ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Silly: De här spelarna vill vi se i VSK, nu!Sillysnacket pågår för fullt runt om i vårt avlånga fotbollsland. I Superettan har klubbarna börjat sajna nya spelare och låtit andra få vandra vidare. För VSK:s del vet vi att ambitionen är spets framför bredd. Det är lättare sagt än gjort i sommarfönstret med i princip alla bra spelare under kontrakt. I praktiken tvingas man som värvningsansvarig att vara pragmatisk och se möjligheterna som trots allt finns.

Med möjligheter menar vi att man faktiskt kan kosta på sig att lösa riktigt bra Div 1-spelare från sina kontrakt med en slant. Det brukar inte vara särskilt dyrt. Det är kanske en mer rimlig strategi istället för att försöka hitta en spelare som är klassen bättre än övriga i laget och som ska kunna dominera på sin position.

Vi har sammanställt en lista på sex namn som vi tycker VSK ska värva eller i vart fall noga tänka över. Man behöver inte värva alla just idag, några kan man sajna med nu för att de ska komma efter säsongen. De är så bra att de är givna i ett framtida lagbygge.

Här är våra namn

Diego Montiel

Nu när Diego är återbördad till fosterjorden igen finns det nog inget lag i Superettan som inte skulle ta emot honom med öppna armar. Vi vill så klart också ha honom i VSK för hans offensiva kvalitéer. Det gäller då hans målfarlighet men också hans förmåga att slå avgörande och öppnande passningar. Som många ÖIS:are säger idag, utan Diegos framspelningar skulle inte många av de mål som han själv inte gjorde kommit till i ÖIS ifjol.

Nu tror vi Diego hamnar i Allsvenskan, närmare bestämt i IFK Göteborg. Det är logiskt. Tränare Poya gillar Diego skarpt efter att ha haft honom i Dalkurd och i Gefle. IFK behöver förstärkning på mitten då deras offensiva kraft gått sönder i form av ”Paka” Lagermyr som är borta resten av säsongen. Och så många duktiga mittfältare finns det inte tillgängliga just nu som inte är bundna av kontrakt. För att Poya inte ska välja Diego måste han ha en ännu bättre spelare klar som inte är alltför dyr då IFK:s ekonomi är fortsatt ansträngd.

Om Diego hamnar i läget att det blir spel i Superettan utgår vi från att han väljer VSK, det är iaf vad alla signaler säger som vi hör sippra ut från olika håll. När han dessutom nu väljer att träna med VSK i väntan på nästa steg betyder det ju faktiskt att han knappast kan välja någon annan SE-klubb än just VSK.

Pedro Ribiero (IK Frej)

Pedro har tagit Frej och Superettan, kanske inte med storm, men i vart fall med att motståndarna har den djupaste respekt för hans fotbollskunnande. Pedro är en klassisk box-till-box mittfältare och utan honom på gräsrektangeln skulle Frej vara ett betydligt sämre lag. Med sitt brasilianska ursprung får vi bländande teknik, speluppfattning och brassetouch på allt han gör. Med sin fotbollsskolning i USA får vi stenhårt arbete och lagspel som viktiga inslag. Det bästa av två världar med andra ord.

Pedro är ingen ersättare för Diego utan de skulle fungera utmärkt ihop, då Diego är mycket mer offensiv. Med Pedro i laget behöver fortfarande de offensiva positionerna förstärkas, förslagsvis med en vass forward. Det vi får som vi inte har idag är en mittfältare med en klart högre kvalité i sitt fotbollsarbete än vad som är tillgängligt just nu hos grönvitt.

Pedro har kontrakt med IK Frej säsongen ut, men borde kunna köpas loss med ett löfte om bättre lön än vad han har i Frej. Det hela behöver inte bli särskilt dyrt. Helt klart något att kolla upp för sportgruppen i VSK. Vi tror Pedro i ett bättre lag än Frej skulle blomma ut ordentligt. Som det är nu får han mest slita i defensiven, men han är lika duktig framåt.

Yasuoka Takuto (Linköping City)

Den 22-årige japanen är en fantastiskt duktig fotbollsspelare, som vi nog alla blev varse i fjol när VSK tampades med Linköping i Div 1. Yasouka är kvar även i år i Linköping, vilket de är överlyckliga för. Han är en av lagets bärande spelare och tittar vi på speltid är han den enda som spelat varenda sekund av Linköpings 16 matcher i år.

Yasouka är kantspelare i första hand. Han spelar ofta som ytterback men har alltmer kommit att utveckla sin offensiva förmåga. Han är en extremt duktig duellspelare och det är nästan omöjligt att komma förbi honom när han försvarar. När han anfaller på kanten är han reptilsnabb och springer helt enkelt ifrån alla som inte har Bolt-fart i benen. Idag används han mer som en wingback i Linköping och har tom fått hoppa in på det centrala mittfältet. Han har gjort tre mål så här långt under säsongen, vilket antyder just offensiva kvalitéer.

I VSK ser vi Yasouka som ffa en wingback när VSK mest troligt kommer att gå över till att spela en trebackslinje med mittbackar. Yasouka är alldeles för bra för Div 1. Han förtjänar helt klart Superettan och det är lika bra att slå till nu, innan någon annan gör det. Han har kontrakt med Linköping säsongen ut och kommer inte vara dyr. Vi vet redan att han passar i gruppen då han likt många japaner är extremt ödmjuk och lagmänniska, enligt rapporterna.

