ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Vi vill ha Umeå FC till Superettan

Vi på Anno 1904 skulle vilja passa på och önska Umeå FC lycka till mot Syrianska FC.

Det är inte bara det att VSK skulle gynnas av att UFC tog poäng i matchen mot Syrianska FC. Det är mer än så faktiskt. Skulle vi få välja vilket lag som får kvala mot Superettan är det Umeå FC som står på vår önskelista.

Det här är varför.

Först och främst har vi extremt svårt för klubbar som fuskar och där är Syrianska FC skurkklubben nummer 1 i Sverige. De har aldrig tagit sitt ansvar för att stävja matchfixningskulturen i klubben och så betalar de systematiskt ut svarta löner.

Även Akropolis har en fin historia av att betala ut svarta löner och ersättningar till sina spelare. Allt det här vet vi för att tidigare spelare och andra berättat det för oss. Då återstår Carlstad U och Umeå FC som möjliga kvallag. Carlstad United går bort så klart. De är ju från Värmland (finns det något gott som kommit därifrån?). Förutom det är vi rätt säkra på att klubben inte är redo att gå upp. Ekonomin i klubben är för svag för att inte säga katastrofal med miljonskulder och lär aldrig bli bra då deras ekonomiska välgörare gick bort för ett knappt år sedan. Risken är uppenbar att CU blir slagpåsar med en alldeles för tunn trupp i SE.

Umeå FC däremot har en stabil grundekonomi och även om omsättningen bara är 6,5 miljoner så har föreningen inget större skuldberg. Klubbens största tillgång är att de har en fin ungdomsakademi som spottar ut spelare till pojklandslagen.

I nästan varje samling är det någon spelare från Umeå FC som blir kallad och de är modiga i klubben och vågar lyfta fram de egna produkterna i A-laget, sånt gillar vi. Publikmässigt är snittet på 501 besökare, vilket är lågt men ändå ganska normalt i dessa serier. Syrianska har visserligen 673 i snitt men det är bara på papperet. I verkligheten är siffrorna ordentligt saltade, som sagt, man får inte epitetet största skurkklubben för inte.

Supporterkulturen i UFC har varit avsomnad sista åren men det finns en potential i supporterfraktionen ”Övre sektion”. De har varit på en del bortamatcher med laget i år och även om det fortfarande är i liten skala så finns det ett embryo likafullt.

Laget har en stomme med spelare från just Umeå. Jens Stigendahl, Simon Mårtensson, Anton Eriksson, Erik Lundström och Mikael Wikström räknas in där. UFC hade förmodligen kunnat få ett ännu bättre lag om inte bidragsfuskande friskolan Team TG huserade på samma ort.

Tänk er ett UFC med McNeil och Chennoufi så skulle man ha ett lag som förmodligen utmanat om seriesegern. Skulle UFC gå upp lär de inte vara omöjliga att locka över och då skulle man ha relativt goda förutsättningar att etablera sig i Superettan.

Dessutom har UFC fostrat flera spelare som finns där ute i fotbollsvärlden. Nu kanske inte Mikael Lustig skulle återvända men David Myrenstam i GIF Sundsvall skulle potentiellt kunna vända hemåt. Jalid Kerkich som tidigare spelat i Dalkurd och nu Brage har ett förflutet i UFC. Dessutom skulle de få en möjlighet att behålla stortalangen Anton Eriksson som flera klubbar rycker i.

Även om vi tycker det är ett elände att ta sig till Umeå för match så är det inget mot vad lagen i södra Sverige skulle tycka om Umeå FC skulle gå upp.

Lycka till nu så vi kan inleda Superettan 2019 med en bortaresa till Umeå!

 

Facebook Comments Box