ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Rapport från ett årsmöte

Då har klubbens 115:e årsmöte gått av stapeln. Det gick nog till historien som ett av det lugnare på senare tid. Här är vår rapport om det viktigaste, sist rapporterar vi om det som det pratades om när årsmötet var slut.

Årsmötet inleds med att alla närvarande står upp och under en tyst minut hedrar de grönvita som fallit ifrån under det gångna året.

Ekonomi och marknad: Kassör Christer Blom inleder sitt ekonomiförklaringspass med att säga att han läser Anno 1904 med stor behållning och lär sig massor på kuppen (Tack Christer!). Christer nämnde Anno 1904 för att han inte höll med oss om något vi skrivit tidigare (vilket så klart är jättebra, det är så diskussioner startas som kan ta klubben vidare). Efter denna magnifika inledning går CB vidare med att förklara att man nu under året har skaffat sig en helt annan ekonomiuppföljning med nytt ekonomisystem och rutiner. Nu har man äntligen koll på pengarna.

Christer gör dock en pudel och tar på sig att klubben inte hade koll på hur en miljon kronor i spelarlöner inte hade förts över från 2017 års budget till 2018 års på ett korrekt sätt. Något sånt kan så klart inte hända igen med den kontroll man nu har skaffat sig under året.

Årets katastrofresultat som alla vet förklaras, förutom missen i spelarlönerna, av avsevärt mindre marknadsintäkter än budgeterat och kostnader för TAF och spelarbonusar

När det gäller spelarbonusar så hoppar både Ado Sadzak och Andreas Dayan in och förklarar det för årsmötet. Det är helt enkelt så att vissa spelare har fått sjukt höga bonusar i sina kontrakt vid avancemang till Superettan. Det är inget klubben har kvar idag i de nya kontrakten. Som avslöjats tidigare rör det sig om en person i klubben som skrivit dessa kontrakt som ingen är nöjd med.

Christer känner sig väldigt trygg med årets budget som innebär en omsättning på 21 miljoner, vilket är en bra nivå som indikerar att klubben utifrån ekonomisk styrka bör kunna bli ett mittenlag.

Klubben kommer behöva skjuta till 3M från vigge-pengarna för att gå jämnt ut i budgeten. Dock poängterar Christer att alla intäkter är försiktigt beräknade. Tex räknar man inte med att fler kommer på matcherna i år jämfört med i fjol.

Ordförande Dayan berättar om marknadsarbetet. Enligt årets budget skall man dra in 6.8M i marknadspengar. Av dessa är redan 4.2 fakturerade. Ytterligare 1.8 är ute på offert. Det finns med andra ord all anledning att tro att årets marknadsmål kommer att nås för första gången på väldigt många år. Vi ska då komma ihåg att allt utom 400 000 av dessa pengar dragits in av två personer som inte är säljare och som gjort det på ideell basis. Allt detta har dessutom skett på drygt två månader. Det är ju inte för inte man undrar vad VSK Marknad höll på med förr om åren.

Det är inte så mycket pengarna vi ifrågasätter, för det är en annan produkt som säljs idag (elitlag). Men Dayan berättade om att man kontaktat 6-700 företag på de här månaderna och man har massor av nya sponsorer som aldrig sponsrat VSK tidigare. Det man kan undra varför VSK Marknad med sina större personalresurser (dessutom avlönade säljare) inte klarade av att lyfta telefonluren och ringa de här företagen som uppenbarligen är beredda att stötta VSK. Oavsett vad de nu pysslade med på dagarna gav det inte samma intäkter till VSK Fotboll, inte på långa vägar.

För att ha goda relationer med kommunen har styrelsen också valt att betala tillbaka den knappa miljon man var skyldig kommunen för planhyra.

Dayan gick också igenom SEF-pengarna som klubben får. I år är det oförändrade medel mot tidigare år men att nästa år kommer de att öka med ca 50% och året därefter ytterligare 25%.

Övrigt

Det fördes en längre diskussion om huruvida VSK Fotboll avser att starta en seniorverksamhet på damsidan. Styrelsen meddelade att det avsåg man inte att göra utan strategin var att låta de flicklag som finns bli framtidens grönvita seniorspelare på damsidan. Flera medlemmar tyckte att det var en lite märklig strategi och en diskussion utbröt som utmynnade i att så ser det ut just nu men att strategin kan ändras.

Styrelsen meddelar att man kommer att starta upp två CSR-projekt. Principen är som vi här på Anno-redaktionen lyft fram flera gånger, att det ska vara något som är inom ramen för klubbens kärnverksamhet och kompetensområde. Klubben har valt temat ”rörelse” som fokus för CSR-arbetet.

VSK Fotboll kommer att börja med gå-fotboll där alla 55+ är välkomna.

VSK Fotboll kommer börja erbjuda ungdomar att spela ”spontanfotboll” på fredagskvällar, där alla är välkomna.

Klubben söker pengar för att få ihop det här ekonomiskt och får också stöd av sina partners.

Kommentar: Vi är väldigt glada för att klubben drar igång ett eget CSR-arbete. Vi är så klart extra glada att styrelsen agerat klokt och valt aktiviteter som klubben har någon kunskap om (fotboll).

Årsmötet behandlade också två motioner som inkommit. Styrelsen biföll båda och avsåg att utföra det som motionerna föreslog, 1). Inte åka på träningsläger till länder med demokratiunderskott 2). Inte låta företag använda VSK Fotbolls varumärke för egen vinning utan gällande avtal.

Årsmötet avslutades i god stämning och med att en ny styrelse valdes in.

Från redaktionens sida vill vi lyfta fram den otroliga insats för klubben som Andreas Dayan och Annika Enberg utfört under de senaste knappa tre månaderna när de på helt ideell basis fungerat som en marknadsavdelning för VSK Fotboll. De har på heltid och ibland mer än så jobbat med marknadsfrågorna och har träffat över 300 sponsorer i möten. De har verkligen lagt ned ett beundransvärt jobb och alla vi medlemmar och övriga i VSK-familjen är skyldiga dem det största av tack för deras otroliga arbete. Utan denna insats hade livet varit väldigt mycket mindre roligt för oss alla på många sätt.


TACK – Andreas och Annika!

Kvällens snackisar efter mötet

Den som skrev kontrakten med de väldigt förmånliga bonusarna för vissa av spelarna var förre klubbchefen Micke Campese. Få om någon på årsmötet var nöjd med hur detta hade skötts av Micke. Om vi försöker räkna bakåt så vet vi att klubben fick punga ut med 2.4M i ersättning till TAF och i bonusar förra året. Det vi kan tänka oss är att ca 1M är ersättning till TAF för de 2½ han hade kvar på kontraktet, övrigt är alltså bonusar. Det som framkommit är att några få spelare som Micke skrev kontrakten med har fått lejonparten av de pengarna och att det blev en väldigt dyr historia för klubben som ingen anser var nödvändig.

Det är nog en hel del supportrar i ÖIS och Dalkurd som har förhoppningar om att kunna knyta Diego Montiel till sig igen när det nu verkar som hans belgiska klubb är beredd att låna ut honom för att han ska få speltid. Till dem kan vi berätta att det kommer inte att hända. Om Diego kommer att spela i Superettan, kommer det att bli i VSK – det är helt klart sammanfattningen av att ha hört runt med folk insatta i det hela.

Facebook Comments Box