ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Tung förlust förra helgen, men det ska örebroarna få sota för

Det är full ös kring vårt damlag just nu. Tung förlust i lördags, premiär i Svenska cupen i onsdags och nu är det dags för en ny match i serien mot Rynninge IK från Örebro hemma på Hitachi på lördag kl. 13:15.

Första förlusten i en stentuff drabbning

I lördags spelade Grönvitt borta mot ett pressat Hertzöga, och det märktes att Hertzöga verkligen behövde poängen som stod på spel. Matchen var stentuff och periodvis lite grinig. Det var två ramstarka försvar som gjorde att det inte kryllade av målchanser. Matchens enda mål kom i den 68:e minuten då Hertzögas långkastande och mycket duktiga högerback Emilia Gullfeldt Larsson fick i väg ett långt inkast, där Annie Pehrsson skarvade bollen vidare i en båge in i mål. I en stor del av matchen var VSK det bollförande laget men tyvärr skapades det inte så många målchanser och vårt fruktade kantspel fungerade inte lika bra som tidigare. Hertzöga är det bästa laget som VSK hittills mött, det är ett skickligt lag med mycket fysik och ett grymt bra försvar. Jag tycker fortfarande att VSK ser mycket starka ut, men Hertzöga är definitivt ett av lagen som kommer utmana våra Grönvita-tjejer.

I VSK-målet gjorde Agnes Vilén en toppmatch. I första halvlek gjorde hon flera stabila ingripanden som skapade ett lugn. I andra gjorde hon framför allt en imponerande räddning där hon sträckte ut och nådde ända ut till stolpen och lyckades tippa en boll till hörna. En klassräddning av Agnes. Tilda Hellén slet något kopiöst i den offensiva mittfältsrollen och skapade mycket oreda i Hertzöga-försvaret, även toppforwarden Moa Karlsson gjorde ett imponerande jobb. I försvaret höll som vanligt Jennifer Holmström ihop det och hon inger alltid ett lugn och stabilitet för hela försvarslinjen. Sally Messings första match från start i år imponerade. Hon var lugn och stabil som mittback och hon är som alltid oerhört bollskicklig. Det känns som VSK har en bra bredd i truppen, vilket kan vara viktigt när vi börjar närma oss slutet av säsongen. 

Cuppremiär för VSK dam

En historisk dag var det i onsdags då damerna spelade sin första match i Svenska cupen hemma på Hitachi mot division 1-laget Sollentuna FK. Gästerna vann tyvärr med 3-0, men Grönvitt gör ändå en helt ok match och kanske förlustsiffran blev något för stor.

Eila Viitala fick starta i målet och gör en riktigt bra match med många fina ingripande och några riktigt svettiga räddningar. Sally Messings mittbackspel imponerar ännu en gång. Jag tycker också att både Moa Karlsson och Elin Antonsson jobbar hårt och skapar oreda i Sollentunas försvar. Tre spelare från VSK:s F17-lag var med på bänken och Ines Widén och Joy Sevor fick hoppa in i andra och båda tog för sig ordentligt och visade en tuffhet och hög klass. Freja Magnusson som blev kvar på bänken, vet vi sedan förra årets säsong att hon håller A-lags klass. Det är många i F17 som knackar på dörren till A-laget. Riktigt roligt!

Däremot skadade sig vår nyckelspelare Safiya Abdulkadir Abshir och det såg tyvärr inte bra ut. Tungt avbräck om ”Saffe” blir borta ett tag. Jag håller tummarna att det inte är så allvarligt som det såg ut.

Tillbaka på vinnarspåret på lördag

På lördag tar VSK emot förra årets topplag Rynninge IK från Örebro. Förra säsongen blev det 4-4 borta i premiären, efter en mardrömsstart för Grönvitt. Hemma vann VSK ganska enkelt med 2-0.

I år har örebroarna fått en tung start. De inledde dock med fyra poäng på de två första matcherna, men därefter har de fem raka förluster. I år har Grönvitt ett starkare lag och Rynninge verkar svagare, om det beror på skador och sjukdomar eller att de har ett sämre lag i år är svårt att säga. Rynninge är svårbedömda och säkert oerhört taggade att komma ur sin förlustsvit. Det gäller för Grönvitt att inte underskatta Rynninge, utan gå ut och ta kommandot och utnyttja vårt fina kantspel som i bortavinsterna mot Lysvik och Hallsberg. Det här är en match där VSK ska visa att man är ett topplag och vill fightas om seriesegern. Jag tror det blir så också.

Resultat och kommentar – omgång 7:
Norrstrands IF-IF Karlstad Fotboll 1-2, Forsby FF-IK Sturehov 0-8, Lysviks IF-IFK Hallsberg 1-0, Rynninge IK-Rävåsens IK Karlskoga 0-2, Hertzöga BK-Västerås SK 1-0, Sala FF-Eda IF 1-4.

Det blir ett getingbo i toppen. Eda och Rävåsen ångar på efter nya vinster i helgen. VSK är med i toppen och har dessutom en match mindre spelad och Hertzöga tog chansen att hänga på efter vinsten mot VSK. Dessutom har vi Karlstad som just nu vinner och vinner, och Lysvik och Sturehov ligger bara några poäng efter topplagen och är svåra att besegra. Division 2 västra Svealand är ett getingbo. Den som har bredast trupp och tål skador och avstängningar tar hem detta.

//TP

Facebook Comments Box