ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Här är förutsättningarna för alla bottenlagen

VSK Fotboll har hamnat i en liten brydsam situation med bara två poäng ned till negativ kvalplats. Sannolikt blir det en poäng på senare i veckan när hängmatchen mellan Syrianska FC och Östers IF spelats. Om SFC tar minst en poäng på hemmaplan blir detta verklighet.

Fortfarande finns det väl ingen VSK:are som tror att vi ska åka ur, eller kanske ens få kvala. Mantrat från klubben och supportrar har varit, vi ska klara oss kvar. Tränarna har varit mer positiva än så och sagt att vi ska vara på den övre halvan.

Superettan i sitt format är en tuff serie med fyra platser nedåt som kan ge degradering och tre uppåt som kan ge avancemang. Alla som inte siktar på avancemang vill vara mittenlag, men det är få platser i mitten. Vi har skrivit om detta i en analys tidigare.

Hur ser läget ut för VSK egentligen, vad är riskerna nu när man sjunker allt närmare botten i serien. Vi går igenom läget i stort och sedan lag för lag i bottenregionen för att svara på denna viktiga fråga. Är det läge att börja famla efter ångesttabletterna redan?

Övergripande trend

Om vi börjar med att titta på hur lagen i serien presterat de senaste fem matcherna ser det ut så här.Trendtabell – 5 senaste omgångarnas resultat

Om vi skulle låta de fem senaste omgångarna vara trenden för hur hösten kommer se ut resultatmässigt kommer Öster och Frej att sjunka allt längre ned mot nedflyttning. De går just nu riktigt dåligt och deras tabellplacering kommer inte förändras, de kommer att åka ur.

Även om Varberg går uselt just nu och inte kommer att gå upp om den här trenden håller i sig, har de alldeles för många poäng redan för att hamna i bottenstriden.

Brommapojkarna har börjat ta mer poäng men har så få att deras relativa förbättring inte räcker till, de kommer att hamna på kvalplats om den här trenden håller i sig som funnits de senaste fem matcherna.

GAIS ligger i tabellen en poäng efter VSK men har i trendtabellen tagit 1 mer poäng. Utslaget över tid innebär det att GAIS trots allt går om VSK.

För VSK innebär nuvarande resultattrend att man kommer att få kvala om att få vara kvar i SE nästa år, då tillsammans med BP.

Så här ser då botten av en tänkt sluttabell ut, byggt på den nuvarande resultattrenden hos lagen.

Degerfors 41
TFF 37
GAIS 35
VSK 34
BP 29
Öster 16
Frej 16

Givet att alla låg slår varandra i årets Superetta bedöms det behövas drygt 30 poäng för undvika kvalplats. Givet nuvarande trender är det mest troligt att VSK, GAIS eller Trelleborg blir det sista laget som tvingas kvala. De inbördes ordningen är så klart omöjlig att säga men vi kan i princip vara helt säkra på att de lag vi ser i tabellen kommer vara de som slåss om att undvika nedflyttning och kval.

Bottenlagens förutsättningar

Just nu pågår en febril aktivitet hos bottenlagen i serien. De allra flesta har redan bytt tränare, för att få till en förändring. Det jagas förstärkningar och man vänder på varenda krona i klubbarna just nu. Att åka ur vill ingen och ekonomiskt vore det en katastrof, givet den ökande ekonomin som kommer i elitfotbollen från och med nästa år.

Vi vet att bottenlagen statistiskt sett går bättre på hösten än på våren. Ni kan läsa vår analys här. Den stora frågan nu är vilket av lagen som lyckas lyfta lite och kanske helt klara sig från streckstriderna.

Degerfors IF

Degerfors kommer med stor sannolikhet inte att dras in i striden runt strecken då trenden just nu ser bättre ut än för övriga bottenlag. Poängmässigt är man dock inte långt före och man har just tappat sin bästa spelare i form av Rasmus Alm. Det ryktas också att Erik Björndahl är på väg bort, vilket skulle vara ett ytterligare stort avbräck för klubben. Men klubben känns stabil och kan säkert hantera det som nu sker och man värvar också ersättare. Liten risk för att bli indragen i botten alltså, men den finns där.

Trelleborgs FF

Trelleborgs prestationer på plan har nog varit en besvikelse för alla inblandade. Men föreningen tar det lugnt och vet att man bygger långsiktigt. Man tror på tränare Svärd och att han ska greja både nytt kontrakt och spendera de 50 miljoner klubben fått klokt för att avancera mot Allsvenskan. Klubben har förstärkt i sommar. Kanske inga monstervärvningar, men på de positioner man ansett vara nödvändiga. För hösten ser ändå läget relativt stabilt ut. Man har helt klart en risk att hamna i kvalspel om man inte håller sin nuvarande poängtrend. Men på något sätt känns det som att Trelleborg inte är ett av de lag som till slut får boka resa till kvalspelsmatchen på bortaplan.

