ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Våga vinna! Våga satsa nu Västerås SK!

Äntligen säkrade vi kontraktet. Med en match kvar att spela blev vi klara! En säsong där vi återigen blivit bättre och bättre längs serien, och att kalla oss höstlag är nästan en underdrift

År 2020, 2021 och 2022 har vi haft 19 poäng efter 19 omgångar. Vi slutar sedan på 39 , 36 och 40 poäng. På slutet av säsongerna spelar vi som ett riktigt topplag alltså. Varje år kan vi tacka lyckade sommarvärvningar, 2020 var det Prodell, 2021 var det Ali och Björndahl och 2022 var det Gambos men framförallt Frederic.

Men den som tänker ett steg längre inser snabbt att detta inte är hållbart. Något år misslyckas samtliga sommarvärvningar och vi slutar på 27 poäng och med en degradering. Vi måste bort från sommarvärvningshetsen. Vi måste våga satsa från början!

För vänder vi på steken så tänker vi nog alla: Tänk om vi hade haft Frederic från omgång 1 i år? Då hade vi redan från omgång 1 kunnat flytta upp Ribeiro på mittfältet och tillsammans med firma Simon och Viktor på topp så tror jag vi alla VET att vi hade haft en avslutning som handlat om att nå de tre första platserna och inte undvika de 4 sista. Serien är så jämn och så nära är vi en absolut topplacering.

I annos försnack i mars så nämnde vi alla det: Vår backlinje skulle inte hålla måttet. Det värvades kvantitet istället för kvalitet. Naturligtvis var det ohållbart och det visade sig också. VSK har tillsammans med AFC högst xGA på hela säsongen och det är självklart ingen slump.

Anledningen till sommarvärvningarna är såklart att VSK inte vågar / kan satsa tidigt på året, tillsammans i år med en orutinerad sportchef och en orutinerad huvudtränare på den här nivån. Både tränare och sportchef har fått ett år som gått från djupa dalar likt det mörkaste av Småland, till toppar där vi sannolikt spelat bättre än de 3-4 sista i allsvenskan.  Gissningsvis har både Kalle Karlsson och Herman Ottosson lärt sig enormt mycket av säsongen 2022, dom har lärt sig vad vi ska göra 2023 och framförallt vad vi INTE ska göra 2023. Det är ena sidan av myntet.

Det andra sidan av myntet

Det hittar vi i styrelserummet. Ska vi ta nästa kliv måste vi våga satsa. Vi har några ynka miljoner kvar av Viggepengarna, och är det någon gång vi ska våga använda dessa sista slantar är det nog nu. För idag bygger mycket av arbetet runt försäljning runt ideellt arbete, och ska vi vara ärliga: Det är inte hållbart om vi ska anses vara en elitklubb. Vi måste ha en fungerande försäljnings / partner – organisation med avlönade ”proffs” som är riktigt bra inom sitt område.

Våra utgifter är inte för höga. Vi ligger inte högt jämfört med konkurrenterna, det är inte spara vi ska fokusera på, utan det är att få in mer intäkter. Får vi inte det så är vi snart tillbaka i division 1 och ett ständigt konkurshot hängande över oss. Vi måste våga satsa för att öka våra intäkter. Säljare måste anställas.

En satsning innebär en risk, men det är en risk vi måste våga ta! För en lyckad satsning kommer ge:

  • Spelare som väljer att stanna istället för att flytta för att söka lyckan på annat håll.
  • Framtidstro när vi ska sälja till näringsliv i Västmanland. Vem vill missa chansen att vara med på en trovärdig resa till allsvenskan?
  • Ökade publiksiffror och därmed intäkter. Vi ser tydligt trenden i höst när det känns som att laget spelat bättre och  gett oss hopp! Siffrorna har ökat kraftigt från i våras. Siffror som kommer öka dramatiskt om vi vågar satsa och visa den satsningen!
  • Föryngring och en långsiktig bas för klubben: På matcherna i höst har vi sett det tydligt, fler yngre på hemmamatcherna, fler yngre på bortaresor. En ny generation VSK:are som kommer vara med och bygga klubben på sikt. Det gör vi inte i norrettans bottenskikt. Det gör vi genom att lyfta klubben till toppen i Superettan eller allra helst botten i Allsvenskan.  Framgång föder framgång och framgång kommer föda föryngring.

Nu hoppas vi VSK inser allt detta. Vi kan inte gömma oss, vi kan inte ursäkta oss. Vi måste våga resan mot toppen. Vi har faktiskt i modern tid aldrig ens varit i närheten av att ha en sån bra möjlighet som just nu. Tar vi inte chansen nu kan den vara borta om några år, och vi alla tänker tillbaka på ”Tänk om vi bara vågat”. Snälla, låt oss inte göra det. Gasa nu så har vi den roligaste säsongen på år och dar att se fram emot 2023.

Facebook Comments Box