ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Rutinerade nyförvärv ger hopp

Idag ska VSK kicka boll igen efter ett långt uppehåll på grund av fotbolls EM, ett mästerskap som har varit ganska ointressant. Utan svenskt deltagande EM varit mer en en mental vila från fotboll från en tuff vår i Allsvenskan. Så istället för att följa EM intensivt har det blivit några spännande Silly season.

Som alla vet har grundproblemet i VSK under våren varit att bollen inte har velat leta sig in i mål. Vist har flera straffmissar samt felaktigt bortdömda mål varit en del av förklaringen, men en annan är att samtliga offensiva spelare har haft för dålig målproduktion. Jag kan tycka att våra 9or fått stå ensamma i kritiken, men rent krasst har ju inte heller spelarna runtomkring heller inte fått in bollen i mål.

Nu har Patric Åslund lämnat, han gjorde en fantastisk försäsong och lyckades med det trissa upp priset på en försäljning till över 10 miljoner. Där och då vid försäljningen tyckte jag nog att VSK visade lite dålig kyla då de skulle kunna få mer i sommar när Europafönstret öppnade. Även om Patric varit bra under våren, var han inte lika fantastisk som han var under försäsongen och VSK fick nog i slutändan maximalt betalt.

Ersättaren blev som sagt Daniel Ask, fjolårets bästa spelare i Superettan. Även om det inte finns några garantier så tror jag att det blivit ännu bättre då vi får in mer kreativitet med Daniel Ask.

Eftersom Simon Gefvert blev skadad så var det rätt väntat att en ersättare skulle plockas in, nu har jag lite dålig koll på Elyas Bouzaiene så det är svårt och sätta förväntningarna. Jag tror han värvats för att gå in i startelvan men jag är lite tveksam att bara sätta in han i en startelva. För han konkurrerar med 18 årige Alexander Thongla-Iad Warneryd, som i de senaste två matcherna ligger bakom tre mål. För mig krävs det ganska mycket för att peta Warneryd efter den insatsen.

Eftersom Julius Johansson lånas ut till Oddevold så har VSK förstäkrt med Abdelrahman Boudah Saidi från Hammarby. Han har spelat mest på vänsterkanten så jag antar att han är tänkt på den kanten, återstår och se om han kommer peta Offia/Ahlinvi där och vad vi i såfall tänker oss att Ahlinvi ska spela. Har svårt att se att någon spelare kommer peta Simon Johansson när han kommer tillbaka från sin tåskada, när han lämnat planen så har VSK varit klart sämre.

Den stora smällkaramellen är så klart att Viktor Granath gör en återkomst i VSK. Det var nog den mest pålitliga anfallaren vi kunde få med våran pengasäck. Nu har han bara gjort två mål i Halmstad i år på 657 minuter, men förhoppningsvis kommer han mer till sin rätt i VSK.

Att VSK försöker casha in på Alex Douglas med utgående kontrakt tycker jag är helt rätt, den köpesumman som nämns på 4,5 miljon + klausuler låter otroligt bra i mina ögon. Det finansierar förmodligen hela sommarfönstret för VSK. Med tanke på att Mikael Marques redan finns i gruppen så känns det ändå ganska tryggt.

Ersättaren till Douglas utifrån är ingen mindre än lillebror Gustav Granath, som har ett långt förflutet i Degerfors som mittback. Har visat att han håller Allsvensknivå och vi kommer gå in i omstarten med fyra riktigt bra mittbackar och då tar jag inte med Umit Aras som gjorde ett fantastiskt inhopp mot Kalmar.

Jag tror inte på långa vägar att sillyfönstret är över, det är nog inte omöjligt att fler spelare kommer lämna. Diabate borde nu vara tredjealternativet som nia och kanske sugen på att få mer speltid, Linday är högvilt ute i Europa. Men även spelare som Max Larsson och Alexander Warneryd skulle kunna dra till sig intresse och lämna även om jag håller det mindre troligt.

Personligen är jag inget fan av för stor ruljans, VSK spelade bra under våren och måste bygga utifrån det. Om det är så att någon bänkspelare vill lämna, fine men det ska nog till något exceptionellt för att sälja en bärande spelare som Marcus Linday.

Tycker i slutändan att VSK inför hösten 2024 ser ut att vara ett bättre lag än inför våren. Även om vi tappat Åslund, förmodligen Douglas samt skadan i Gefvert. Tror inte det är någon katastrof att varken Åslund eller Douglas lämnar, tycker Gustav Granath och Daniel Ask är likvärdigt. Jag tror Viktor Granath kommer göra rätt många mål i höst om VSK fortsätter skapa lägen i samma takt. Egentligen är det skadan på Simon Gefvert som är det stora tappet, återstår och se om Warneryd får fortsatt förtroende eller om det blir Bouzaiene. Nyförvärven kommer in med mycket mer rutin och det ser jag som en stor fördel inför den stundande hösten.

Återstår och se om det blir en drömhöst eller inte.

//HL

Facebook Comments Box