ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Silly: Värvningarna hos SE-klubbarna på nedre halvan – vilka gjorde det bäst?

Ja, fönstret är stängt – dags att summera sommarfönstret. Vi tittar på de 10 lagen som ligger sämst till, vilka har lyckats, vilka har chansat och vilka har inte fått till det alls. Svaren har ni nedan.

Dalkurd FF

In:
Ut: Alexander Ekblad (IK Brage), Ferhad Ayaz (Degerfors IF)

Dalkurds tranferfönster är nog det sämsta i klubbens 15-åriga historia. Två spelare lämnar den redan mycket tunna truppen. Ingen ersättare har plockats in. Vad gör klubbledningen, vill de att man ska förlora massa matcher? Vad händer om någon går sönder? Självklart vill inte klubben detta men Dalkurd befinner sig på ruinens brant och måste kapa kostnader och hindra att nya uppstår. Därför skeppar man iväg två spelare med relativt dyr lön och så plockar man inte in någon som kostar pengar. Det är den bistra sanningen.

Klubben kommer förstås inte ha något med bottenstriden att göra, till det har man för många plockade poäng alla redan. Men man är som sagt i en prekär situation. Om inte spelarna får lön blir det problem med motivation och legala frågor runt kontrakten. Elitlicensen hotas och ja, det blir massa turbulens som stjäl uppmärksamhet från bollsparkandet.

Tufft läge, riktigt tufft läge för Dalkurd just nu och kommande månader. Sportchefen har bidat sin tid och väntat på att transferfönstret ska stänga, då kan han börja ringa runt till klubbarn och jaga lånespelare som klubbarna behöver bli av med och ge speltid på annat håll. I den bästa av världar behöver Dalkurd inte betala lönen eller i vart fall bara en mindre del av den. Det kan bli räddningen i så motto att man inte behöver använda oprövade juniorer under hösten, för att man inte har några andra spelare att tillgå. Så ja, det kommer det att dyka upp spelare i Dalkurd under augusti, frågan är vilka det blir bara och vad de kan göra för klubben under hösten.

Värvningsbetyg: (-) Klubbens trupp är klart försvagad inför seriens avslutning i höst.

Degerfors IF

In: Jeffrey Gal (Skövde AIK), Ferhad Ayaz (Dalkurd FF), Adam Carlén (Degerfors IF U19).
Ut: Dario Miskic (NK Siroki Brijeg), Rasmus Alm (Elfsborg), Alan Asaad (Torns IF)

Degerfors har släppt sin fd förstemålvakt Miskic som stod nästan alla matcher under fjolåret. Istället har man värvat in Gal från Skövde att bli deras nya andremålvakt. Man har också tappat sin kanske bäste spelare i Rasmus Alm till Elfsborg. Som ersättare har man plockat in Ferhad Ayaz från Dalkurd. Ayaz har ett förflutet i DIF och köptes loss från DFF under sommaren.

I övrigt har klubben gjort sig av med Assad som inte fått speltid och man har flyttat upp en junior. Av nyförvärven har Ayaz startat och Gal suttit på bänken som reservkeeper.

Värvningsbetyg: (-) Att tappa Alm är ett rejält avbräck offensivt. Ayaz ersätter inte honom på långa vägar.

GAIS

In: Paulo Marcelo (IFK Värnamo), Måns Saebbö (IFK Göteborg), Aaron Drinan (lån, Ipswich Town), Haris Cirak (Kristiansund BK), Henrique Moura (FK Sabail), Boris Lumbana (Bosman)
Ut: Arian Kabashi (lån, Elfsborg), Nikola Aseric (Bosman)

GAIS tar in hela sex spelare under sommarfönstret, rena Syrianskafasonerna. Fast så klart är man tvungen. Truppen har varit tunn under våren och man har tunga skador på såna klasspelare som tex Emil Wahlström. Det har varit så illa att man tvingats till att sätta juniorer på bänken för att ens ha avbytare. Nu har man dessutom gjort sig av med forwarden Aseric och avslutat ett av årets lån från Elfsborg. Nettoförstärkningen blir då ändå fyra spelare, vilket som sagt var nödvändigt.

Av nyförvärven är tre anfallare, två mittfältare och en försvarare. Ingen kan väl sägas vara någon riktig spetsspelare utan alla går i kategorin breddspelare och/eller rena chansningar. Tex har man plockat in mittfältaren Boris Lumbana som slutade som aktiv 2016 i Degerfors och har sen dess hållit igång i TV-laget. Oklart vad han kan tillföra GAIS.

