ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Äras den som äras bör – VSK-vinden har vänt

För en dryg månad sedan var krönikan efter Utsikten hemma djupt kritisk mot både spel och strategi. Sex matcher och ett par, tre bedrövelser senare är det läge att hylla både ledare och spelare för den tydliga spelmässiga förändring som skett. VSK har förstås också under dessa sex matcher plockat säsongens två första segrar mot ÖSK och Dalkurd, men förlusterna mot AFC och Trelleborg sved som bekant rejält. Hur som haver har VSK höjt sig rejält och ser nu i ganska långa stunder och i relativt många aspekter ut som ett respektabel superettalag med faktiskt rätt stor potential.Om spelet i början var statiskt, enformigt och måhända lite för komplicerat, så är det nu rörligt, varierat och betydligt rakare.

För det förtjänar självfallet ledare och spelare rejäla skopor beröm, för det är inte alls givet att man lyckas vända en sådan spelmässig trend, och särskilt inte under de pressade förhållanden som rått på senare tid. Kalle Karlsson och Alexander Rubin med kollegor har verkligen visat att de sett de offensiva bristerna och hittat sätt att lyckas åtgärda dem i praktiken. Man attackerar mer på djupet, hittar fler inspel snett inåt bakåt på allt fler löpningar in i de farliga ytorna, och har onekligen fått igång en riktig målskytt i Viktor Granath som imponerar med sin tyngd och förmåga som effektiv måltjuv.

Men främst i ledet står allas vår Simon Johansson. Kaptenen som varit briljant genom hela inledningen av säsongen, med ett helt enormt slit, kombinerat med sin sedvanliga förmåga att hitta öppnande och avgörande passningar och tydligare än någonsin en otrolig styrka i att både kunna täcka boll offensivt och vinna tillbaka den i defensiven. Han har med bindeln på armen klivit fram som den tydliga ledaren ute på planen i en tid då det verkligen krävts. Det förtjänar en väldig respekt.

Nu återstår en match innan serien tar uppehåll en månad, och då väntar tuffast möjliga motstånd i Halmstads BK. Även om VSK fortsätter prestera fin fotboll kommer det bli en ruggigt svår match, men låt oss hoppas att vi fortsätter på den inslagna vägen och ser till att avsluta den första tredjedelen av serien på bästa sätt. Både på och utanför planen, med ett rejält stöd till hela laget – så att de får energi nog att fortsätta rida vidare på den våg av poänggivande spel de nu skapat.

Foto: Åke Hedvall

Facebook Comments Box