ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Umeå FC – en första genomgång

Då var turen kommen till att upprepa proceduren från hösten 2018 då vi gick igenom alla våra nya motståndare i Superettan. Till denna säsong är det 5 nya motståndare i serien. Vi får se bekantskaper som det var länge sen vi stötte på och några favoriter i repris, vi tänker då på Umeå FC. Skön mix av lag och orter där alla lagens förutsättningar är olika och vi tar det första spadtaget här för att bena ut skillnader och likheter.

Det blir i det här läget ingen avancerad analys utan vi tittar på de 13 spelare som spelat mest i laget under 2019. I tabellen ser vi deras ålder, hur många mål de gjort, kontraktslängd och position. Vi kommenterar lite om de viktiga spelarna och om klubben. Sist presenterar vi också arenan så att ni vet hur det ser ut när ni ska åka på bortamatchen nästa år.

Jens Stigedahl: Är umeåsonen och talangen som redan som 15-åring spelade en hel säsong i div 2, där han bara missade en match. Han är en skicklig och spelande mittback som är placeringssäker och följsam. Jens har genom åren i UFC växt ut till ryggraden i försvaret och säsongen 2019 missade han bara en match. Mer anmärkningsvärt är att han bara drog på sig ett gult kort på hela säsongen, vilket just bär vittnesbörd om hans följsamhet och skickliga positionsspel. Han är också en målgörande mittback med tre baljor gångna säsongen. Vi har sagt det tidigare och vi säger det igen, vi skulle gärna se honom i VSK. Nu när Jens för första gången ska spela i elitsammanhang kan vi vara helt trygga med att han kommer att växa med uppgiften och vara en av lagets bärande spelare denna säsong.

Aurélien Norest: är en av lagets andra mittbackar tillika också lagets kapten. Fransmannen är en erfaren pjäs som levt hela sitt profesionella fotbollsliv utanför Frankrike. Han har spelat i USA, Kanada och Island innan han inför säsongen 2018 dök upp i Umeå. Han har förlängt med klubben och är en av dem som vet vad som krävs för att lyckas på en högre nivå. Med honom i laget får man en pådrivare som håller ihop försvarsarbetet.

Timothy McNeil: Är umeåsonen som får kröna en lång fotbollskarriär med spel i elitfotbollen. McNeil har de senaste sju åren varit en målspruta som snittat 14 mål per säsong från Div 3 till Div 1. I fjol gjorde han 14 mål i Carlstad United. Tim har alltid varit lite för bra för Div 1 och det ska bli kul att få se honom i en serie där han borde ha spelat för länge sen. Han kommer knappast att göra bort sig och med sin erfarenhet kommer han att se till att laget lyckas i många matcher.

Enis Ahmetovic: är en riktig fotbollstalang som satt på bänken i Superettan redan för 10 år sedan som 17-åring, då IFK Norrköping. I sin karriär har han en hel säsong i SE med sig från ett år i Landskrona. Annars har det varit Div 1 spel, mest med Nyköping men även en säsong i Brage. De som haft förmånen att se Enis i aktion i Nyköping har lätt kunnat konstatera att han är för bra att spela i den serien. Han är en mycket bollskicklig offensiv mittfältare och säsongen 2019 har han nog aldrig varit bättre. Han spelade bara 17 matcher pga skada men gjorde ändå 6 mål, mest i karriären och det var när han var tillbaka på hösten som Nyköping lyfte efter att ha sladdat i botten under hans skadefrånvaro. I Enis får UFC en riktigt skicklig spelare som borde ha spelat i Superettan för länge sen om det inte vore för att han är patologiskt hemkär i Sörmland, han kommer ursprungligen från Trosa. Det krävdes nog att hans tränare drog till Umeå, från Nyköping, för att han skulle våga sig utanför länsgränsen.

Truppen

UFC har en ny tränare i Brian Clarhaut som alltså kommer från Nyköpings BIS. Någon större succé gjorde han inte med laget i fjol när man hade en supersvacka i mitten av serien där man förlorade 9 av 10 matcher. Det hela vände som sagt när Enis kom tillbaka och man spurtade starkt till en 8:e plats i serien. Nu får Brian ett bättre spelarmaterial att jobba med och han har Enis med sig. Just Enis är tänkt att ersätta den till Halmstad flyktade Samuel Kroon, det lär gå bra. I övrigt har laget som vi nämnt i andra sammanhang tappat supertalangen Anton Eriksson till Sundsvall. Han blir förstås svår att ersätta men mittförsvaret är stabilt utan Anton och kommer inte vara lagets svaga punkt under året.

I övrigt har man förlängt med nyckelspelare och så har man fått in Timothy McNeil och Alexis Bbakka, båda från Carlstad United. Hemvändarna gjorde 14 respektive 13 mål i CU gångna säsongen och lär kunna göra ett antal mål i Superettan med rätt understöd, från bland annat Enis.

Naturligtvis kommer Umeå att få kämpa rejält för att hänga kvar i serien. Truppen är trots allt väldigt oerfaren på elitnivån med få spelare som har någon större erfarenhet av Superettan. Man kommer tvingas lära sig, precis som VSK fick göra i fjol, att allt är lite tuffare i denna serie och det krävs verkligen att man kämpar i varje match och krigar om varenda poäng för att man ska kunna nå målet att hänga kvar.

Det blir en rejäl utmaning för tränaren och laget, men visst kan man lyckas om man spelar som ett lag och som sagt, krigar hårt.

Klubben

Hösten 2018 skrev vi en artikel när UFC skulle möta Syrianska och göra upp om kvalplatsen att vi gärna såg att UFC blev laget som fick kvala och gärna följa med VSK upp i Superettan. Vi anförde ett antal skäl till detta. Bland annat att man är en förening med rötter i staden och som är välskött med bra ekonomi utan skulder. Vidare pekade vi på den fina akademi som klubben kan stoltsera med. Helt enkelt en bra och välskött förening, till skillnad då mot motståndarna Syrianska.

Nu blev det så att Syrianska vann den matchen och knep kvalplatsen. Men i en annan artikel hösten 2018 tippade vi hur Norrettan skulle sluta 2019 och då placerade vi helt korrekt UFC på kvalplats. Det är kul att UFC nu får chansen igen i Superettan, vi hoppas de håller sig kvar och kan fortsätta utveckla föreningen vidare. Som supportrar älskar vi att åka till Umeå, det har blivit en tradition och vi ser redan fram mot bortamatchen i höst.

Annars står så klart klubben nu inför en stor utmaning att växla upp klubben till Superetta nivå. Det är ingen lätt resa, det finns helt plötsligt massa miljoner extra att spendera, nu gäller det att satsa dem rätt så att man får ut maximalt av varje krona. Det är svårt, riktigt svårt att lyckas med det, historierna är många där klubbar gått fel. Men som sagt, vi hoppas Umeå FC lyckas med det här äventyret.

Arenan

Klubben spelar på Umeå Energi Arena en kort promenad från Umeå centrum. Arenan har funnits sedan 1920-talet och har byggts om i omgångar. Publikrekordet på drygt 12 000 kommer från 1996 då klubben spelade sin första och hittills enda säsong i Allsvenskan. Kapaciteten idag är 6000 åskådare. Vi längtar som sagt redan till ”buren” på bortastå i det norra hörnet på ena långsideläktaren.

Facebook Comments Box