ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Utsikterna för publik under hösten

På årets årsmöte deklarerade styrelsen att de lagt en pessimistisk budget som var ett worst case scenario, dvs det absolut sämsta som skulle kunna hända om allt gick emot VSK. Dock kröp det fram lite senare att du budgeterat med en sjunde plats och fem publikmatcher varav en gratismatch. Att med dessa risker kalla budgeten då för ett worst case scenario är rätt magstarkt när man nyss presenterat återigen en rekordförlust och ha dolda risker i budgeten.

Finns det då någon möjlighet att få till publik på en fotbollsmatch 2020?

Våra grannar i Danmark har redan öppnat upp och tycks i helgen få köra med ännu fler åskådare. Ekstrabladet skriver att en princip där det kommer tillåtas 500 besökare per läktarsektion vilket gör att storleken på arenan kommer vara avgörande för hur många besökare som tas in. För FC Köpenhamn innebär detta 15.000 åskådare och Bröndby 12.000 åskådare. En modell som även Finland kört med sen 1 juli.

Tidigare i somras skrevs det i media hur just Danmark används som argument av SvFF och SEF för att få öppna upp. Men varken SvFF eller SEF är de som för samtalen med Folkhälsomyndigheten utan det är RF. Fotboll direkt skrev även i veckan hur polisen är inbjudna i samtalen för att reda ut tillståndsproccessen. RF själva hoppas att det kommer ett besked i augusti i frågan.

Även i fler andra länder tillåts publik, Frankrike tillåter 5000, i Sydkorea kör man varannan stol och i Ryssland 10% av arenans kapacitet. Flera länder tycks då tillåta publik och används då som argument för att köra i Sverige.

Men det finns bakslag där länder inte fått tillstånd. I Norge fick Norska fotbollsförbundet nej till att köra fyra testmatcher med 2500 åskådare, trots att landet har de lägsta smittotalen i hela Europa. I England är det aktuellt först i oktober att spela inför publik

Så kommer då det då även tillåtas publik i Sverige? Nu är inte Folkhälsomyndigheten inte direkt kända för att följa efter hur andra länder agerar utan lär agera efter sina teorier och värderingar.

VSK klunga före match
Ingen publik på ståplats

Dessutom kan andra länders positiva besked bli ett argument för att inte tillåta publik. Just nu så ökar antalet fall i Danmark och snart kan de ha passerat Sverige när det gäller antalet fall per capita. När landet då öppnar för tusentals på läktaren samtidigt som fallen ökar kan det bli ett argument för att inte tillåta detta i Sverige.

Den största möjligheten att tillåta publik borde logiskt vara nu under sommaren då smittspridningen är relativt låg och innan en eventuell andra våg kommer. Nu vet ingen om det kommer komma en andra våg men om den kommer i höst lär det inte tillåtas publik i oktober/november när serierna ska avgöras.

Tom på sittplats, endast funktionärer ser på matchen.

En fingervisning vart det lutar kom idag när Folkhälsomyndigheten rekommenderade för de som kan arbeta från distans året ut. Även en rekommendation gavs att undvika kollektivtrafiken om så var möjligt. Indirekt var detta ett tungt besked för de som hoppas kunna se idrott detta år, det lär vara svårt och tillåta publik på arenor när personer samtidigt uppmuntras att arbeta hemifrån och samtidigt undvika kollektivtrafiken.

Om Folkhälsomyndigheten inom kommande vecka eller två kommer med ett positivt besked ser utsikterna för publik i Sverige dystra ut. Det troliga är att man kommer avvakta och se hur hösten utvecklar sig. Möjligheten som finns är om det inte blir någon andra våg i september/oktober men när detta blir godkänt lär fotbollssäsongen redan vara över.

Facebook Comments Box