ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan våren 2019: Analys av Expected goals

Då har vi kommit så långt i årets serie att det är dags att summera vårsäsongen. För de olika lagens supportrar har det som alltid varit dur och moll, beroende på hur laget har gått. Det är mycket känslor, glädje och sorg, precis som det ska vara.

Här i den fuktiga och mögelluktande statistikkällaren där våra dataslavar sitter fastkedjade, råder dock ett upphöjt lugn, som sig bör. Här i siffrornas värld finns det inte plats för känslor, här härskar matematikens kalla rationalitet.

Med denna lite krångliga inledning vill vi säga att vi beordrat fram en fullständig analys av alla lagens alla matcher under vårsäsongen utifrån Expected goals (Xg). De här analyserna är intressanta och går hem i stugorna i Sverige har vi märkt. Så håll till goda. Här är sanningen sin känslor.

För den som inte vet så mycket om Expected goals så är det ett mått på hur bra målchanserna i en match är. Det utgår från vilken positionen på plan skottet/avslutet avlossades/kom till. Man tar inte hänsyn till med- och motspelares positioner, utan bara hur ofta det blir mål från ett visst ställe.

Det är ingen perfekt modell men oftast bättre än skottstatistiken. Det finns inga 100%-iga målchanser i statistikens värld. Tränare och sportjournalister älskar att slänga sig med begreppet i sina analyser av spelade matcher. Jönsigt säger vi. En straff har en statistisk sannolikhet på 76% att bli mål. Så var fjärde straff missas, så är det bara.

Det finns ställen på planen där chanser blir mål i över 80% av fallen. Detta sagt är det nog så att vi ofta övervärderar farligheterna i lagens målchanser. För skott som avlossas utanför straffområdet är det bara runt 1-2% chans att de går i mål. Det krävs alltså 50-100 sådana skott för ett mål, statistiskt sett. Samma med hörnor, 5% chans. Det krävs alltså 20 hörnor för ett mål, i matematikens värld.

Under våren har vi skrivit flera analyser kring Xg här på Anno 1904. Redan i tredje omgången publicerades den första analysen, vilket följdes upp med nya analyser i omgång 5 och 9.

Efter fem omgångar var GAIS det lag som underpresterade mest med hela 6 poäng som fattades. Efter det har man sen legat på en nivå i linje med Expected goals och ligger fortfarande på minus 6 poäng i förväntat utfall.

Efter fem omgångar överpresterade VSK, Norrby och Syrianska med tre poäng. I omgång 9 var Norrby +9 poäng och Mjällby +7 poäng som överpresterat, medans Öster -8 poäng och Örgryte -7 poäng som underpresterat.

Om vi då tittar i tabellen så ser vi längst till vänster hur lagen skulle varit placerade i serien om alla gjort mål utifrån de statistiska chanser man haft. Det gröna fältet är de riktiga siffrorna, det gula Xg-statistiken. Det blå fältet visar skillnaderna mellan den faktiska- och Xg-statistiken. Längst ut till höger ser vi poängdifferensen som vi nämnde ovan.

Xg-tabellen är ganska lik den faktiska tabellen, det finns några stora avvikelser. Den största positiva avvikelsen är Norrby IF som har hela 13 poäng mer än vad de borde ha enligt Expected goals. Verkligen intressant att ett topplag i den faktiska tabellen är ett bottenlag i Xg-tabellen. Tillsammans med Varberg är onekligen Norrby vårens lag i årets serie.

Det finns fler stora avvikelser. Mjällby har tagit 9 poäng mer än vad de borde och har tack vare det en tabellplacering som är sju platser bättre. Enligt Xg borde de vara ett mittenlag, precis som vi tippade dem inför serien. Även Dalkurd har en kraftigt plus på poängsidan med 8 poäng mer, vilket ger dem fem placeringar bättre än vad de borde ha haft enligt XG. Dalkurd borde vara ett av de lag som kämpar för att undvika kvalplats, men är inte det just nu i alla fall.

Bland lagen som underpresterar är Östers IF i botten med att ha tagit 11 poäng för lite utifrån vad som kunnat förväntas utifrån lagets målchanser. Konsekvenserna är brutala, istället för att vara ett potentiellt topplag riskerar man nu att åka ur.

Varberg har rättmätigt hyllats i år men faktum är att de har underpresterat rätt ordentligt sett till lagets målchanser. Man borde faktiskt ha 7 poäng till och leda serien på 40 pinnar (av 42 möjliga). Vidare borde man inte förlorat matchen man gjorde och man skulle bara ha en oavgjord match om Xg vore sanningen. Varberg är alltså ännu bättre än vad den riktiga tabellen visar, vilket nästan borde vara omöjligt då man bara förlorat 1 match och spelat tre oavgjorda på 15 matcher.

