ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Andreas Dayan konstaterar: Det går inte att spela seriematcher på Parken men nuvarande konstgräsmatta

Andreas Dayan

Under dagen lade VSK Fotbolls högerspringare Filip Tronêt ut en film på twitter som visar hur hans lagkamrater håller upp stora sjok av konstgräset på Parken som på nytt har släppt och måste lagas för tusende gången i ordningen.

Det är svårt att förstå hur man på ett säkert sätt kan träna och spela match på en plan som man inte kan veta håller ihop utan där skarvar när som helst kan släppa, något som kan innebära svåra skador för spelarna om de fastnar i dessa glipor.

Vi tog och ringde upp klubbchef Andreas Dayan för att höra vad VSK Fotboll gör för att få mattan utbytt, något som uppenbarligen behövs.

Hej Andreas, vad är det som händer med mattan på Parken egentligen?

– Ja du, den är nu så sliten att det snart inte går att lappa ihop den längre. Det är hela tiden nya revor som går upp och som måste lagas. Det har nu gått så långt att tränarna anpassar upplägg och övningar på träningarna så att man håller sig till de mer säkra områdena på mattan, säger Andreas.

Hur kan det bli så här att mattan faller sönder?

– Man ska komma ihåg att även om det är vi som klagar i offentligheten så är det många lag som tränar på planen varje dag. Mattan är hårt belastad. Alla tider på eftermiddagar och kvällar är bokade och vi och gymnasieskolor nyttjar den på dagtid, det är ett otroligt slitage på mattan, konstaterar Andreas och tillägger:

– Vi måste för alla oss som nyttjar anläggningen få till att mattan byts så fort som möjligt, det är helt enkelt inte säkert att träna på den. Vi i klubben är uppriktigt rädda för att släppa ut våra spelare att träna på gräset. Du kan aldrig veta om det har släppt någonstans när du drar igång en träning.

Oj, det låter ju riktigt allvarligt, kan vi spela våra matcher nu under försäsongen på mattan som den ser ut idag?

– Vi som klubb anser inte att det går. Låt säga att vi idag skulle ha match i Svenska cupen, det finns en mycket stor risk att matchdelegaten som tillsammans med domaren beslutar om underlaget tillåter matchspel skulle stoppa matchen från att genomföras, säger Andreas.

Det låter ju helt absurt, det är ju bara någon dryg månad bort innan vi ska spela cupen på just den här mattan, hur ska det gå till?

– Vi kommer att behöva titta över och förbereda oss för att spela vår cupmatch på vår reservarena som är Tunavallen i Eskilstuna, säger Andreas. Det finns inget annat alternativ, den här mattan är inte säker längre.

Nu när ni har konstaterat att det på nytt är stora revor i mattan, vad har ni gjort för att åtgärda detta?

– Vi har en särskild procedur där vi anmäler skador på arenan och igår var en delegation från kommunen här och tittade.

– Man kan säga att alla inblandade parter, klubbarna, kommunen, ägaren och driftsbolaget vill att mattan ska bytas ut, men helt krasst vill ingen betala för det, säger Andreas.

Så vad händer nu?

– Det är inte gott att veta, men vi trycker på för att få mattan utbytt snarast och då pratar vi om innan serien drar igång. Om vi lyckas vet jag inte men i nuvarande skick kan mattan inte användas till matchspel. Det drabbar inte bara oss utan tex också IFK Västerås damlag som gått upp i Div 1 år och har Parken som sin hemmaarena.

– Om jag ska dra en händelse från i fjol så upptäckte vi precis innan en seriematch att mattan hade släppt och vi fick i ilfart kalla in vaktmästare som fick fixa detta. Vi hade tur som upptäckte skadan, nästa gång kanske vi inte gör det, säger Andreas.

– Alla måste förstå att det inte är säkert på den här mattan längre, vi kommer inte kunna spela våra matcher på den, det är bara att konstatera, avslutar Andreas.

Facebook Comments Box