ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettanstatistik: Det är nu det händer – toppen tappar – botten plockar

Som ordspråket säger, det är aldrig försent att börja lyckas, eller kanske att börja misslyckas. Det är sant i de flesta sammanhang i livet, så också för fotbollslagen som spelas i Superettan.

Under våren har fotbollssverige förundrats över Varbergs BoIS framfart i serien och kanske lika mycket Mjällby AIS fina spel som nykomlingar. Spekulationerna har så klart varit många om huruvida den här typen av överraskningar faktiskt klarar av att hålla över en hel säsong.

På samma sätt har vi undrat hur lag som Brommapojkarna, Öster och Halmstad fortsätter att harva i botten, ska de aldrig lyfta, för alla förstår att det inte är den rätta platsen för dem.

Vi har nu försökt att ge ett statistiskt svar på frågan hur topplag och bottenlag kommer att prestera framåt i serien, räknat med början från omgång 13, som just avslutats.

Vi har gjort enkel statistik där vi tittar på respektive position i tabellen och vilka prestationer lagen mäktat med till och med omgång 12 och sen övriga 18 omgångar i serien. Statistiken omsluter alla år Superettan utom det första. I tabellen nedan kan ni se resultaten.

I tabellen ser vi alltså skillnaden i medelpoäng per match före och från omgång 13, för de olika positionerna i tabellen. Så om vi tar position 1 i tabellen 2018 ser vi att laget som ledde efter omgång 12 (Falkenberg) i genomsnitt tog 0.47 poäng mindre per match de återstående 18 matcherna av serien. Totalt tappade man alltså nästan nio poäng efter omgång 12 som man hade tagit om man bara spelat som man gjorde på våren.

Falkenberg är inget undantag, vi ser att samma sak gäller för tvåan (Örgryte).

Faktum är att vi ser exakt samma trend för alla åren som Superettan spelats (statistik saknas för år 2000). Topplagen tappar genomsnittligt på de 18 omgångar som återstår efter efter att ha fått enbra start på våren. För tvåan Örgryte 2018 betydde den sämre prestationen att man inte klarade av att gå upp medans Falkenberg trots allt fixade avancemanget.

Vi ser att motsvarande fast omvända sak händer i botten av serien. Lagen som ligger på nedflyttning och negativ kvalplats, tenderar att öka sitt poängsnitt om man jämför före och från omgång 13. 2017 ser vi att Gefle IF ökar sitt poängsnitt med 1.31 poäng efter omgång 12, vilket gör att de till slut klarar sig kvar i serien.

Värst i detta avseende är faktiskt VSK som 2004 efter omgång 12 låg sist i tabellen med 7 tagna poäng. På återstående omgångar snittade man 1.47 poäng mer och man skrapade till slut ihop 44 poäng och slutade på en 8:e plats. En remarkabel vändning får man säga.

I tabellen nedan har vi sammanställt genomsnittet av poängförändringen för de fyra topplagen respektive bottenlagen efter omgång 12. Vi har också räknat ut differensen mellan hur topp- eller bottensegment presterat efter omgång 12.

Det vi kan konstatera att under alla år utom 2001 har toppfyralagen efter omgång 12 i genomsnitt tagit färre poäng per match. Skillnaderna kan vara små som år 14-15 då det bara var 0.13 poäng som skilde per match. Men också stora som 2017 då det var 0.61 poäng per match, vilket är 11 missade poäng i genomsnitt för lagen jämfört med vad man presterade till och med omgång 12.

På samma sätt ser vi att bottenfyralagen bara vid ett tillfälle (2013) inte i genomsnitt ökat poängskörden efter omgång 12. Även här ser vi en del skillnader. 2005 lyckades bottenlagen få till 0.65 poäng mer i snitt per match efter omgång 12, det är en ordentlig förbättring.

Om vi tittar i kolumnen till höger ser vi differensen mellan toppfyra- och bottenfyralagen avseende poängen efter omgång 12. Av siffrorna där förstår vi att det som händer rent statistiskt är att serien tajtar till sig när vi går in i sommaren. Topplagen börjar i genomsnitt spela lite sämre och bottenlagen börjar prestera bättre överlag. Sista åren i Superettan har differensen varit nästan en poäng per match. Med så stora skillnader äts poängavstånd upp relativt snabbt i serien.

Sett från ett statistiskt perspektiv kan vi förvänta oss en jämnare serie framöver, där topplagen går lite sämre och bottenlagen plockar mer poäng. Sen behöver förstås inte detta leda till att Varberg tappar sin tätposition eller att BP lämnar bottendito. Det vi kan säga är att poängskillnaderna kommer att minska.

Serien är långt ifrån avgjord åt något håll, om nu någon till äventyrs trodde det.

Facebook Comments Box