ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Reflektioner omgång 9

Omgångens order: Följ Svenska Fotbollssupporterunionen på twitter. Sedan 2008 har SFSU med representation från många supporterföreningar i Sverige varit en klok, seriös och initierad röst i att föra fotbollssupportrars talan i samtal med alla inblandade aktörer. SFSU är unikt i supportervärlden och i dessa tider när mörkrets makter hotar det vi alla håller kärt är det hög tid att visa vårt kollektiva stöd till de som jobbar för vårt bästa. Så, in och gilla och se till att hålla dig uppdaterad. Du kan också läsa mer på SFSU:s hemsida http://sfsu.nu/

Enade är vi starka!

Omgångens växelsång: GAIS-klacken och den tillresta något mindre klacken från Västerås sjöng växelvis för att uttrycka sitt gemensamma missnöje med hur polisen har börjat att hantera supportrar och ordningsfrågor runt våra fotbollsevenemang.

GAIS – VSK 21/5 2019
Gamla Ullevi

Omgångens spricka: Lagkaptenen i HBK talar ut i lokaltidningen om hur oacceptabelt det är att supportrarna skriker vissa saker på läktarna. Det gick hett till tydligen efter förlustmatchen mot Varberg nu senast. Det gnisslar rejält i klubben, på alla plan. Ett tips från coachen är att lassa in stort på Degerfors-vinst på Örjans vall nu på lördag. Oddset just nu, 4.75, klart spelvärt. Här kan du läsa mer om tjafset mellan supportrarna och spelarna

Omgångens rån: Dalkurd vinner med 1-2 borta mot Degen. Man har bara några enstaka chanser men får alltså in två bollar, varav ett är ett självmål. Maximal tur med andra ord, xG håller med. Där hade Degerfors 2.85 mot Dalkurds 0.39. Rånet på Stora Valla som sagt.

Omgångens ”Practise makes Perfect! och ”va fan gör han”?: Följande klipp är avfilmat från en video upplagd på FB. Det får illustrera två reflektioner när det gäller övningar inför fotbollsmatcher och en reflektion om att VSK har seriens sjukaste supportrar.

I matchen mot GAIS slår VSK:s Emil Skogh en perfekt hörna som möts klockrent av Sean Sabetkar som omarkerad nickar in bollen efter att laget föredömligt dragit isär GAIS-försvaret medelst olika löpningar. Ingen slump så klart. VSK har senaste tiden tränat hårt på just hörnor, offensiva såväl som defensiva. Det gav perfekt utdelning denna afton. GAIS tycks inte ha tränat särskilt mycket på defensiva hörnor. Inför hörnan står försvarsgeneralen Emil Wahlström och delar ut order för hörnförsvaret. På TV-bilderna ser man hur han pekar, gestikulerar och skriker på sina lagkamrater. Det kanske blir bra tv, ser effektfullt ut och lite dramatiskt. Men fotbollstekniskt är det ju helt värdelöst. Naturligtvis ska ingen behöva stå och peka och skrika för att markeringarna ska funka vid defensiva hörnor. Försvararna ska veta vilken gubbe de ska ta eller vilken zon de ska markera i. GAIS var helt borta på den här hörnan med flera av spelarna och målvakten på halvdistans, där de inte gör någon nytta. Och det är inte första gången man släpper till hörnmål i år. Kanske läge för Orovic att lägga lite krut på att träna defensiva hörnor.

I filmens sista sekunder ser vi längst ned till höger en VSK-supporter som verkar fira målet på sitt eget lilla sätt. Vad gör han egentligen?! Gör han verkligen det han ser ut att göra? Är han galen?

VSK kvitterar mot GAIS – supportrarna firar på olika sätt

Omgångens rån II: VSK klarade 1-1 borta mot GAIS – det får nog laget vara nöjda med. Enligt xG hade man totalt sett inte skrapat ihop till mer än drygt ett halvt mål i chansväg (0.58). GAIS då? Ja, de hade chanser för att göra 2.8 mål. Tack för kaffet säger VSK och summerar årets Göteborgsäventyr med 4 av 6 möjliga pinnar. Klart godkänt, nästa år blir det 6 av 6.

Omgångens vad händer: Brommapojkarna har enligt manager Björknesjö som mål att hamna på den övre halvan. Han identifierade före säsongen 5-6 lag som ska göra upp om avancemangsplatserna, BP är ett av dem. Han säger vidare att de kommer vara bättre i höst när de är mer samspelta och han tonade ned förväntningarna man ska ha på BP, när han i mars blev intervjuad av en lokaltidning i Stockholm.

Inledningen på serien kan väl inte sägas vara den han tänkt sig, inte ens med hans lågt ställda förväntningar på truppens vårprestationer. Hur bra eller dåliga är BP egentligen, går det att säga något så här 9 omgångar in i serien? Det gör det. Det framstår som väldigt klart att laget verkligen inte är bättre än den position man befinner sig i tabellen (14:e plats). Av de sex förluster man tagit har alla kommit mot lag på den övre halvan av serien. Vinsterna har kommit mot de sämre lagen på den undre dito, likaså det oavgjorda resultatet. Faktum är att man är mest konsekvent av alla lag i serien hur man vinner och förlorar sina matcher. Torsk mot de bättre, chans på poäng mot sämre. Man är helt enkelt inte tillräckligt bra för att vinna mot de bättre lagen. Det är med andra ord vare sig slump eller otur att man är där man är, trots allsvensk rutin hos ett gäng av spelarna.

Förvisso finns det skador som ställer till det, där lagkaptenen GSM med sitt hjärta för klubben och dess själ på många sätt, nu är borta pga skada.

Men det är inte allt, det finns kompetenta ersättare. Det är laget som en enhet som presterar för dåligt och lider av sviktande självkänsla. Det märks inte minst när man tappar en ledning till förlust under två övertidsminuter i hemmamatchen mot Degerfors förrförra omgången.

Läget är dystert för managern och spelarna, hur ska de få ordning på det här? Än finns det så klart gott om tid men spöket från 2015 börjar snart sväva över Grimsta IP. Det var det året man spelade sig ur Superettan efter att ha ramlat ned från Allsvenskan året innan, precis som nu. Och precis som då ska man förlita sig på sina yngre talanger för att ta ett mellanår i Superettan innan man siktar uppåt igen. Ja, ni vet hur det gick, katastrofsäsong och toksist i serien.

Vi får se hur det går. Viktigt nu för BP att börja vinna lite matcher så inte självförtroendet fräts sönder helt och hållet.

Facebook Comments Box