ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Tankar kring värvningen av Sollentuna-duon

Igår presenterades Sean Sabetkar och Samuel Holm som klara för VSK Fotboll med varsitt tvåårskontrakt. Det är två väldigt spännande nyförvärv från Sollentuna FK. Som alla lagt märke till behövde spelarna inte ens provträna med VSK, utan klubben var säker på sin sak. De andra föreningarna som varit och ryckt i dem, Brage och Dalkurd har inte varit lika säkra. Både Sean och Samuel har fått visa upp sig i Borlänge och Uppsala de senaste veckorna.

Av vad vi fått höra var båda dominanta på träningen hos Dalkurd och många av deras supportrar har nog hoppats på att spelarna skulle hamna där. Det finns ju en koppling till Dalkurd i och med att Sollentunas fd assisterande tränare nu är assisterande i Dalkurd.

Sabetkar fick frågan när han blev intervjuad av Ettanpodden om han skulle till Dalkurd nästa år. Sean svarade nekande och sa att han skulle vara noggrann i sitt val av klubb. Det skulle vara en klubb där hans egenskaper kom väl till pass som spelande mittback. Det possessionspel VSK Fotboll använder sig av tilltalade nog därför Sabetkar när det var dags att välja klubb.

Nu har visserligen en i redaktionen fått hybris och tror att han signade spelarna redan förra helgen. Även om det så klart inte är sant ska vi nog inte underskatta vilken betydelse supportrar har haft för att få spelare att skriva på för klubben, nu och historiskt. Utan det intresse vi visat klubben och våra spelare hade vi varit en Div 1-förening i mängden. Hade vi inte kört våra ramsor och eggat upp våra spelare när VSK mötte Sollentuna hade de inte fått känslan ”Fan, jag vill spela i VSK”.

Det visar vikten av att heja på laget i med- och motgång. När nästa transferfönster öppnar kan vi ha mött någon som hellre vill till VSK.

Det är alltid svårt och veta om någon kommer lyckas som fotbollsspelare. Men nu när klubben har ett driftunderskott är det viktigt att vi som förening blir bra på att förädla spelare som sen kan säljas vidare. Det är helt klart att VSK som alla elitlag måste börja få intäkter på spelarförsäljningar. Av den anledningen är den nysajnade Sollentunaduon ett bra exempel på den värvningsstrategi VSK Fotboll måste ha framåt. Det är från en kader av unga lovande spelare som växer till sig i VSK som klubben kommer kunna få intäkter på i framtiden. Det vi såg igår var två bra exempel på välavvägda värvningar som klubben behöver göra flera av nu och framåt.

På den nivå som VSK nu är fotbollsmässigt är det en bra miljö för talanger från Div 1 som vill och ska framåt. Det är hård konkurrens om platserna men den är inte mördande. Det gör att spelare med talang och vilja får speltid och kan utvecklas i den grönvita kuvösen. Och även om alla inte lyckas till hundra procent kommer tillräckligt många växa för att möta de krav som ställs idag och imorgon på truppen. En del av dessa kommer i sin tur att väcka uppmärksamhet från annat håll och VSK kan få betalt för sina investeringar i unga spelare.

Samuel och Sean avspeglar också klubbens ambitioner för framtiden. Det är inte ett lag i Superettan VSK vill vara utan det är uppåt som klubben ska. Det här är två spelare som kan utvecklas i takt med att klubben kommer att bli allt bättre på att spela fotboll.

Det kommer så klart alltid vara en debatt om vilka typer av spelare VSK ska värva. Ska det vara etablerade spelare som är dyra eller från lägre divisioner där man inte vet om de håller nivån eller juniorer från akademin som är billiga men där det är långt ifrån säkert att de kommer lyckas.

I gårdagens värvningar tror vi att det är en bra kombination av allt detta. VSK vet vad spelarna kan, de är förmodligen inte svindyra och det finns en god potential att få en bra utveckling för dem. Självklart kommer VSK behöva värva in erfarna spelare också samt fylla på med juniorer, för det är viktigt att ha en bra åldersstruktur i truppen

Får vi spekulera lite nu om den fortsatta sillyn (vi konstaterar att vi faktiskt lyfte fram både Sean och Samuel som möjliga värvningar tidigare i veckan – och nej, vi hade ingen förhandsinformation) så är det inte omöjligt att det kommer in en meriterad spelare för att ge laget lite mer rutin. Det är svårt och veta vilken position vi pratar om då det är inte klart vilka som kommer få förlängt.

Här kan du läsa mer om värvningarna

Facebook Comments Box