ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Omgång 23

Då är det äntligen dags för riktig fotboll igen. Landslagsuppehåll är ett enda långt lidande, tur man har en blogg att skriva i väntan på att domarna blåser igång slutspurten i serien.

Innan vi hoppar in på omgångens matcher tar vi oss en titt på hur det såg ut förra omgången i xG-termer. Som alltid är det några resultat som sticker ut.

Vi konstaterar att GAIS hade en evig tur i matchen mot Brage, ett skott på mål och bollen gick in. För J-Södras del gjorde man 5 mål men enligt xG borde man inte ens ha gjort 2. I matchen i Varberg måste nog Öster skrapat ihop en av historiens lägsta xG, bara 0.05. Det är väl typ ett distansskott i målchansväg på en hel match.

IK Brage – GAIS: 1 – 1 (xG: 2.11 – 0.11)

IF Brommapojkarna – Syrianska FC: 1 – 1 (xG: 1.98 – 0.88)

Dalkurd FF – Norrby IF: 3 – 1 (xG: 3.18 – 1.11)

Trelleborgs FF – Västerås SK: 2 – 1 (xG: 1.97 – 1.07)

Jönköpings Södra IF – Örgryte IS: 5 – 2 (1.71 – 1.4)

Varberg BoIS – Östers IF: 0 – 0 (xG: 0.73 – 0.05)

Mjällby AIF – IK Frej: 2 – 1 (xG: 0.8 – 1.05)

Degerfors IF – Halmstads BK: 2 – 1 (xG: 1,1 – 0,94)

Örgryte IS FF – Trelleborgs FF: 1

I våra ögon är både Öregryte och Trelleborg lite överskattade sett till sina respektive tabellplaceringar. ÖIS förlorade klart mot J-södra med 5-2 och har nu nog avhängda från toppstriden medans Trelleborg vann mot VSK och fick lite luft mot botten. Det här bör dock ÖIS vinna så klart. Men kanske har luften gått ur laget lite nu när chansen till avancemang allt mer blir en hägring i fjärran?

Västerås SK – IF Brommapojkarna: 1

Det här är en viktig match för VSK, men den är en ännu viktigare match för BP. Efter VSK har BP bara IK Frej kvar att möta på den nedre halvan av tabellen, riktigt tuff avslutning med andra ord. VSK åkte på en trist förlust i Trelleborg och trots att laget hade 8 avslut på mål var xG rätt lågt, bara 1.07. I BP:s senaste match stod man och sov när Syrianska gjorde mål efter 47 sekunder. Sen lyckades man ta tag i matchen och få oavgjort. Statistiskt så gjorde de en klart bättre match än tidigare och det här var första matchen under hösten där man hade ett klart övertag i xG, 1.98 – 0.88. BP lär satsa allt på att vinna denna match, en poäng är knappast tillräckligt. Vi tror på riktigt hård kamp mellan två lag som verkligen vill ta med sig alla poängen. Klart VSK vinner det här till slut. BP är trots sina namnkunniga spelare inget bra lag och förhoppningsvis har landslagsuppehållet gjort att det inte finns någon tränareffekt för dem att plocka ut.

Östers IF – Jönköpings Södra IF: 2

Öster var säkert nöjda med ett kryss mot Varberg, givet i praktiken noll målchanser. Trots poängen är man fortfarande fast i bottenstriden och laget har oerhört stora problem med att vinna matcher. Att kryssa tycks de kunna göra mot i stort sett alla lag. Mot Varberg hade ÖIS fyra avslut, inget hamnade på mål och xG var rekordlåga 0.05. Det är faktiskt uselt. Med ett sånt spel över tid skulle det krävas 20 omgångar för att komma upp i ett mål, från ett statistiskt perspektiv. Det här lär vara en munsbit för J-Södra som nu är tvåa och inte har förlorat på nio omgångar. Vi börjar få allt mer rätt i vår före-serien-spådom, att Jönköpingslaget vinner serien.

Norrby IF – Varbergs BoIS FC: X

Det här är en ganska svårbedömd match då varken Norrby eller Varberg imponerat under hösten. Varberg kryssade nu senast mot bottenlaget Öster och enda vinsten under senare tid är mot Trelleborg. Norrby har nu två raka förluster men det är något som är rätt vanligt, det går dåligt ett tag och sen brukar det bli några segrar. Det här är klurigt att tippa. Vi sätter ett kryss men det kan gå hursomhelst.

IK Brage – Dalkurd: X

Det här är en intressant match så klart som nog många fortfarande ser som ett episkt derby, trots att Dalkurd inte är kvar i stan. Lagen har inte mötts i seriespel många gånger så det finns ett stort intresse för matchen. Dalkurd lär ha rekordpublik för en bortamatch på plats. Brage känns klart bättre formmässigt även om det blev ett snöpligt poängtapp mot GAIS nu senast. Slarvigt att inte avgöra den matchen med alla lägen man hade. Dalkurd blandar och ger och kan vinna klart ena veckan bara för att rasa ihop i nästa match. Eftersom det ändå är derbyvibbar så får det bli ett kryss. Det här är en match som något av lagen absolut inte vill förlora.

GAIS – Halmstad: 2

Starkt av GAIS att knipa en poäng borta mot Brage, med ett xG på bara 0.11. Effektivt och bra, ett skott som gick in, vad mer behövs? Göteborgarna har inför omstarten hämtat in en ny tränare i Thomas Exet Erixon som kommer från Division 4. Lite kul fakta är att han representerat VSK på slutet av åttiotalet. Det är väl i allra högsta grad osäkert och till och med tveksamt om det blir någon tränareffekt med honom på plats. Han känns mer som en alibitränare som råkar ha rätt tränarlicens. Hårda ord att behöva säga om en fd VSK:are, men det är nog dessvärre sanningen. Thomas säger själv att han ska försöka dubblera GAIS poängskörd samtidigt som han ska ha en fot kvar i sitt nuvarande Division 4 lag. Vi vår väl se hur det går med allt detta. Vad gäller HBK verkar de lite ur form med två raka förluster. Man är dock ett bättre lag än GAIS och borde vinna, men hemmaplan kan betyda mycket för GAIS, vi får se hur det slutar.

Degerfors IF – Mjällby AIF: 2

Frågan här är om Mjällby kommer fortsätta sitt segertåg mot Allsvenskan. Det är rätt imponerande vad man åstadkommit så här långt. Man överpresterar ständigt och jämt mot det statistiska mätvärdet expected goals som snarare ser Mjällby som ett mittenlag och inte serieledare. Degerfors har alla möjligheter att kunna plocka poäng här men frågan är hur motiverade de är med sin säkra mittenplats som inte kan ta dem uppåt men heller inte nedåt. Mjällby är inne i ett bra flow och siktar på Allsvenskan. Det får bli Mjällby seger.

Syrianska FC – IK Frej Täby: 2

Det här känns som en ganska svår match och tippa. Syrianska var visserligen rätt dåliga mot BP trots ett tidigt ledningsmål. Man har en bra offensiv dock, i varje match får de höga expected goals poäng. Lagets utmaning är försvaret som stundtals kan se riktigt virrigt ut. Nu väntar Frej som sett ganska stabilt ut under hösten, men har inte fått poängen med sig, när man kanske borde. Nu väntar för första gången i höst ett lag som befinner sig på nedre fjärdedelen av tabellen. Kan man bara spela på samma sätt som tidigare finns stora möjligheter att plocka poäng. Denna gång så tror och hoppas vi att Frej tar tre pinnar.

Facebook Comments Box