Tryter orken eller saknar vi bredden?

VSK gjorde som flera gånger under säsongen en spelmässigt bra match igår. Vi var fullkomligt överlägsna våra motståndare men vi faller ändå dit på matchens sista spark och ett enskilt misstag och slutresultatet 2-2 är en enorm besvikelse.

Vi på Anno älskar statistk och har djupdykt mer i statistiken även idag. Vi anade ett mönster innan, men fick mönstret bekräftat när vi analyserat mer: VSK tappar allt sista kvarten i matcherna! Varför vet vi inte, men det kan sannolikt bero på flera saker, vi återkommer till det längre ner.

Första 75

Tar vi de 75 första minutrarna av matcherna och sedan drar ut dessa 75 för att låtsas vara en hel match så får vi följande resultat på våra inledande matcher:

BP – VSK 1 -3 (3p)

VSK – Östersund 2 -0 (3p)

VSK – Utsikten 1-2 (0p)

Öster – VSK 2-1 (0p)

VSK – ÖSK 2-1 (3p)

AFC – VSK 1-3 (3p)

Trelleborg – VSK 2-0 (0p)

VSK – Jönköping Södra 4-0 (3p)

Enligt expected goals borde vi alltså haft 15 poäng efter 8 matcher om vi spelat som gjort de första 75 minutrarna under hela matchen. Något som just nu skulle leda till kvalplats till allsvenskan. Expected Goals är som vi vet bara statistik, men jag tror alla som bevittnat matcherna ovan håller med i spelövertaget och chansövertaget.

Sista 15

Gör vi sedan samma sak med sista kvarten, och låtsas att det var en hel match ser statistiken HELT annorlunda ut:

BP – VSK 8 – 0 (0p)

VSK – ÖFK 2-0 (3p)

VSK – Utsikten 2-0 (3p)

Öster – VSK 5-0 (0p)

VSK – ÖSK 0-3 (0p)

AFC – VSK 10-1(0p)

Trelleborg – VSK 4-3 (0p)

VSK – Jönköping 1-5 (0p)

Självklart blir statistiken mer missvisande i andra scenariot, men tendensen är tydlig. Det är två olika matcher för VSK under första 75 jämfört med sista 15. Statistiken ovan säger att vi borde tagit 6 poäng, men då räknas 3 av poängen från Utsikten, vilket sannolikt beror på att Utsiken som då ledde med 3-0 slagit av på takten.

Vad är det som orsakar raset

Många har sagt att det händer när Ribeiro går ut. Och till viss del har man rätt här, men han har även varit inne hela tiden i matcher där vi tappat helt på slutet (Öster, BP mfl). Andra säger att bytena vi gör är otajamade och orutinerade. Vi byter ut spelare på fel positioner, t ex defensivt mittfält eller wingbacks. Det kanske är bättre att ha en trött Olle kvar på planen istället för att sätta in en inte tillräckligt bra Lindahl? Är våra resever för dåliga för Superettan helt enkelt?

Eller är det  så att orken tryter, att spelarna inte är tillräckligt vältränade för 90 minuter, vi kanske behöver en ”Liston-typ” som fystränare?

Eller beror det helt enkelt på orutin, att vi inte klarar av att stänga matcher och vara tillräckligt syniska i vårt spel när vi har gjort det bra i 75 minuter.

Vi har inte svaren, utan snarare fler frågor. Men den som hittar nyckeln till ovanstående frågor kan göra att VSK vänder från ett bottenlag till ett topplag istället. Så jämn är serien!

Fyll gärna på med era funderingar på vad VSK ska göra för att inte rasa ihop sista 15.  

Facebook Comments Box