ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

MATCHANALYS: VSK Fotboll – Hammarby IF 1-4

Inför matchen mot allsvenska Hammarby fanns en känsla här på redaktionen och säkert hos många andra också; hur ska ett skadedrabbat VSK med nästan en halv startelva borta kunna stå upp mot ett Bajen som skulle det visa sig luftade fyra av sina allsvenska startspelare i matchen.

Svaret är lite förvånande, rätt så bra faktiskt. Visserligen förlorade VSK matchen med 4-1 men innan 3-1 målet såg det långa stunder riktigt bra ut. Saknaden efter Emir, Filip, Simon, Karwan och Carlos var inte alls så stor som vi i alla fall trott.

Om vi tittar på själva matchen var samarbetet mellan Brian ”Hinken” Span och Ravy Tsouka en fröjd att skåda ett antal gånger igår. Vi kan konstatera att motståndarnas vänsterkant i kommande seriespel kommer få slita hårt för att få kontroll på de här herrarna när de sätter fart.

Igår kändes det tydligt att båda spelarna hade höjt sig ett snäpp till den här matchen och visade publiken vad de är kapabla till. Nu är det bara mål och poängproduktionen som saknas på den kanten. Vi håller särskilt fram Hinken som gjorde några riktigt fina aktioner mot en välmeriterad backlinje som hade svårt att stoppa honom vid flera tillfällen. Mycket lovande må vi säga.

Även om det släpptes in fyra mål bakåt så får vi säga att försvaret såg bra ut trots det allsvenska motståndet. Hammarby fick inte många klara chanser. Men här ser man skillnaden mellan divisionerna – när de väl får chanserna sitter bollen i mål.

När vi ser på repriserna kring de tre sista baklängesmålen ser det ut som Anton Fagerström är på bollen vid varje mål. Det är försmädligt att de där bollarna går in på ett till synes billigt sätt. Men vi är inte oroliga, han kommer höja sig ett snäpp när det blir dags att spela om poäng.

Flera ordinarie saknades igår på mittfältet. Trots det stod de upp mot Bajen på ett bra sätt större delen av matchen.

Extra kul var det och se Kevin Custovic ta för sig som han gjorde. Visst har han en bit kvar till en starttröja. Men igår visade han att han är ett fullgott alternativ vid skador. Det skulle också vara kul att se honom i hans riktiga position som offensiv spelare där vi tror han skulle vara ett stort utropstecken mot Div 1 motstånd.

Provspelaren Birahim Sarr var svårbedömd igår då han var relativt osynlig, Han gjorde inte bort sig på något sätt och han har något som saknas i truppen med sin tuffa spelstil i städgummerollen som defensiv mittfältare. Något säger oss att VSK går vidare med honom och erbjuder ett kontrakt till Bira.

Den stora oron inför matcher var hur anfallsspelet skulle bli med flera ordinarie spelare på halt- och lyttalistan. Det gick bättre än vi vågat hoppats på konstaterar vi så här i efterhand.

En spelare som i och med gårdagens insats fått vittring på en plats i startelvan är Douglas ”Dogge” Karlberg. Med hans orädda och respektlösa spel mot detta semi-allsvenska motstånd visade han tydligt att han är med och konkurrerar om den centrala anfallspositionen. Han jobbade hårt över hela anfallsdelen av planen och han skapade avslut helt på egen hand genom att resolut gå rakt på mål med bollen och igenom Bajens backlinje. Helt klart imponerande. Emir och Karwan är härmed varnade.

Visst kunde man se skillnaderna mellan vår Div 1 trupp och spelare som konkurerar om startplatser i ett allsvenskt lag. Tydligast var kanske skillnaden hur spelarna i VSK i anfallsläge tog någon halvsekund längre på sig för att bestämma vad man skulle göra med bollen. Den där lilla tiden som är skillnaden mellan en öppning i spelet eller att backlinjen hinner på plats för att täcka upp löp- eller passningsvägen.

En ytterligare skillnad var rörelsen utan boll. Det är helt klart så att allsvenska spelare löper mer utan boll. Vi såg det när vi mötte Norrköping i svenska cupen 2016 och vi såg det igår. Hela laget löper i princip hela tiden för att skapa passningsvägar och rörelse i spelet. VSK har att lära sig.

Vi vill avsluta med att ge en eloge till VSK för att de höll ihop spelet så väl så länge under matchen. Det här var ett reservbetonad VSK som mötte ett reservbetonat allsvenskt Hammarby och gjorde det riktigt bra. Hammarby fick sig en genomkörare de knappast hade räknat med.

Sista utropstecknet var publiksiffran – 604 personer (räknades för hand) hade hittat till Parken en kall onsdagseftermiddag, det är mycket imponerande.

VIVA VSK

Facebook Comments Box