ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Plötsligt händer det… tiden har nu kommit ikapp Syrianska FC

Bakom alla krigsrubriker och oändliga texter som författats om den osannolika historien i ÖFK de senaste åren, har en annan potentiell skandal bubblat i fotbollssveriges vasskant. under många år. Vi pratar förstås om den helt hopplösa föreningen Syrianska FC.

Det har under ett decennium varit många anklagelser om matchfixning, svarta löner, undermåliga matcharrangemang och så då ekonomiska skulder högt och lågt till allt och alla.

Nu blev det till slut en sådan ekonomisk skuld som fällde Syrianska och skickade ned dem i Div 2.

Inte en dag för tidigt förstås.

I och med att Syrianska så sent som 2013 spelade i Allsvenskan är det fotbollsfans i klubbar från Div 1 till Allsvenskan som har en relation till föreningen och som kunnat följa alla turer och konstiga beteenden genom åren.

Anno 1904 har som alla vet i det närmaste punktmarkerat SFC sen vi började skriva 2016. Det är utan jämförelse den klubb vi granskat mest och djupast av de som vi lagt våra grönvita labbar över.

Det är på förekommen anledning – för ingen svensk fotbollsklubb, möjligen med undantag för ÖFK har så systematiskt gett systemet ett fett finger och sen gjort som man behagat, i stort och i smått.

På klubbkansliet kan vi nog räkna med att hitta en brodyr med texten – ”Regler och förordningar är till för losers, vi gör det här på vårt sätt”.

När man tittar i backspegeln är det tydligt att förfallet i klubben startade, eller i vart fall blev tydligt när Özcan Melkemichel lämnade tränarposten 2013. Under hans 9 år i klubben som tränare var förvisso ekonomin ansträngd mest hela tiden men det var i vart fall inte kaos som det har varit de senaste åren.

Den version av styrelse som varit i klubben på senare år tycks vara den värsta så här långt. Man har lyckats stöta sig med allt och alla så till den grad att folk som följt Syrianska i många år slutat gå på matcherna.

”Speltorskarna”, har styrelsen blivit kallade av sina egna fans.

Många i Södertälje trodde kanske att klubben gick en ny storhetstid till mötes när man inför 2018 års säsong satsade på att gå upp igen i Superettan. Som ni vet så lyckades man.

Men det hela var bara konstgjord andning. Det var de ca 5 miljoner man fick från ÖFK:s beryktade försäljning av Saman Ghoddos som möjliggjorde en satsning 2018. Trogen sitt rykte gamblade man och satsade allt på ett kort för avancemang. När man väl kom till Superettan var pengarna slut och med minimala intäkter från sponsring och ännu mindre från matcharrangemangen, var 2019 års säsong dömt att bli ekonomiskt väldigt tungt.

I vanlig ordning har man haft skulder hos kronofogden, både skatteskulder och nu senaste halvåret, gamla skulder för obetald hyra på Södertälje Arena. När kommunen lämnar över kraven till kronofogden vet man att det är långt gånget. Kommunen vet ju mycket väl att klubben kan tvingas i konkurs när man gör så här. Men man var väl helt enkelt less, det var som sagt hyror som uppstått 2017 och 2018 som styrelsen struntat att betalat och när man fick en avbetalningsplan, ja, då struntade man sin vana trogen att följa den med.

Man har trixat och fixat länge nu, men till slut hann verkligheten ikapp styrelsen. Som alltid när man har att göra med den här typen av människor som högaktningsfullt ger fan i allt vad regler och överenskommelser heter, så kommer man till en punkt där man brutit en regel för mycket.

De trodde säkert att de skulle klara sig också denna gång, för de har struntat i att betala räkningar och skulder i många år och alltid sluppit undan utan konsekvenser. Men som sagt, förr eller senare tröttnar någon på riktigt.

I år tröttnade både kommunen, skatteverket och SvFF.

Vi välkomnar så klart förbundets agerande i den här frågan, det var verkligen på tiden. Samtidigt konstaterar vi att det interna regelverket inte tycks klara av fuskande klubbar (ÖFK och Syrianska). Det ska gå så långt att man struntar i att betala domarkostnaderna innan förbundet hittar en paragraf som går att använda för att kunna agera.

Det är uppenbart efter missen med ÖFK i licensnämnden och Syrianskas vi-skiter-i-allt-mentalitet att det behövs ett nytt regelverk som klarar av att hantera klubbar som systematiskt utnyttjar systemet till sin egen fördel och på så sätt skaffar sig fördelar framför andra klubbar.

För Svenska Fotbollsförbundet hänger deras skamfilade trovärdighet på att de nu kommer upp med något bättre än det regelverk som finns idag. Systemet klarar inte av fler av den här typen av skandaler.

Det ska inte ta ett decennium innan man kommer på ett sätt att lyfta bort en fuskklubb. Vi får återkomma vid något senare tillfälle och diskutera hur ett bättre regelverk kan se ut.

Nu njuter vi av att få se Syrianska FC, den största fuskarklubben av dem alla, försvinna ned i Div 2 och förhoppningsvis återvänder de aldrig till någon högre serie.

Faktum är att det ryktas om en sammanslagning med Assyriska i Södertälje. Det bygger förstås på att SFC går i konkurs och alla skulder försvinner, annars riskerar den nya klubben att bli ansvarig för Syrianskas misskötsamhet.

Får vi vara skadeglada och säga att Syrianska, så vitt vi kan förstå, riskerar att flyttas ned ytterligare en Division. Det finns tydligen ett annat ärende hos SvFF som anmälts och där licensnämnden inte hunnit ta ställning till hur man ska göra med det.

Nu är det fredag, låt myset börja och låt oss slippa Syrianska för all framtid.

Facebook Comments Box