Lag som har underpresterat är som nämnts GAIS med sina minus sex poäng. Att det inte blivit fler poäng i differens sedan omgång fem är dock oroande. Det innebär att GAIS inte längre producerar de målchanser som de gjorde i de fem första omgångarna (som de iofs missade, men de kom till iaf).

Två förmodade topplag har också sparkapital i Xg-statistiken. ÖIS och HBK har 6 respektive 5 poäng för lite enligt Xg. Kan de börja förvalta sina chanser i höst blir i vart fall mycket troligt ÖIS ett allsvenskt lag till hösten.

I botten noterar vi att BP är precis så dåliga som den riktiga tabellen antyder, noll avvikelse i poäng mot Xg och nästan ingen avvikelse i statistiken runt gjorda och insläppta mål. I BP kan ingen skylla på otur, man är inte bättre än så här.

Kanske borde Hammarbytränaren Billborn ha läst våra Xg-analyser innan han satsade Bajens pengar på att byta tränare i IK Frej? För intressant nog har IK Frej överpresterat med 5 poäng enligt Xg. Detta sagt ligger man förstås ändå på negativ kvalplats, men enligt Xg-tabellen borde man vara sist. Frej är alltså Varbergs absoluta motsats. Man harvar i botten och överpresterar till skillnad mot Varberg som leder och underpresterar.

Istället för att byta tränare borde kanske Billborn gjort analysen att det inte är tränaren det är fel på, han får ut det som går av laget, trots att man släpper in mest mål och har seriens sämsta defensiv. Problemet är nog snarare att spelarna är för dåliga och inte räcker till. Man är kassa bakåt men man slår statistiken trots detta. Som lag funkar man faktiskt hyfsat, men på för låg nivå. Nya spelare behövs före en ny tränare, blir slutsatsen.

Om vi då hoppar in på VSK kan vi konstatera att man är det lag som har störst positiv avvikelse avseende målskillnad. Grönvitt ha en liten överprestation vad gäller gjorda mål men framförallt har man släppt in 12 mål mindre än förväntat, vilket är överlägset bäst i serien. Kanske ska vi sticka ut hakan och säga att VSK har seriens bästa försvar? I vilket fall har man ett spel som stoppar många målchanser, det går i alla fall att säga.

Även J-Södra är ett lag som överpresterar när det gäller målskillnad. Men i detta fall har man en mer jämn spridning där man gjort fem mål mer än förväntat och släppt in fem färre.

Bland de lag som underpresterat kring målskillnad är det främst GAIS som sticker ut. Man har problem offensivt och borde gjort sju mål mer och släppt in tre mål färre. Även Östers IF sticker ut och borde ha producerat sex fler mål. Det kanske inte låter så mycket men det är mer än 50% fler mål, än vad Öster mäktat med så här långt. Dessa sex saknade mål skulle dessutom tagit laget från plats 15 till plats 6 i tabellen.

Toppstriden känns mer eller mindre oavgjort, om Varberg är ett lag som match efter match är bättre än motståndarna så finns det nog väldigt lite som kan stoppa dem i höst. Detta blir ju särskilt sant när laget trots alla framgångar på planen underpresterar statistiskt sett. Då har man ju sparkapital att ta av, dvs man producerar målchanser hela tiden och förr eller senare går fler in, för sån är statistiken.

Frågan är inte om inte Öster är det lag som har störst potential att lyfta i höst. Laget har till siffrorna sett en väldigt bra defensiv, bättre än de flesta lagen i serien. Det är den offensiva produktionen som är problemet. En anfallare som kommer i form eller ett nyförvärv kan göra stor skillnad.

Om vi då avslutningsvis tittar på de lag med störst problem, dvs de som ligger i botten i båda tabellerna, så är det Syrianska, BP och Frej som är mest illa ute. Utmaningen här är att de nu i sommarfönstret konkurrerar på samma spelmarknad, nämligen Stockholmsområdet. Även VSK är där och rotar.

Det är uppenbart att det behöver hända något i de här klubbarna för att man inte ska åka ur. Syrianska byter spelare som vanligt, Frej byter tränare och BP med god ekonomi kan fixa nya spelare men måste också göra sig av men några först.

Nu när serien vänder vet vi att bottenlagen kommer att gå bättre, så brukar det vara, statistiskt sett. Topplagen tappar samtidigt. Du kan läsa mer om det i vår analys här. Det innebär att det finns hopp för bottenlagen och att topplagen måste kämpa hela vägen in i hösten för att lyckas.

Det blir en spännande höst med andra ord i en relativt sett jämn serie.

Facebook Comments Box