Lite mer vettig är väl värvningen av Paulo Marcelo som i vart fall gjort 6 mål på 11 matcher i Div 1 (IFK Värnamo). Men som sagt, mest rena chansningar till nyförvärv.

Då det är en del utländska spelare har inte alla blivit spelklara men i senaste matchen mot Mjällby kunde vi se Marcelo, Saebbö och Cirak i startelvan. Övriga var inte med i truppen så alla nyförvärven så här långt har fått starta.

Det är ytterst oklart om startelvans slagstyrka ökar med gjorda nyförvärv, det kan nog bara tiden utvisa. Helt klart är dock att man breddar truppen och har tillgång till mer kompetenta avbytare och man ökar definitivt konkurrensen om startplatserna, vilket i sig är viktigt.

Värvningsbetyg: (0) Det är som sagt oklart vilken effekt på kvalitén på spelet som nyförvärven faktiskt innebär. Vi är försiktiga och säger att det inte är någon större skillnad mot tidigare, men vi kan så klart ha fel här.

Brommapojkarna

In: Liliu (Nömme Kalju FC)
Ut: Ahmed Bonnah (lån Carlstad United), Benny Lekström (avslutat karriären)

BP har gått chockerande dåligt i årets serie, jämfört med förväntningarna. Nu när chansen finns att förstärka väljer man att plocka in en brasse som gjort sig ett namn i den Estniska högstaligan. Liliu har stänkt in mål för topplaget Nömme Kaljue under ett antal år. Nu är det förstås väldigt oklart vilken nivå den här ligan håller och hur Liliu kan acklimatisera sig till BP:s spel under hösten.

I övrigt verkar man sitta still i båten vad det gäller spelarvärvningar. Om det beror på bristande ekonomi eller att man anser att man har en tillräckligt bra trupp för att undvika nedflyttning, är lite mer oklart.

Oavsett så har man valt att förstärka på ledarsidan och tagit in Kjell Jonevret som redan finns i föreningen. Nu ska han mer aktivt hjälpa tränare Björknesjö med sina kunskaper som tränare. Benny Lekström lägger målvaktshandskarna på hyllan men tar steget över som målvaktstränare i klubben.

Ja, i BP tror man uppenbarligen på sin trupp, att de ska fixa det här. Valet av stärka anfallet är inte helt lätt att förstå då man redan gör relativt många mål. Det är väl snarare försvarsmässigt man haft större problem i år. Det är svårt att i dagsläget se att värvningen av Liliu drastiskt kommer förändra BP:s chanser till att ta poäng i höst.

Värvningsbetyg: (0) Bara en värvning av oklar kvalité och är det ens rätt position man försöker förstärka?

IK Frej

In: Axel Sjöberg (Helsingborgs IF U19), Hjalmar Ekdal (lån, Hammarby IF), Oke Akpoveta (Bosman), Jean Carlos de Brito (lån, Hammarby IF), Albin Mörfelt (Hammarby IF U19)
Ut: Tim Erlandsson (Bosman), Hjalmar Ekdal (Hammarby IF), Melvin Frithzell (Örgryte IS)

Värvningar och IK Frej är ett litet egen kapitel i och med klubbens status som farmarklubb till Hammarby. Spelare kommer och går i klubben beroende på Bajens behov av spelare eller att reserver ska få speltid. Just nu har Frej nio lån från Hammarby. Bland annat är hela ordinarie backlinjen lånespelare.

Man har ändå gjort egna förstärkningar i form av två U19-spelare samt den etablerade anfallaren Oke Akpoveta. Oke ersätter den till ÖIS flyktade Melvin Frithzell som ändå gjort det bra under sitt halvår i klubben. Det måste skurit sig på något sätt då Melvin hade kontrakt till utgången av 2020 och Frej kan ju inte gärna vilja bli av med sin främsta målskytt.

Men nu är det som det är och Frej ska kämpa vidare för att säkra kontraktet. Bajen har låtit Leo Bengtsson spela i Frej några matcher för att staga upp mittfältet och vässa till anfallsspelet. Frågan är om det är en lösning för hösten. Leo själv är inte nöjd med att leka brandkår och rycka ut för att rädda Frej. Han tycker nog att han gjort sitt där och vill antingen spela i Bajens A-lag eller bli såld vidare.

