ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Så här åker ÖSK ur Superettan

Det sägs ibland att skadeglädje är den enda sanna glädjen. Vi på Anno-redaktionen vet inte ifall det är helt sant men det vi däremot vet precis som er läsare är att VSK är klara för spel i Superettan 2023. Några som inte vet om serietillhörigheten nästa säsong är våra grannar 10 mil väster om oss. Den f. d. allsvenska klubben har haft ett tungt 2022 och riskerar att hamna på negativ kvalplats efter att den sista omgången är färdigspelad strax innan kl 19:00 på lördag. Anno 1904 ska nu gå igenom hur ÖSK kan trilla ur Superettan och fullborda ett sportsligt fiasko likt Assyriska, Öster, BP m.fl. lyckats med genom historien.

Så här ser botten ut i Superettan med lagen som kan åka ur i år. Det är sjukt jämnt och inte ens Dalkurd är matematiskt klara för nedflyttning i och med att de (ganska otippatbesegrade J-Södra i den förra omgången med 5-2 när kontraktet blev säkrat för VSK. Om de knaprar in sex mål på Norrby samtidigt som ÖFK slår just Norrby går man förbi i tabellen och ordnar ett kval. Dalkurd ställs mot Skövde borta som inte har något att spela för. Det ska mycket till men omöjligt är det inte.

11. Örebro SK 29 10 6 13 32-37 36p
12. Örgryte IS 29 8 11 10 44-41 35p
—————————————-
13. J-Södra 29 9 8 12 40-50 35p
14. Norrby IF 29 8 7 14 33-46 31p
—————————————-
15. ÖFK 29 6 10 13 31-44 28p
16. Dalkurd FF 29 8 4 17 35-53 28p

ÖSK möter Jönköpings Södra på bortaplan i en direkt avgörande match för att undvika negativt kval. För att återvända till Örebros risk för degradering behöver följande ske:

  1. Örebro får inte ta poäng på Stadsparksvallen. Kryss räcker för att hålla J-Södra bakom sig, oavsett vad ÖIS gör på Grimsta IP. Detta kan bli en viktig faktor för båda lagen eftersom…
  2. …ÖIS måste vinna borta mot uppflyttningsklara (och förhoppningsvis bakfulla och omotiverade) BP eller ta en poäng ifall J-Södra vinner för att de ska undvika kvalplatsen. Formen får vi ändå säga talar för ÖIS här, de har likt VSK gjort en urstark höst och spelar en fin fotboll just nu. Däremot om ÖIS ligger under mot BP samtidigt som det är kryss mellan J-Södra och ÖSK finns det ett resultat att spela på i Jönköping. Här får vi hoppas att ÖIS tar kommandot målmässigt tidigt och skapar press på J-Södra att gå för det.

Ett tidigt ledningsmål för ÖIS respektive J-Södra skulle garanterat att skapa Balrog-stora demoner i ÖSK-spelarnas huvuden. Det man också ska ha klart för sig är att de som hamnar på negativt kval kommer att ställas mot ett väldigt starkt Sandvikens IF i ett kval med två(!) spelare i toppen av skytteligan i Norrettan. Naeem Mohammed har gjort 23 på 24 och Jabir Adbihakim Ali har gjort 22 på 27. Anno är glada över att VSK inte behöver stifta bekantskap med de spelarna i ett kval. Att klara av ett negativt kval handlar enormt mycket om mentalitet såklart eftersom man som lag uppifrån spelar för att inte förlora och åka ur. Det krävs en mental resiliens för att kunna hantera det. Lagen som är i botten av Superettan har legat pyrt till stora delar av säsongen, man är mentalt redo för kamp. Vi tror inte den mentala resiliensen finns i ÖSK. Örebro har gått krampaktigt men hållit till i mitten, däremot när lagen i botten börjat peta i en högre växel har resultaten uteblivit och man har långsamt dragits in i den här bottenkampen. Kanske trodde man det var omöjligt efter man slog VSK och AFC, men nu är man är! ÖSK trodde att man skulle jogga hem den här skitserien direkt men oh boy vad realiteten av vad Superettan är för serie gett Örebro en rejäl käftsmäll. Klubben kommunicerade bland annat inför matchen mot Landskrona som årets sista hemmamatch, vilket minst sagt är väldigt osäkert. Håller man på med jinxen så där brukar Ödesgudarna ingripa och de är inte nådiga i sina straff..!

/MK

Facebook Comments Box