ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

VSK Fotboll: Börja agera som en säljande klubb ska göra

Vid flera tillfällen under innevarande säsong har företrädare för VSK Fotboll offentligt pratat om vikten av att bli en säljande klubb som får intäkter genom att sälja spelare. På så sätt kan nya satsningar göras.

Samtidigt säger nu klubbföreträdare att man ska hämta nödvändiga spetsspelare från bättre klubbar högre upp i systemet. Det här är två utsagor som är en direkt motsägelse som inte går ihop.

Det är svårt för att inte säga omöjligt att hitta yngre spelare från Allsvenskan som är spets, som VSK har råd att värva och som vill spela i Superettan. Nä, i praktiken är ”spetsen” från Allsvenskan som är tillgänglig för VSK spelare som är i slutet av sina karriär alternativt skadebenägna och därför ointressanta för konkurrerande klubbar.

Vår oro är nu att klubben går efter dessa äldre spelare som förvisso kan vara duktiga men som är vana med Allsvenska löner. Det kommer bli en väldigt dyr strategi som dessutom ofta misslyckas, har det visat sig.

Här är några exempel:

Helsingborg är en av de klubbar som använd denna strategi. Tack vare sin stora ekonomi och rejäla ekonomiska chanstagningar har man kunnat värva extremt (med allsvenska mått mätt) stora namn som är på ålderns höst fotbollsmässigt. Man lyckades ta sig till Allsvenskan med dessa namn i truppen. Problemet nu för klubben är att det inte finns några spelare att sälja för att finansiera sin verksamhet framåt. Man är återigen på ruinens brant och kan inte göra så mycket åt det då man sålt av alla yngre spelare värda några pengar. Truppen är helt enkelt felbalanserad åldersmässigt för att klubben ska kunna använda den som det bankkonto det ska vara.

Vi kan också kolla på Halmstads BK. Förra året hämtade man in Peter Larsson och i år fylldes det på med Dusan Djuric, Mikael Boman och Andreas Johansson. Alla värvades för att ta upp HBK i Allsvenskan i år. Det har inte lyckats trots att alla spelar alla matcher (undantag Djuric). De är absolut duktiga spelare på den här nivån, men de levererar inte i närheten av den lönekostnad de har för att spela med Halmstad. Klubben är på väg mot konkurs, på grund av de extra kostnader de varit tvungna att dra på sig för att kunna betala lönerna för de här spelarna. Hur man än vrider och vänder på det, det är snarare talanger som Gudmundsson och Wiedesheim-Paul som burit HBK:s spel den här säsongen.

Ett sista exempel på att äldre allsvenska spelare inte är vägen att gå för att bygga klubben mot framtiden är BP. Sex spelare från Allsvenskan har man i truppen och ändå håller de på att åka ur Superettan. Oscar Pehrsson som kom från Sirius för att ge stabilitet åt försvaret platsar inte längre i detta bottenlag. I praktiken är det ingen av de sex som på något sätt levererat vad man kan förvänta sig utifrån deras lönekostnader.

Det finns flera gamla VSK-spelare som förmodligen kan vara aktuella att återvända inför nästa säsong. Dit räknas Aly Keita, David Engström och även en sådan som Simon Lundvall. Allas kontrakt med nuvarande klubbar går ut i år. Alla är duktiga fotbollsspelare med hur mycket rutin som helst. Men de kommer inte spela i VSK för en genomsnittlig Superettalön på 23.000 kr. Känslomässigt vill nog alla att den här trion återvänder, men har VSK verkligen råd med det och är det verkligen det bästa sättet man kan använda så mycket pengar? Ja, som vi sett ovan på exemplen, kan man verkligen fråga sig det.

Redan nu har VSK den mest ålderstigna truppen i serien och redan nu tränger äldre spelare i en del fall ut den talang som finns i truppen. Det kommer så klart inte bli bättre med ännu fler äldre spelare i truppen.

Det VSK just nu behöver är inte en radda ännu äldre spelare utan talanger som kan utvecklas och säljas vidare. Det är bara på det sättet klubben kan bli en säljande klubb, som är A och O för att kunna finansiera fortsatt satsning uppåt.

Så klart finns det plats för äldre och rutinerade spelare i VSK, de spelar en viktig roll i att få de yngre spelarna att utvecklas. Men VSK har snarare just nu hamnat i den situation att två äldre spelare måste lämna för att få plats med ny äldre spelare som förmodligen kräver högre lön än de som lämnar.

Att VSK jagade Diego Montiel var dock inte fel, det är en spelare som fortfarande utvecklas och bevisat att han håller bra nivå och hade rättfärdigat en hög lön i Superettan. Det kan även vara rätt att värva yngre spelare från högre divisioner som inte tar plats där men som kan utvecklas genom att få speltid.

Nu medger sportsligt ansvarig i klubben att Varberg lyckats bra med sina division 1 spelare. Men det gäller inte bara Varberg. Ludwigsson i ÖIS hämtades från division 2 och Jallow i J-Södra kommer från Brage när de spelade i Norrettan. Ska VSK hitta de mest värdefulla spelarna är det i de lägre serierna. Möjligen att det går att köpa loss från konkurrenter som åker ur.

Det är rätt analyserat att VSK behöver mer spets i elvan och sättet att ha råd med det är att minska truppstorleken. Att minska truppen pratades det om redan inför denna säsong, men ändå blev det lika stor. Vi har dessutom testat vägen att köpa färdig spets och det har kostat oss en stor del av Viggepengarna.

Det finns ett otal klubbar som fått en stor slant och helt plötsligt börjat värva rutinerade spelare de tidigare inte haft råd med. Det enda det har resulterat i är att pengarna har tagit slut.

Det viktiga är att få till en miljö där talangerna kan utvecklas till spets och se till att när de utvecklas hela tiden förlänga kontrakten och höja lönerna så att de trivs och vill vara kvar. När det är dags säljer man dem och investerar pengarna i nya talanger.

Nu är säkert flera spelare intressanta på spelarmarknaden, det är inte omöjligt att Anton lämnar och VSK då ersätter med Aly Keita. Kvalitetsmässigt behöver det inte vara någon skillnad, men var är talangen då som ska säljas och generera intäkter åt klubben.

Det tar flera år att utveckla en spelare så att den blir säljbar, det är i undantagsfall som det går på ett under år från att en spelare värvas och säljs.

VSK måste nu börja göra det grisiga jobbet som krävs för att värva talanger, ge dem speltid så att de kan utvecklas. Viggepengarna är snart slut och om vi inte börjar göra rätt nu och använder resterande pengar till att skaffa oss en fungerande organisation för värvningar och spelarutveckling, ja, då är vi dömda till ett liv i Superettan för evig tid. VSK måste sluta ta den enkla vägen som HIF, HBK och BP gjort och försöka köpa sig till framgång, det leder helt enkelt inte fram till målet, vare sig för dem eller VSK.

2022 ska VSK spela i Allsvenskan, för att det ska lyckas måste vi börja värva rätt spelare som kan säljas för att finansiera satsningen, ingen annan väg ligger öppen för VSK.

Facebook Comments Box