ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

En första gissning, Norrettan 2019

Nu undrar ni kanske varför vi fortsätter att älta Norrettan när VSK Fotboll ska spela i Superettan nästa år. Men efter ha varit i serien många säsonger nu och efter att vi bevakat den mer noggrant de fyra senaste har vi ändå lärt oss en hel del om de andra lagen och tänkte faktiskt fortsätta skriva om serien då och då.

Det lär inte bli den intensiva bevakning vi haft av Norrettan 2018 men vi kommer ha ett öga på vad som händer i serien och rapportera det mest intressanta. Först ut nu är att göra en initial tippning av Norrettan 2019 innan Silly Season drar igång ordentligt. Vi kommer självklart göra det med Superettan också nu när vi vet vilka som spelar där.

Här är då vår första sluttabell för 2019 utifrån vad vi vet om lagen idag innan sillyn drar

 

 1. Sandvikens IF
 2. Umeå FC
 3. Akropolis IF
 4. Karlstad BK
 5. Gefle IF
 6. Vasalunds IF
 7. Nyköpings BIS
 8. Carlstad United
 9. FC Linköping City
 10. BK Forward
 11. Sollentuna FF
 12. Karlslunds IF
 13. Sylvia
 14. Team TG
 15. Rynninge IK
 16. Boden

 

Sandvikens IF – Huvudfavoriten är nog Sandvikens IF. Man kommer förmodligen kunna behålla hela laget och det skulle nog räcka med 2-3 spelare till i förstärkning så kommer de ta hem serien. Man har en bra grund och en tränare som vet hur man tar ett steg i taget för att nå de mål man har satt upp. Föreningen har en stabil ekonomisk grund och kommer kunna sälja in rivalmötet med Gefle IF mot sponsorer. Med det som bas kommer sponsorer slänga pengar på Sandvikens IF som just nu ser ut som seriesegrare 2019.

Umeå FC – Om Umeå FC lyckas locka över Timothy McNeil från TG och behålla Dillan Ismail och Anton Eriksson så finns grunden här för att utmana om avancemang nästa år. Nästa år kan mycket väl vara UFC:s bästa chans de kommande åren med flera spelare på uppgång samtidigt som man har en rutinerad stomme. Enligt de uppgifter man har kommer man ta in en ny huvudtränare nu när Andrée Jeglertz försvinner iväg till Kanadensiska damlandslaget. Nu ryktas det i Umeå att André Ghanbari från Team TG kanske kommer över. Det kan mycket väl vara det UFC behöver för att ta det sista steget då Ghanbari säkert kan locka med sig de bästa spelarna från TG över till UFC.

Akropolis IF – Akropolis kommer fortsätta att vara det bästa Stockholmslaget. Nu när Assyriska och Syrianska lämnat serien blir det lite lättare att locka till sig spetsspelarna i Stockholm på division 1 nivå. Naturligtvis lockar även Vasalund och Sollentuna spelare men Akropolis har en mycket bättre svit av bra placeringar så klubben lär vara förstavalet för de flesta. För att klubben ska lyckas får inte för många etablerade försvinna, inklusive deras tränare som skapat en mycket stabil grund i klubben hur man ska spela fotboll.

Karlstad BK – Trots att Karlstad BK är nykomling är det kanske det lag i Norrettan som har störst ekonomiska muskler. Det har under ett antal år ryktats om att de betalar ut helt galna löner i hög Superettannivå för att spela i Div 2. Nu i division 1 lär man kunna locka till sig spelare som inget annat lag kan göra. Utmaningen är att de inte kan serien och kanske som nykomling kommer ha svårt och locka till sig spetsspelare. Hur som helst. Att följa KBK:s framfart ska bli intressant.

Gefle IF – Nu har Gefle rasat igenom seriesystemet och i och med det har ekonomin urholkats rejält. Men om vi förstått det rätt kommer de ha en omsättning på runt 12 miljoner nästa år och det inkluderar ett damlag. Det är absolut bra förutsättningar ekonomiskt och vi har ju tidigare påstått att det krävs en omsättning runt 10 miljoner för att vinna serien om du är utanför Stockholm. Utmaningen för Gefle IF är att de inte har koll på serien och lär ha svårt och veta vilka spelare som håller nivån i egna laget och vad som krävs i den här serien. Misslyckas de kan laget lika gärna åka ur. Nu när VSK lämnat serien kommer Gefle vara det lag (givet sin historia) som alla vill slå, det gör att motståndarna kommer höja sig flera snäpp när det är dags att möta de ljusblå.

Vasalunds IF – Vi känner oss rätt säkra på att Vasalund som nykomling kommer göra ett bra år. De har byggt om laget i division 2 men har fortfarande sin stomme kvar i Pavey, Malmborg och Amoah. De vet vad som krävs och kan vara förebilder för alla unga spelare som kommer underifrån och behöver lära sig vad som krävs.

Nyköpings BIS – Vi har nog överskattat bissarna i flera år nu. Men som så många andra charmades vi av den fina höst de gjorde säsongen 2017.Det är ett lag som varit duktiga på att hitta spetsspelare inte minst från Amerika. Visst, det har blivit några nitar också men 2018 fick man förstörd av skador och avstängningar. De lär i vart fall höja sig några snäpp till nästa år.