En perfekt värvning för VSK nu och i framtiden, bara att ringa Melke Alan och fixa övergången!

Smajl Suljevic

Smajl är som alla vet lite av Svensk fotbolls ”bad boy”. Han började sin karriär som en ”wonderkid” när han debuterade för Dalkurds A-lag som fjortonåring 2009, när de spelade i Div 2. Sen har karriären krokat sig fram via Sundsvall och ÖFK. Det var väl hos Giffarna han lyckats bäst när han var ordinarie i ett Allsvenskt bottengäng. Förra sommaren hamnade han så i moderklubben igen men hann bara hoppa in i några matcher innan det var slutspelat. Anledningen var att han efter matchen mot Bajen skallade Hammarbys Imad Khalili så att näsbenet gick av. Han blev avstängd av klubben resten av hösten medans polisutredning pågick.

Smajl blev sedermera frikänd men hade blivit lite av en fotbollsparia hos klubbar som skulle kunnat tänka sig att sajna honom. Tur då att Syrianska finns som plockar upp allt skadat fotbollsgods till vrakpris. Nu har så SFC dumpat Suljevic efter en vår där han knappt fått spela och kanske varit skadad, vem vet, klubben kommunicerar ju inte runt sin trupp.

Smaljs resa nedåt har varit remarkabel, han befinner sig nu på en slags fotbollsbotten. Han fyller 25 år om en vecka och vem ska sajna honom nu, efter debaclet i SFC?

Vi tycker att VSK ska göra det. Suljevics självförtroende lär vara i botten och han har nog inte kunnat lägga vad som hände förra sommaren bakom sig riktigt. Han är rotlös och klubblös och behöver nu ett hem fyllt av kärlek och acceptans. Det skulle kunna vara VSK som erbjuder det. Helt seriöst får dealen bli en låg lön och psykologtid som klubben betalar (Anno-redaktionen kan fixa bra och billiga psykologer).

Vi kan inte räkna med Smajl i höst men genom att bygga upp honom psykologiskt och ge honom något att tro på kommer vi nästa år ha seriens bästa mittfältare, för den potentialen har han, helt klart. Vi fick se glimtar av hans storhet när VSK mötte SFC i genrepet i våras. Den kraft och driv han har med bollen när han går till attack är det allsvensk nivå på, minst. Nu gäller det att vårda ömt under hösten för att få honom dit igen.

Varje klubb kan kosta på sig en chansning när det kommer till en spelare. Smajl skulle kunna vara VSK:s högriskprojekt. Vi är ganska säkra på att med rätt stöd kommer vi få se en fantastisk comeback och en Smajl som skulle bidra otroligt mycket i jakten på en Allsvensk plats åt VSK. Vi säger – VÅGA VSK!

Pontus Rödin (Linköping City)

Vi förstår inte varför VSK inte redan sajnat Pontus som 18 år gammal (fyller 19 i augusti). Han är en påläggskalv som mittback, stark, snabb och spelskicklig. Som referens kan vi säga att Pontus var outstanding när norr- och sydlagens talanger möttes i november i morgondagens stjärnor. Helt enkelt den bästa talangen i Div 1.

Han är ordinarie i Linköping men behöver nu utmanas med nästa steg i karriären, dvs i Superettan och VSK. Pontus blir perfekt som back-up i den förmodade trebackslinjen som VSK lär spela med i höst.

Visst finns det fler lovande backtalanger, tex Claus Royo som provspelar med VSK just nu. Skillnaden är att Pontus har 1½ säsongs erfarenhet av tufft seriespel i Div 1 med Linköping under bältet. Det finns ingen annan 18-åring i landet med den meriten. Till skillnad mot alla andra talangfulla tonåringar är Pontus i princip redo att hoppa in direkt i laget och seriespelet. Ge honom några veckor med truppen så är han redo. Med Pontus i VSK har vi en kompetent mittback som bara kommer bli bättre vart efter åren går.

Oke Akpoveta

Vi nämner Oke här som ett exempel på vad VSK behöver för typ av anfallare. Nu råkar Oke vara i klubben för provspel och vi får chansen att se honom i aktion idag i U21-matchen mot DIF. Oke besitter helt klart egenskaper som VSK behöver. Akpoveta är en genombrottsspelare som VSK inte har i sin trupp idag. Med hans speltyp kan man variera anfallsspelet så att allt inte behöver handla om omställningsfotboll.

Oke har blandat och gett i de Superettaklubbar han representerat tidigare. Men helt klart är att om man låter honom göra det han är bra på, blir det mål, tillräckligt ofta. Med sina 27 år har han rutinen och han vet vad som gäller, leverera mål eller bli utan kontrakt.

Vi kan vara helt trygga med att ÖFK inte kommer att sajna honom då han inte håller allsvensk nivå, i vart fall inte som startspelare. Vi behöver inte värva Oke just men vi behöver en anfallare av hans kaliber, det är vi nog alla överens om.


Jaha VSK – då är det bara att sätta igång och ringa.

Facebook Comments Box