ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

SEMIFINAL: VSK Dam ger sig in i hetluften ikväll

Efter att ha stått över kvartsfinalen i årets slutspel i egenskap av tvåa i grundserien tar VSK Dam nu sig an semifinalmotståndet Skutskärs IF. Ikväll kl 19.00 går den första matchen i bäst av tre av stapeln på Skutskärs IP.

Anno-redaktionen tog och ringde upp f.d VSK Bandy-spelaren Sandra Moberg för att ta tempen på laget och för att få veta lite mer vad vi har att se fram emot.

För er som inte känner Sandra närmare är hon en av VSK Dams mesta spelare genom tiderna. Hon lade skridskorna på hyllan 2011 efter 22 års spel i klubben. Sandra är också den person som redan som tonåring var med och startade upp VSK:s flicklagsverksamhet i mitten av 1990-talet. Som bandypensionär försöker hon följa damlagets och herrarnas matcher på plats i bandyhallen.

Damlaget kan blicka tillbaka på en fin säsong i grundserien med nästan bara segrar och en topplacering i tabellen.

– Ja, Det är tydligt att laget fortsatt bygga på det man åstadkom förra säsongen som slutade med en finalförlust men som var väldigt imponerande ändå, sammanfattar Sandra.

– Resultatmässigt har säsongen varit bra så här långt, en förlust och två oavgjorda är facit. Som grädde på moset har man inte förlorat mot sin värsta konkurrent Kareby, vilket kan visa sig viktigt i en eventuell final, konstaterar Sandra.

Vad är det som kännetecknar årets upplaga av VSK?

– Laget styrka är helt klart försvarsspelet som gradvis har blivit mycket bättre sista åren. Numera släpper man in väldigt få mål och du måste vara riktigt bra som motståndare om du ska lyckas peta in mer än något enstaka hörnmål eller så, säger Sandra.

– VSK har utvecklat sin spelidé som sitter allt bättre. Den går ut på högt deltagande i spelet och att låta bollen gå runt på många i laget. På så sätt blir man svårlästa och det blir tufft för motståndaren att försvara sig mot VSK:s anfallsspel.

– Som alltid måste man ha en bra målvakt och det har VSK. Sen har vi så klart våra toppar i Malin Persson och Matilda Plan, säger Sandra. De är spelare som på egen hand kan avgöra matcher.

– Jag vill också tillägga att laget har en väldigt hög moral, man ger sig aldrig utan varje match ska bara vinnas.

Alla lag har svagheter, vilka finns hos VSK?

– VSK:s största svaghet är egentligen en artificiell sådan men den har trots det konsekvenser i verkliga livet, konstaterar Sandra. Laget är inte vana med att spela utomhus.

– När det är dåliga förhållanden vet laget inte alltid hur man ska hantera vädret i form av blåst, nederbörd och dålig is. Enkelt uttryckt, ju grisigare väder, ju svårare har laget att nå sin fulla kapacitet.

– Det här är något som potentiellt kan vara ett problem nu i semifinalen men även i en eventuell final som nu efter tillbakaflytten till Uppsala går utomhus. Vi får hoppas på bra väder närmsta tiden, säger Sandra.

Semifinalmotståndare är alltså Skutskärs IF som enkelt vann sin kvartsfinal mot Skirö.

– Ja, Skutskär vann sin bortamatch ganska enkelt och sen mosade de Skirö på hemmaplan – 11-0 slutade den matchen.

-I serien spelade VSK 5-5 på bortaplan, men det var just en sådan där match med dåliga väderleksförhållanden, säger Sandra. Hemma vann vi enkelt med 7-0.

– Jag har precis kollat vädret och det ska bli mulet med några minusgrader och bara svaga vindar. Med de förutsättningarna tror jag VSK har goda chanser att vinna ikväll. Enda farhågan är väl att man inte spelat match på ett tag nu när man vilade i kvartsfinalerna och kanske tappat lite matchtempo, medans Skutskär har ångan uppe. Vi får hoppas att det inte är så, säger Sandra.

På lördag kl 17.00 spelas nästa match i Västerås. Varför ska alla grönvita komma och titta på den?

– Många som är vana att se herrbandy kanske inte vet att dambandy som sport faktiskt är roligare att titta på. Herrlagen har ofta läst sönder varandra och matcherna blir inte sällan tillknäppta med ett låst spel. I dambandyn är det mycket mer av fart och fläkt och böljande spel som går fram och tillbaka. Helt klart roligare att titta på, säger Sandra skrattandes.

– Sen vet jag att Skutskär ordnar med en supporterbuss på lördag, så det vore jättekul om alla VSK-supportrar kom så vi kan överrösta Skutskärsklacken, säger Sandra avslutningsvis.

Vi tackar Sandra för intervjun och så önskar vi VSK Dam lycka till ikväll.

Naturligtvis är det samling i bandyhallen på lördag eftermiddag för alla grönvita, så sjunger vi fram damerna till final.

Facebook Comments Box