GAIS

GAIS har gjort en katastrofvår med uselt spel i många matcher. Förklaringen har varit många skador i en redan tunn trupp. Tränare Orovic har varit genuint ogillad bland fansen som länge krävt hans avgång. Det håglösa spelet laget visat i sommar fick till sist klubben att agera och kicka tränaren. Laget lyfte direkt och tog två segrar. Det är inte vackert när GAIS spelar, men det är kamp på varenda centimeter av planen och full satsning från spelarna. Man har fått tränareffekten, nu är frågan hur länge den kommer att hålla i sig? Man har försökt spetsa truppen med nya spelare, men det är ingen avgjort högre kvalité på de som har kommit, dock har man nu iaf avbytare som inte är juniorer. Med lagets hårda arbete är det viktigt att kunna byta ut spelare som blir trötta och som håller kvalitén uppe i spelet. GAIS är ju vana att vara i de här bottenstriderna. Chansen är relativt stor att man också i år klarar sig ifrån kval.

VSK Fotboll

VSK har fram till nu inte haft kontakt med bottenlagen. Men nu är man där och verkligheten knackar på dörren. Laget är bara någon förlust borta från kvalplats och även om man mött tufft motstånd på sistone så talar lite i spelet för att man enkelt kan börja ta fler poäng. Trendtabellen talar sitt tydliga språk. VSK är resultatmässigt just nu under vårens poängsnitt per match. Om detta fortsätter är en kvalplats ganska trolig. VSK har förstärkt och kommer säkert plocka in fler spelare. Att det automatiskt hjälper laget är långt ifrån säkert, hösten 2017 visar på att så inte behöver bli fallet.

Problemet för VSK till skillnad mot övriga klubbar i bottenregionen är att man nu bytt spelsystem mitt i säsongen och det sitter långt ifrån hos alla spelarna ännu. VSK har alltså att gnugga spelsystem samtidigt som man ska skola in nyförvärven, att spelet blir lidande är rätt självklart. Samtidigt är det nog nödvändigt, det förra systemet kan vi bara så här i efterhand konstatera att vi inte hade spelare till att hantera.

Övergripande har klubbledning och tränare överskattat truppens förmåga och underskattat motståndet man möter i Superettan. Resultaten talar sitt tydliga språk. Nu får vi se hur det går. Risken är i vart fall högst levande att VSK är ett av de två lag som får kvala i höst.

Brommapojkarna

BP har så här långt gjort en katastrofsäsong som på många sätt påminner om den 2015 när man åkte ur SE direkt efter att ha lämnat AS året innan. Skillnaden mot i år är att tränare Björknesjö hela tiden kommunicerat till omvärlden att BP kommer att bli ett höstlag då man måste få tid på sig att spela ihop laget och få in sina talanger i spelet. Så många BP-talanger kanske man nu inte har i startelvan men lika fullt har man nu fått igång sitt spel och börjat plocka trepoängare. Hur långt detta räcker är lite oklart. Utifrån nuvarande trend är det mest troliga att BP får kvala om en plats i SE till hösten. Kan tränaren krama ur ännu mer ur den namnkunniga truppen kan man tom undvika kval helt.

IK Frej

Har haft det kämpigt hela säsongen och har släppt in flest mål av alla i Superettan. Vi har sedan i vintras sagt att vi tror det blir svårt för Frej att förlita sig på att Bajens juniorer ska vara tungan på vågen som gör att man kan förbättra sina historiska prestationer i SE, som trots allt kännetecknas av bottenkamp nästan varje år. Så här långt har vi fått rätt och väldigt lite talar för att det ska bli så hemskt stor skillnad i höst. Nu har man satt till ett helt nytt tränarteam på tre personer. Två är erfarna tränare. Vad kan dessa personer göra annorlunda? Sannolikt en del men problemet i Frej är inte i första hand tränarens prestationer utan att man i grunden inte har tillräckligt bra spelare för SE. Tidigare tränaren gjorde inget dåligt jobb, sett till xG-statistiken. Vi tror att tränareffekten blir marginell i Frej och att man åker ur årets Superetta.

Östers IF

Öster har som överraskat alla, gjort en hemsk säsong så här långt och bara vunnit en match. Spelet har gradvis blivit allt sämre för att på slutet vara helt krampaktigt. Ett tränarbyte var absolut nödvändigt för att kunna lösa de psykologiska knutar som växt in i spelarnas huvuden.

Vi kan förvänta oss en påtaglig tränareffekt i Öster. Det finns så mycket uppdämd frustration hos spelarena som nu kan riktas rätt. Om inkommande tränare bara nu, precis som hos GAIS, säger åt spelarna att spela enkelt och bara köra, ja, då kommer några segrar av bara farten, på ren vilja.

Mer långsiktigt är dock utblicken dyster för ÖIF. Förvisso har man en kompetent trupp som är ytterligare tillspetsad i sommar. Men med ett nytt tränarteam, det utsatta läget och andra desperat kämpande lag tror vi inte att höstspurten kommer att räcka. Sannolikheten för att Öster åker ur, trots förändringarna är stor. Möjligen kan man göra en stark höst och knipa en kvalplats, men då måste verkligen allt gå lagets väg.

Facebook Comments Box