ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: inför omgång 4 – en radda med ångestmatcher

GAIS – IK Brage: 1

Det här är två lag som inlett serien starkt och bättre än vad vi hade förväntat oss. Av dessa två lag har nog GAIS ändå imponerat mest och när vi tittar på expected goals kanske de faktiskt borde haft någon poäng till. Brage har visat att man är igång igen med en imponerande seger mot HBK på hemmaplan. Nu verkar ju inte Halmstad vara igång riktigt så man ska väl inte dra slutsatsen att Brage vinner serien för att man slog de förväntade seriesegrarna. När det gäller den här matchen är det snarare så att Bragespelarna kommer drabbas av panikångestattacker redan på bussen mot Göteborg. Det var på Bravida Arena (dit matchen är flyttad) som Brage blev fullständigt förnedrade och rullade i tjära och fjädrar av ett lekande Häcken som tog all ära och redighet av fjunmustachpojkarna i Brage, när man möttes i Svenska cupen i februari (6-1). Det sitter i vill vi lova. Den här matchen vinner inte Brage och med bra hemmastöd tror vi GAIS tar alla poängen.

Degerfors IF – Örgryte IS: X

Degerfors har verkligen gått som tåget och kunde egentligen haft full pott men spelade oavgjort mot Östers IF nu senast. Nu väntar aningens bättre motstånd i Örgryte. Precis som förra hemmamatchen får man nu åka till Örebro och Berhns Arena. Det verkar ju inte bekomma DIF då man gjorde en bra match mot J-södra där senast när man spelade ”hemma”. Örgryte har i år gjort sex mål men statistiken säger att det bara borde ha varit 3.8. Så här långt är det en av de största differenserna i statistiken och tyder på att ÖIS har överpresterat utifrån de lägen man faktiskt skapat. Degerfors å sin sida har istället gjort 7 mål men ligger bara ett mål över det förväntade värdet. Ska vi analysera detta har Degerfors en lite bättre offensiv än ÖIS men ÖIS kan ställa det bättre försvaret på benen. Det här kommer bli en jämn historia och vi tippar kryss.

Norrby IF – Jönköping Södra IF: X

Jönköping Södra har problem, uppenbara sådana. Kanske är det Svenska cupen-jet-lag som drabbat laget. Man spelar inte bra och i senaste matchen mot Dalkurd var det bara flyt att man vann. Dalkurd var det bättre laget och borde minst haft oavgjort. J-södra har inte visat samma takter som i cupen utan vi väntar fortfarande på att Brännan ska få ordning på manskapet. Vi gillar Norrby. Man må spela själlöst stundtals och man anpassar sig utifrån motståndaren utan egen spelidé. Men man gör det smart och utifrån sina egna förutsättningar och vem kan egentligen klaga på det? I år har man gjort allt detta ovanligt bra och man är fortsatt obesegrade. I den här matchen håller vi Norrby som aningens favorit men sätter ändå ett kryss. Om J-södra förlorar på ett för dem dåligt sätt kommer vi inte vara nådiga i vår kritik. De ska enligt vårt tips vinna serien, nu får de för fan skärpa till sig.

Dalkurd FF – Mjällby AIF:  X

Dalkurd är det enda lag som inte gjort ett endaste mål i hela Superettan efter tre omgångar. Om inte målskyttet snart tar fart lär det bli en otroligt jobbig säsong. Laget har samlat ihop 2,7 i xG och borde som sagt gjort minst två mål. Efter förlusten mot Jönköping Södra i förra omgången såg spelarna helt knäckta ut, närmast gråtfärdiga. Pressen att ta poäng och helst vinna den här matchen lär vara väldigt hög, klarar spelarna av det? Ja, det är faktiskt frågan. Vi får se helt enkelt. Mjällby chockade VSK senast och har nu hittat receptet för hur man ska vinna matcher. Man kommer göra precis som mot VSK, låta Dalkurd ha bollen och sen pressa stenhårt för att erövra och gå till motanfall. Nu har man årets längsta bortaresa framför sig och man ska göra om senaste bedriften, fast på konstgräs. Det kommer bli svårare än det var senast. Matchen kan nog gå åt alla håll så då gör vi som vi brukar när vi tror på en sån match och sätter ett kryss i grundtipset.

Västerås SK – Trelleborgs FF: X

Oj vilken viktig match det här har blivit för VSK och TFF. VSK åkte på en rejäl smäll senast och Trelleborg är desperata efter poäng och på jakt efter första segern. VSK behöver ta poäng här och helst vinna för att visa att man kan segra på hemmaplan och är ett lag som ska vara på den övre halvan. Om inte, ja, då kan man bli indragen i bottenstriden. Men detsamma gäller Trelleborg. TFF kommer noga att studera VSK:s match mot Mjällby. Man kommer låta VSK föra matchen och hoppas på att man dräller med bollen, då kommer man ställa om blixtsnabbt och kontra, precis som Mjällby. Ska VSK få med sig några poäng i den här matchen gäller en noggrannhet utöver det vanliga. Som Anton Fagerström säger i vårt senaste poddavsnitt, minsta misstag straffar sig direkt i den här serien. Parken är dock vår borg och det ska mycket till för att vi ska förlora. Samtidigt, VSK har inte övertygad i de två senaste matcherna och därför sätter vi ett kryss.

Varberg BoIS – IF Brommapojkarna: 1

Varberg har varit väldigt bra de tre inledande omgångarna. Detta sagt, det är också det lag som överpresterat mest statistiskt sett. Förr eller senare kommer korrigeringen (regression towards the mean/utjämning mot medelvärdet är den statistiska termen). Att laget ska fortsätta överprestera är osannolikt över tid. Men vad talar egentligen emot att det ska bli poängtapp i den här matchen? BP har en lång resa och får spela på gräs, det är liknande förutsättningar som VSK hade mot Mjällby. Tar BP poäng i denna match är det oerhört starkt och de är förmodligen väldigt nöjda med ett kryss. Vi tror dock att Varberg även i denna match övervinner statistiken och tar en skön seger.

IK Frej – Östers IF: 2

Frej gjorde faktiskt en uppryckning i sin senaste match och höll tätt mot ÖIS länge och väl. Till den här matchen kommer brassen Ribeiro vara avstängd och det är katastrof för Frej då han är deras absolut bästa spelare. Öster har visserligen bara spelat oavgjort i år och plockat lite färre poäng än förväntat. Nu är det dock dags för första segern. Kan man bara hålla skärpan matchen igenom kan det bli överkörning. Öster kommer vinna med minst två mål, just saying.

Halmstad BK – Syrianska FC: 1

När man tippar Syrianska måste man först och främst fråga sig om det kommer vara en läggmatch eller inte. Förra veckan var det två potentiella läggmatcher från klubben och frågan är om de ens kommer våga köra en tredje så här tätt in på? Vi antar att de inte törs det och oddsen för Halmstadvinst är väl för låga. HBK har underpresterat den här säsongen och man har lagt sig till med ovanan att göra mindre mål än förväntat och släppa in fler. Hur kan det komma sig i ett topplag? Har spelarna plötsligt blivit usla eller är det slumpens skördar? Oavsett, laget måste kunna prestera bättre än vad man gjort i senaste två matcherna och nu måste man visa det. På pappret har HBK den bästa truppen i serien, men Syrianska har också en väldigt bra trupp. Vi tror dock att HBK vinner detta, kanske tom med matchfixningssiffror (utan att det är matchfixning). Det kommer inte att gå att spela på matchen då spelbolagen redan tröttnat på Syrianska.

Facebook Comments Box