fåglar och snöfria planer kan nog också spelarna känna suget att komma igång med matcherna, inte bara vi supportrar.

Vi har en späckad försäsong framför oss med totalt nio matcher och ett träningsläger som ska hinnas med. Tre av matcherna är i Svenska cupen som vi ivrigt ser fram emot, det var ett tag sen vi var där, 2015 närmare bestämt. Kanske ska vi inte hoppas på för mycket när det kommer till resultat i cupen, men bara att få se Allsvenska lag lockar i vintermörkret.

Nu har vi då dagens match mot AIK. Anledningen till Allsvenskt motstånd så här direkt är förstås för att få en känsla för Allsvenskt tempo och spelsätt. Bra då att börja med den på papperet bästa motståndaren under försäsongen.

AIK har redan dragit igång sitt försäsongsmatchande när man förra helgen tog emot IF Karlstad (nya klubben) på Skytteholm. Matchen slutade med seger för AIK (2-1), men där Karlstad ffa i första halvlek höll spelet uppe och man tog också ledningen med 1-0 precis före halvtidsvilan.

I matchen roterade AIK in hela sin tänkta startelva men man gjorde också många byten och det var nog få om ens någon som spelade hela matchen.

Det har spekulerats mycket att AIK ska byta system från 3-5-2 som man spelade i fjol till en fyrbackslinje. Nu kom alla sådana förväntningar på skam då man snarare spelade 3-4-3.

Tränare Norling förklarar att man vill vara mer offensiv än ifjol och man vill utnyttja kanterna mer, därav 3 utpekade forwards. Detta innebär att man nu skruvar på spelsystemet från tidigare säsonger, vilket innebär ett del nybörjarmisstag, konstaterar Norling. IF Karlstads ledningsmål var en snabb omställning där AIK-spelarna gick bort sig helt, en produkt av ovana med det nya systemet, enligt Norling.

Offensivt vill AIK som sagt använda kanterna mer, men också få in mer folk i ytan mellan motståndarens backar och mittfält. Där vill man styra och ställa och fördela bollar till djupledslöpande forwards.

AIK vill vinna Svenska Cupen då man just nu är utan europaspel i år. Vi kan därför vara helt säkra att man tar denna match på största allvar då det gäller att nöta in nya systemet på den månad som återstår innan cupen drar igång.

Det blir förstås kul och spännande att få se VSK med nya tränare och fyra nya spelare som kommer att få spela hela eller delar av matchen. Faktum är att vi innan matchen kommer igång nog vet mer om hur AIK kommer att ställa upp och spela, än vad vi gör med VSK.

Ska VSK spela med fyrbackslinje, eller blir det tre mittbackar? Det går verkligen inte att säga på förhand hur tränare Askebrand tänker. Vi förstod i och med fredagens värvning av Pontus Fredriksson att VSK verkligen vill ha fyra mittbackar. Det indikerar rimligen att man i vart fall i vissa matcher kommer att spela med tre backar. Hade man tänkt spela med två hade de tre som fanns räckt.

David Engström kommer inte till start då han fortfarande rehabar efter sin fotoperation. Enligt uppgift är han dock tillbaka i full träning nästa vecka.

Hur man tänker sig att ställa upp mittfältet är också oklart för oss. Vi vet att Jonas Hellgren inte är med, kanske passar man då på att spela fyra stycken på mittfältet med två centrala och sen två på varsin kant.

Det är nog också en uppställning som behövs för att kunna försöka rå på AIK:s mittfält som lär vara fyra stycken.

Hur anfallspositionerna kommer att se ut är också oklart. Karwan Safari saknas i denna match och någon annan ska starta centralt. Eller kanske blir det en mer defensiv uppställning med bara två anfallare. Det enda vi egentligen vet är att Filip Tronêt kommer att spela på sin vanliga högerkant.

Matchbilden lär rimligen bli den att AIK vill ta tag i taktpinnen och VSK kommer att låta dem göra det, pga lika delar respekt samt rädsla för att gå bort sig och släppa till farligheter. Vi lär få se ett kompakt VSK som ser till att täppa igen den centrala ytan mellan backar och mittfält. Där brukar en viss herre vid namn Sebastian Larsson operera och honom vill man nog ha koll på.

För VSK blir matchen en övning i försvarsspelets ädla konst. Förhoppningsvis orkar man med och kan få till sitt patenterade och snabba omställningsspel. Helt klart är att AIK är sårbara bakåt just nu när man precis är i början av att nöta in sitt nya spelsätt.

Som alltid i såna här matcher mot bättre motståndare handlar det om att våga spela fotboll och inte drabbas av stundens allvar. Det kommer att finnas luckor på kanterna när AIK nu slutat använda wing-backs. Det ska laget och Filip Tronêt komma ihåg och utnyttja.

Hur laget nu än ställer upp kommer det här bli en spännande match där vi hoppas och tror att VSK tar jobbet över hela planen. Kan man våga hoppas på en repris av när VSK slog GIF Sundsvall för ett knappt år sedan.

Hur det här än nu slutar hoppas vi att VSK reser sig med uppgiften och spelar bra så att man har något att bygga på inför framtiden.

Facebook Comments Box