ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

En händelserik silly tisdag

Igår var det en händelserik tisdag när det kommer till silly season, så det kanske är dags att skriva något om detta.

Att Jesper Adolfsson går till Mjällby AIF skulle kunna vara en win-win situation för alla parter, men enligt uppgifter när Mjällby la ett otroligt lågt bud både spelare och agent börjat bråka sig loss från kontraktet. Det här sätter VSK i en knepig sits, ska man statuera ett exempel eller ska man släppa en spelare som kommer vara missnöjd. Taskig ekonomi och prekär tabellsituation gör inte beslutet lättare. Jag vet att många är upprörda över denna övergång, men jag backar VSK i deras beslut utifrån det jag vet.

Min bild av situationen är att Jesper var på väg att bli förbipasserad av Alex Douglas i hierarkin, han skulle förmodligen få sitta på bänken en hel del i höst. Det skulle göra Jesper mindre attraktiv på spelarmarknaden att bara vara en bänk/rotationsspelare i Superettan. Jag tror inte VSK skulle få några bud från några klubbar i Superettan eller Allsvenskan i vinter för Jeppe vilket skulle vara sista chansen att kunna få någon summa för honom. Anledningen är att de flesta klubbar vill ha långa mittbackar och han har längden emot sig, dessutom sticker han ut på väldigt få mätpunkter i Wyscout. Även om vi har en positiv bild av Jeppe på plan, så är det inte tillräckligt för att vara högvilt på marknaden.

Det har florerat flera summor 20.000 och 75.000, inget av detta ska vara rätt utan det ska vara högre men fortfarande dåligt. I slutändan ska VSK gjort en liten plusaffär, men ingen fantastisk affär. Som sagt, jag tror inte vi hade fått ens 75.000 kr i vinter om han skulle blivit förpassad till bänken. De här var hans stora chans i närtid att få kontrakt med en allsvenskklubb och för VSK att få någonting.

Gör då VSK rätt i att släppa Jeppe? Det är svårt och säga nu när man inte vet facit, är dock övertygad om att Herman och Kalle med styrelse agerat vad de tror är bäst för VSK i den situation vi är i. Jag är inte övertygad att Mjällby hade betalat flera hundra tusen för en bänkspelare som de bara skriver kontrakt med i 1,5 år (Visar ju att de är rätt osäkra på värvningen). Vilken annan klubb hade klivit in och betalat högre köpesumma? Om VSK låg i allsvenskan skulle ni betala en halv miljon för en spelare som inte är given i startelvan i ett bottenlag i Superettan.

I slutändan handlar det om vad vi kan få in i stället, jag tror VSK var sugna på en uppgradering i backlinjen och mycket tyder på det. VSK ska ha varit överens med en holländsk mittback, men sket sig när kontraktet skulle skrivas på. Det sägs att det hade varit en värvning utöver det vanliga. Skulle VSK få in en bra mittback kommer bli glömma Jeppe lika fort vi gjorde med Tähti när vi fick Taha Ali show.

Efter att fått smält detta i några dagar så hade jag också släppt Jeppe, sluppit en massa bråk om man ser att man kan komma vinnande ur situationen med en förhoppningsvis bättre spelare in, trots att det skulle vara dåligt betalt. I en prekär tabellsituation skulle jag dra mig för att sätta en spelare i frysboxen och riskera kontraktet, nu finns det en möjlighet att ersätta med något bättre även om det inte finns några garantier.

Men någon gång kommer VSK behöva statuera ett exempel, annars kommer vi alltid ha en dålig utgångspunkt i förhandlingar om köpande klubb och spelare vet att det går att bråka sig loss. Det kanske kommer kosta några hundra tusen i lönekostnader att förpassa en spelare i frysboxen.

Jag har ändå stort förtroende i att sportchef Herman Ottosson och tränare Kalle Karlsson kommer hitta en bra ersättare. De har ändå hittat klasspelare i Granath och Ali. Ask har börjat visa den form han hade tidigt på försäsongen, hade inte Momme varit skadad hade han varit en viktig spelare i VSK. Även om det varit det varit lite svajigt i backlinjen så tycker jag Rask och Douglas gör det bra nu. En spelare som Burubwa har börjat visa upp sig även om vi sett relativt lite än. Vi kommer aldrig ha 100% utdelning på alla våra värvningar, men jag tycker träffprocenten är klart högre än vad vi haft tidigare.

Det är lite olyckligt att vi tappade Fofana till Hammarby, det är alltid lätt att vara efterklok men det hade nog haft en annan utgång om vi inte spelat träningsmatch mot AIK och bajen fått upp ögonen för honom.

Nu blev det polacken Michal Pawlik till VSK istället på ett korttidskontrakt. Det är alltid lite lotto med utländska spelare men förhoppningen är att han om några veckor ska kunna ta en startplats i elvan. Det ska vara en riktig tuffing som är vass i duellspelet. Jag hoppas lite att vi fått in en spelare som kan grisa lite på plan, det är något vi har saknat.

Men utöver Pawlik så kommer det komma en ny mittback, jag tror att det kommer bli klart relativt fort.

//HL

Facebook Comments Box