Oke har inte spelat för klubben ännu så det är oklart hur han kan fylla Frithzells skor. Men som sagt, det här känns som en tämligen akademisk diskussion då Bajen kan flytta över spelare till Frej utifrån kommande behov under hösten.

Värvningsbetyg: (0) Om vi tittar på vad klubben gjort för sig själv i transferfönstret så får vi säga att man bara ersatt flyktade spelare utan att förstärka på någon position.

Syrianska FC

In: Marko Mihajlovic (Salam Zgharta), Sasa Matic (AFC Eskilstuna) Didi Rashidi (Sollentuna FK)
Ut: Stefan Ilic, Matias Cahais, Steeven Ribéry, Smajl Suljevic, Lumalu Abdu (avslutat lån, Kalmar FF)

För att vara Syrianska får vi säga att denna transferfönster nästan känns stilla och nästan lite tråkigt. ”Bara” fem spelare som får lämna och ”bara” tre nyförvärv. Men så klart, man hade sin jättetrupp på 30 spelare som nu reducerats till 28. Det får ju finnas gränser även för Syrianska när det kommer till att byta spelare.

Nåväl, man gjorde två tunga tapp i argentinaren Cahais som varit bäst i laget under våren och speedkulan och lånet från Kalmar Lumalu Abdu. Ersättare för Cahais är rutinerade Mihajlovic med förflutet i bla Bajen.

Matic är anfallare senast nu från AFC:s bänk och Rashidi mittfältare med förflutet i ÖIS och HBK utan att få särskilt mycket speltid där. Inga av förstärkningarna kan väl ses ge någon spets till laget utan ersätter mer de man dumpat i fönstret.

I senaste matchen mot J-Södra var det bara Matic som startade. Rashidi fick komma in i halvtid men då på en mittbacksposition, vilket känns som ett lite märkligt byte. Mihajlovic var inte med i truppen och kanske är skadad eller inte i form, vem vet.

Lustigt är att man i den här matchen bara hade fyra utespelare med sig som avbytare. Det är så klart märkligt med en jättetrupp på 28 spelare. Det bjuder till frågan hur många av spelarna i truppen som är skadade eller bara i truppen på papperet. En som ryktas tillhöra den senare kategorin är Ranegie som inte spelat någonting i år. Hurusom, när man sätter in en mittfältare som mittback så förstår man att tillgången på spelare trots allt är begränsad.

Värvningsbetyg: (-) Det går inte att säga att Syrianska gjort ett bra värvningsfönster. Det är knappast ens så att man ersatt flyktad kompetens utan slagstyrkan i startelvan är som bäst den samma, men mer troligt aningen försvagad.

Trelleborgs FF

In: Henrik Johansson (Bosman), Bozidar Velickovic (FK Vozdovac), Christian Köhler (FC Helsingör), Erik Rasmusson (TFF U19), Jacob Christiansen (TFF U19), Musa Noah Kamara (East End Lions FC)
Ut: Nebiyou Perry (avlutat lån, ÖFK), Noah Christoffersson (lån, Eskilsminne IF)

Trelleborg är inte nöjda med det man presterat på plan eller tabelläget, bäst då att värva lite för de 50 miljoner man har tillgängliga. In med 6 spelare och ut med två lån man haft, netto till truppen fyra spelare. Nu är man ikapp Syrianska i sin truppstorlek på 28 spelare.

TFF har förstås börjat bygga för framtiden och för att se till att man inte hamnar i en bottenstrid i år. Av seniorspelarna man värvat är två anfallare, en mittfältare och en försvarare.

På anfallssidan har man stoppat in ung talang i form av Johansson och Kamara. Övriga är mer etablerade fotbollsspelare som nog direkt kan ta platser i startelvan. Man har också plockat upp två av sina juniorer till A-truppen.

Av nyförvärven startade två i senaste matchen och ytterligare en byttes in. Om nyförvärven lyckas lyfta laget är dock mera osäkert. Det är inga uppenbara spetsvärvningar man plockat in utan mer av kompetent bredd och talang. Dock är det många förvärv och kanske någon eller några lyckas bra och därmed höjer kvalitén i startelvan.

Värvningsbetyg: (+) Klubben har ändå öppnat plånboken och försökt förstärka på de positioner man ansett sig svaga och man kommer att lyckas med sina värvningar i vart fall på några av positionerna. Så summerat är det en förstärkning av truppen.

