Superettan: Försäsongskollen V 5 – 20

Då var det dags för årets första genomgång av de träningsmatcher som lagen i Superettan genomfört. Alla lagen har ännu inte kommit igång, knappt hälften hade match gångna veckan.

Vi presenterar resultat och om det hänt något utöver det vanliga i matcherna.

200125: GAIS – Varbergs BoIS: 0 – 2

Det var två lag med väldigt många nya spelare som premiärspelade i Göteborg i helgen. Varberg var genomgående det bättre laget och som vanligt gjorde Seljmani mål för sitt Varberg. Faktum var att GAIS var tillbakapressade större delen av matchen och hade inte många chanser framåt. Samtidigt saknade man sitt nyförvärv Yarsuvat samt mittfältsmotorn Ladan. Istället spelades många juniorer så resultatet är knappast sensationellt. Båda baklängesmålen föregicks av horribla bolltapp i helt fel lägen, så där har GAIS lite att jobba på för att få bort.

2020124: Örebro SK – Jönköpings Södra: 0 – 2

J-Södra tog sig till Örebro för premiärspel i försäsongen. Det slutade på bästa sätt med en klar 2-0 seger. Frågan är om Örebro var ovanligt svaga eller om J-Södra gjorde en riktigt bra match. Kanske lite både och. J-Södra dominerade iaf första halvlek och fick mål på straff. I andra halvlek blev spelet mer jämt och ÖSK hade fina lägen, men det hade också J-Södra. Tränare Brännström var nöjd med insatsen och framförallt presspelet och bolltempot. Lite mindre muntert i ÖSK där Robin Book var bästa spelare, kanske säger ngt om kvalitén just nu hos ÖSK om en fd SE-spelare är bäst i laget.

20125: FC Köpenhamn – Halmstads BK: 2 – 0

HBK åkte över sundet och gästade sin samarbetsklubb FC Köpenhamn. Med 1300 på läktarna måste det känns rätt ödsligt för spelarna på den danska nationalarenan. Ifjol lyckades HBK slå FCK med 4-2, men det upprepades inte denna dag. Istället var det tydligt vilket lag som var bättre. FCK höll i taktpinnen matchen igenom. Man ledde med 1-0 i halvtid och till andra halvlek bytte FCK ut hela elvan. HBK stod emot men tröttnade så klart mot ett fräschare FCK. Det slutade 2-0 men kunnat bli mer då FCK bla hade en nick i ribbans underkant. Nyttig match för HBK som fick sig en lektion i hur fotboll kan spelas.

200125: BK Häcken – Norrby IF: 3 – 0

Norrby åkte till Göteborg för att möte riktigt tufft motstånd i form av Häcken. Helt planenligt vann hemmalaget matchen komfortabelt. Första halvlek var någorlunda jämn och det stod 0-0 i paus. I andra tog Häcken över helt och gjorde tre mål, det borde varit det dubbla sett till chanserna. Norrby var understundom totalt virriga i försvarsarbetet och bjöd på flera indianare, stolpar och ribba höll dock ner siffrorna. Norrby fick sig en rejäl genomkörare och har en del punkter att jobba vidare med. För Häcken var det väl mest en trevlig lördagseftermiddag och nyförvärvet från Finland, Jasse Tuominen fick göra två mål, kul för honom.

200125: GIF Sundsvall – Östersunds FK: 1 – 3

Säsongspremiär för båda lagen och norrlandsderby direkt i januari. Av rapporterna kan vi förstå att Giffarna började bäst men första målet gjordes av ÖFK. Kvitteringen kommer precis före halvtidsvilan och görs av Pontus Silwer. Till andra akten byter ÖFK in sju spelare och tar över matchen. Målen trillar in vartefter och segern är odiskutabel. Sundsvall har dock sparkapital till kommande bataljer då hemvändaren Pontus Engblom inte var med i den här matchen.

200125: Degerfors IF – FC Linköping City: 6 – 1

Det här var en rolig historia för Degerfors som tvålade till City utan pardon. Målen kom jämt matchen igenom och det var klasskillnad. Helt klart en stark säsongsstart av Degen. Imponerande att man nästan bytte hela laget i halvtid men ändå kunde hålla kvalitén uppe. Vi noterar att Oliver Ekroth inte spelade.

200125: AIK Fotboll – VSK Fotboll: 1 – 1

VSK ställdes för tuffast tänkbara motstånd direkt i försäsongspremiären, AIK stod för motståndet. AIK trampade igång spelet i första halvlek men VSK stod upp bra med aggressivt presspel och hög energinivå i spelet. AIK tog dock ledningen direkt men hade inte mycket mer i första halvlek. I andra med fler AIK-juniorer på planen tog VSK över och skapade ett antal fina lägen. Kvitteringen kom på ett snyggt inlägg som nickades i mål av unge forwarden William Videhult. En minst sagt godkänd premiär för VSK.