Carlstad United –  Vi tror inte Carlstad United kommer vara med i toppstriden nästa år. Visserligen lär de nog behålla bröderna Jernberg som kommer vara seriens bästa mittfält, men vi skulle bli väldigt förvånade om målsprutan Junior är kvar. Med de små ekonomiska resurser de har och med KBK som lockar med monsterlöner kommer det bli svårt under transferfönstret att hitta det man behöver för att vara ett topplag igen. Lagets styrka är att man tillsammans med Sandviken har seriens bästa tränare.

FC Linköping City – Visserligen har Linköping ekonomiska resurser och TAF påstod att deras lönebudget var i klass med VSK. Det är inte omöjligt att det efter ett år vet vilka de ska värva och fixar ihop ett riktigt lag och vinner hela skiten. Men då måste de nog överge sin strategi att bara värva utländska legoknektar utan klubbkänsla. För den strategin tar dem bara så långt. Nu har klubben ett rykte om sig som matchfixning vilket inte underlättar när de ska värva inhemska talanger. Man lär nog tappa backtalangen Pontus Rödin uppåt i systemet eller tom utomlands. Det goda med det är att hans övergång säkert kan finansiera en eller flera nyförvärv.

BK Forward – BK Forward var med i toppen men när de tappade sina spetsspelare rasade laget. Det är ett lag som lyckas då och då och kan i sina bästa stunder slå alla lag i serien. Lär garanterat tappa Daniel Björkman och förmodligen även Tanda och Andersson till bättre lag. Men man har flera unga spelare som fått smaka på hetluften under 2018 och som säkert kan utvecklas ytterligare nästa år. Det är för tidigt och döma ut dem och de kan nog hamna över hela tabellen.

Sollentuna FF – Ett annat lag som kommer dräneras är Sollentuna FF, både Sabetkar och Holm lär lämna och förmodligen även Kenndal. Visserligen har det varit stor omsättning på spelare tidigare men det här är verkligen lagets bästa spelare och frågan är vem som ska kliva fram när de försvinner. Att värva in spets som ersätter har de nog helt enkelt inte råd med utan får hoppas att nya talanger blommar ut underifrån. För klubben blir nog 2019 ett sämre år än vad 2018 varit resultatmässigt.

Karlslunds IF  – Det här är ett svårbedömt lag och man var redan i år väldigt svårslagna. Grundstommen är flera spelare födda runt 1996 som kommer att fortsätta utvecklas. Behåller de sina spelare kan laget fortsätta ta kliv i sin fotbollskunskap. Även om det är ett av Sveriges rikaste klubbar tack vare sin friskola är frågan hur mycket av dessa pengar de pumpar in i elitverksamheten. KIF kan på sikt bli ett topplag i Norrettan men kanske inte nästa år.

IF Sylvia – Nykomlingen Sylvia har vi inte så mycket kunskaper om, men östgötar har haft problem i Norrettan tidigare och det är egentligen bara Linköping som lyckats sådär. Ska verkligen Sylvia vara laget som bryter trenden och gör att de kan ha två östgötska lag i Norrettan? En anledning till att det kanske går är att Åtvid som tidigare varit andralaget i länet nu spelar i Söderettan och då kanske det är mer lockande att stanna hemma i Norrköping för ortens talanger. Sen kan så klart deras avancemang öppna för bättre samarbete med stadens stolthet IFK Norrköping som kan lufta sina yngre spelare i Div 1 nästa år

Team TG – Vi tror att UFC kommer försöka locka över spelare från TG. De kanske inte kan locka med löner men den sportsliga utmaningen är mer intressant i UFC än hos friskolan. Oavsett så tror vi att McNeil lär lämna laget antingen för lokalkonkurrenten eller för Superettan. Det är bara kolla i år hur laget gick utan McNeil på plan under stora delar av hösten. Vi hoppas fallet för TG fortsätter och att de åker ur.

Rynninge IK – Även om Rynninge gjort en fantastisk säsong kommer det nog ta slut nu. I grund och botten är de ett kompisgäng men är det så att Emil Berger funderar på att testa spel högre upp så försvinner en spetsspelare som är kritisk för laget. Andra året är alltid svårare än det första och kan man inte locka till sig ytterligare spets så tror vi att det blir svårt att hålla sig kvar.

Bodens BK – Återigen så kan vi inget om Bodens BK. Det kanske är så att vår okunskap gör att vi placerar dem sist i serien när de i själva verket borde hamna högre upp. Men vi har nog lite  Skellefteå FF i bakhuvudet och det visade sig i år att det är tufft att vara ett lag från Norrland i Norrettan. Och det trots att de hade spets i form av Leo Englund som gjorde de mål som egentligen behövdes för att klara sig kvar. Det som kanske ändå talar för Boden är att de har både Luleå och Piteå kvar i division 2 och där finns det en del bra spelare att plocka in.

Facebook Comments Box