ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Osannolik tabell efter omgång 3

Det har varit en intensiv vecka med många olika puckar på redaktionen. Nu presenterar vi så den sista biten av förra omgången som spelades klart i tisdags. Imorgon fredag börjar nästa omgång, då kommer det så klart en inför-omgången-analys.

Om vi tittar i tabellen så kan vi konstatera att av de sju första lagen är det bara ett, ÖIS, som tippades vara där inför att serien drog igång. Möjligen hade väl många kunnat acceptera att Degerfors fanns med topp 7 men absolut inte på en andraplats.

Varberg ska vi så klart inte ens prata om, ingen, och då menar vi ingen hade protesterat om de legat sist. Nu toppar man tabellen helt välförtjänt. Klart spännande att se om det vi sett så här långt är trender eller tillfälligheter som börjar justera sig själva när serien går från att vara nyfödd till att börja komma upp i barnaåren.

 1. Varberg är nu i ensam serieledning efter att enkelt ha vunnit mot Syrianska i en match där det inte går att få bort ur huvudet att det finns tecken i skyn om matchfixning. Oavsett misstankar gjorde Varberg en bra match och såg till att SFC aldrig var nära att få till något. Nu får vi se om man klarar av att hålla det här eller om det kommer en reaktion när insikten om serieledning sjunker in hos spelarna.
 2. Degerfors klarade relativt enkelt av att spela oavgjort mot Öster borta. Man är ramstarka och effektiva, även om man inte gjorde sin bästa match i den här omgången. Man är helt enkelt svåra att slå precis som J-södra upptäckte i omgången innan. Nu får man tuffa på mot nya skalper, för de lär komma. Man är två i serien mycket välförtjänt.
 3. Örgryte gjorde väl inte sin bästa match på hemmaplan mot IK Frej. Man blev nog lite chockade över Frejs förmåga att hantera ÖIS och inte bjuda på något. Att man sen stack upp och hade riktigt riktigt bra chanser var det nog få som hade trott före matchen. Som tur var fick man en man mer på plan och kunde få ur proppen och vinna med några bollar. Det var inte jättelångt ifrån att det här blev ett oavgjort fiasko. Men men, nu är man trea och livet leker för ÖIS-supportrarna.
 4. Brage har kommit igång i årets serie. Efter en svag försäsong har nu pusselbitarna fallit på plats och man har hittat spelet som man jagat under månader nu. Man kunde skönja att det var på gång i matchen mot VSK. I den här matchen blommade det ut och man ägde match, boll och HBK. En odiskutabel seger som nu gör att man ligger precis så högt upp som man önskar.
 5. GAIS lyckades precis som VSK vinna borta mot BP. Det kanske inte var helt rättvist men precis som VSK var man effektiva och satte sina chanser. Vi hade tippat en GAIS-seger så vi är inte förvånade. Makrillarnas spel påminner om VSK:s och det tycks passa BP relativt illa. Första segern för GAIS och arbetsro råder i föreningen.
 6. Norrby har överraskat alla sina belackare, som är en månghövdad skara. Man har gjort det med rejäla laginsatser som malt ned motståndarna. I matchen mot TFF var man det bättre laget och borde ha avgjort tidigare. Nu blev det oavgjort och det var för att Norrby backade hem och inte tog fajten hela vägen in i kaklet. Man kontrollerade matchen men blev fega och kröp ihop i straffområdet, det brukar sällan sluta väl. Vi konstaterar också att konstgräslaget Norrby faktiskt hanterade den dåliga gräsplanen bättre än sina motståndare som har den som hemmaplan.
 7. VSK åkte helt rättvist på sin första förlust i seriespel sedan i höstas. Laget är inte vant att förlora och det var väl bra att den nödvändiga förlusten kom nu. Nu får laget rekalibrera sitt spel och ta sats mot nästa match. Analysen att göra efter debaclet i Mjällby är att förstå hur man ska spela på gräs så att man har tillräckligt med marginaler och tid för att spela som man vill.
 8. Brommapojkarna har nu två sura hemmaförluster med uddamålet. Det gnisslas nog tänder här och var efter att man återigen visade upp en oförmåga att förvalta sina lägen, att förvandla bollinnehav till något vettigt i anfallstredjedelen osv. Nu har man i alla fall fått ordning på försvarsspelet, nu måste man bygga sitt anfallsdito. Man har riktigt bra spelare i Omondi och Linnér så man borde lyckas vartefter laget blir mer samspelt. Här mitt i serien vill man inte vara.