Västerås SK

In: Petar Petrovic (Bosman), Claus Royo (AIK U-19), Sebastian Selin (Västerås IK)
Ut: Samuel Holm (lån, Sollentuna FK), Albin Sporrong (lån, Nyköpings BIS)

I VSK har oron för att sakta men säkert närma sig kvalplats gjort att värvningar seglat upp som en viktig sommaraktivitet för klubben. Sportsligt ansvarig har ägnat sin semester åt att sitta i telefon för att diskutera nyförvärv med agenter och spelare. Strategin har hela tiden varit, givet bredden i truppen, att ska någon komma är det spets som går rakt in i elvan. Det löftet höll man när man värvade Petar Petrovic. Petar jagades av hälften av klubbarna i Superettan. Han har visat särskilt i sista matchen mot ÖIS att han är bättre än de alternativ klubben har på den positionen, och det är i vart fall fem stycken. Så Petar är verkligen en förstärkning.

Värvandet av unga mittbacken Royo i det här läget ska mer ses som en försiktighetsåtgärd och för framtiden. Tränaren ville nog öka konkurrensen på mittbackssidan och Royo är, sin unga ålder till trots, en färdig spelare som kan konkurrera om en plats om ordinarie mittbackar tappar formen. Unge Selin är en målvakt som klubben tror på för framtiden.

Petrovic har spelat alla matcher sen han kom till klubben och lyfter spelet på vänstersidan.

Värvningsbetyg: (+) Petrovic är en klar förstärkning för VSK, anfallsspelet på vänsterkanten blir klart vassare.

Östers IF

In: Benjamin Tannus (J-Södra), James Keene (Supersport United), Johannes Vall (lån IFK Norrköping), Johan Persson (Helsingborgs IF)
Ut: Gustav Ahrn (lån IFK Oddevold)

Klubben är i ett läge som absolut ingen i fotbollssverige trodde var möjligt inför säsongen. Klubben slåss för sin överlevnad i Superettan och måste så klart nu i sommarfönstret ta alla chanser att försöka täta det sjunkande skeppet och se till att segla det över kvalstrecket.

Man har bytt tränare, vilket var helt nödvändigt. Det gick inte att fortsätta med Järdler. För ett lag som går så dåligt som Öster handlar det till slut bara om psykologi och inte om fotbollskunnande hos spelarna eller tränarna. I de lägena är det tränaren som måste gå, oavsett hur namnkunniga de är.

Nu har man tagit en rejäl slant av sitt reservkapital (som kommunen försett klubben med) från ett av sina aktiebolag. Två mycket meriterade spelare i form av Keene och Persson ska nu lyfta laget till hösten. Lånet från Norrköping är vänsterback och tycks vara duktig.

Alla utom Tannus från J-Södra har gått rakt in i startelvan och lyckats stabilisera spelet till viss del. När Keean och Persson var avstängda nu senast mot Brage kollapsade laget fullständigt.

Klubben har gjort vad man kunnat för att rädda situationen och plockat in förstärkningar som startar matcherna. Om det räcker återstår att se.

Värvningsbetyg: (+) En klar förstärkning av startelvan är resultatet av Östers sommarvärvningar.

Halmstads BK

In: Mikael Boman (Randers FC), Oliver Hintsa (HBK U19)
Ut: Pontus Silfwer (Mjölndalen IF)

Halmstad är ytterligare en klubb som ingen i fotbollssverige trodde skulle kunna ligga sist i Superettan säsongen 2019. Det gjorde man ett bra tag. Klubben kickade tränaren tränaren tidigt medans man ännu trodde på Allsvenskan. Effekten har väl inte varit direkt förlösande för laget. Visst fick man en tränareffekt men det stora lyftet har uteblivit. Nu parkerar man på den nedre halvan och lite talar för att man lyfter så mycket mer. Allsvenskan får förbli en dröm för en annan säsong.

Klubben har absolut inga pengar att värva för men kände sig ändå lite tvungna att förstärka lite. Man har plockat in Mikael Boman som är anfallare med långt förflutet i klubben och som nu senast varit i Danmark. Om Mikael kommer öka klubbens målskörd är väl inte helt säkert. Han har spelat 271 minuter redan men inte gjort något mål så här långt. Bara för att vi skrev detta gör han väl tre mål på VSK i helgen. Men det får nog vara osagt om Mikael är en förstärkning till startelvan, eller ej.

Värvningsbetyg: (+) Bara en värvning in som dock gått in i startelvan vilket ger plustecknet. Ännu inga mål så kanske det inte ska vara ett plus, men det får tiden utvisa.

Facebook Comments Box