 9. Öster har spelat tre oavgjorda matcher, knappast den början man önskat och långt ifrån förväntningarna från supportrarna. Surast var nog den oavgjorda matchen mot Dalkurd i omgång 1. Att bara få en poäng mot serietvåan kanske man inte ska skämmas för men ska man inte sladda i serien måste man börja vinna sina hemmamatcher, hur ska det annars gå till att hamna på topp-tre i höst.
 10. Mjällby tog sin första trepoängare i omgångens match mot VSK. Man hade käkat taggtråd och var fast besluten om att vinna. Och som man gjorde det. Man mosade ett naivt spelade VSK och borde ha gjort 5 mål, minst. Nu kanske man inte ska dra för stora växlar på den här segern, för VSK var bottenlöst usla och spelade Div 2 fotboll. Men skönt för Mjällby att visa sig själva att man kan vinna. Nu får man arbetsro och kan ta sig an nästa match med förnyat självförtroende.
 11. J-södra fick stopp på kritikerna som var på väg att sätta igång ljudanläggningen och börja basunera ut misslyckandet i seriens början. Nu lyckades man vinna mot Dalkurd, men det satt fan hårt inne. Ingen i J-södra kan vara nöjd med den här inledningen och man hade redig tur som vann. Dalkurd missade bland annat en straff. Nu måste Brännan börja få ordning på manskapet, annars får man skvalpa runt här nere i serien, knappast ngt man vill som segerpretendenter till serien.
 12. Ridå för HBK som inte klarade av att studsa tillbaka från förnedringen på Örjansvall häromsistens. Nu blev Brage för svåra på bortaplan. Det är ingen skam att inte ta poäng i Borlänge, det klarar få lag av. Nu är det bara det att 12:e plats i tabellen och 3 poäng är knappast det man sett framför sig. Det är 27 matcher kvar, men för varje match man nu spelar och som man inte vinner rycker fiaskostämpeln allt närmare spelarnas pannor. Nu är det upp till bevis.
 13. Som vanligt förnekar inte Syrianska sig. Förlust med 1-5 och 5-0 borta i U21-matchen mot IFK Norrköping i veckan. Det går bara inte att inte få misstankar om matchfixning. Vi är ledsna att behöva ta de här orden i vår mun, men så länge ett antal matcher varje år ser ut så här, ja, då fortsätter debatten. Det konstiga är ju att inget annat lag tycks göra den här typen av bottennapp på det sättet som just Syrianska lyckas få till det. Första målet som Garaca släpper in är ju närmast skrattretande. Vad ska man säga? Nåväl, vi har sagt det förut och vi säger det igen. Vi hoppas att SFC åker ur serien med buller och bång, det här laget förtjänar ingen plats i svensk elitfotboll.
 14. Trelleborg lyckades forcera in ett oavgjort resultat mot Norrby på hemmaplan. Det satt sannerligen långt inne och det var inte långt ifrån att man inkasserat årets andra förlust. Man förtjänade knappt sin poäng. Norrby var bättre och kontrollerade tillställningen. Nu måste TFF börja ta lite seriösa poäng på ett sätt som inte får varenda blåvit supporter att ha hjärtat i halsgropen hela tiden. Laget känns otajmat och lite virrigt. Tränare Swärdh har fortsatt uppförsbacke med lagbygget.
 15. Oturen grinade Dalkurd rakt i ansiktet i sista matchen mot J-södra. Nog förtjänade man minst en poäng. Hade man bara satt straffen man fick hade det nog kunnat bli seger. Men, istället slog man bollen 1 meter utanför vänstra stolpen. Valfri spelare i klubbens P12-lag hade slagit den straffen bättre. Ny bitter förlust och nu måste något hända för att det här inte ska bli en riktigt jobbig säsong.
 16. Det är nästan så att vi kan tycka lite synd om IK Frej som gör en riktigt bra match mot ÖIS på bortaplan. Man är sjukt nära att ta ledningen vid flera tillfällen och ingen hade kunnat gnälla om laget lett i minut 77 när lagkaptenen Ribeiro blir utvisad. Sen går det snabbt utför, kanske inte så mycket att säga om det. Nya tag nu så att första poängen kan konteras på kontot, så man slipper vara enda lag utan någon poäng.
Facebook Comments Box