Omgång 3 i Norrettan – summering

Nu när omgång 3 i Norrettan är färdigspelad är det dags för några korta reflektioner över vad som utspelades på fotbollsplanerna i helgen.

Som alla vet vid det här laget är omgång 3 normalt sett ingen ljus historia för VSK Fotbolls del. Men i år ville fru Fortuna annorlunda och inte nog med att VSK vann igår, i princip alla resultat gick VSK:s väg under helgen.

Häng med på vår genomgång av omgångens matcher.

Skellefteå FF – Sandvikens FF: 1-2
Som vi antog blev detta en jämn historia där Skellefteå tidigt tog ledningen i matchen. Leo Englund stod inte oväntat för målet. Sandviken var dock snabba på att kvittera och matchen var jämn resten av tiden. Enligt rapporter spelade Skellefteå sin bästa match hittills och man lyckades täta ihop sin defensiv. SIF lyckades på stopptid få in en boll som bestod i att man fick en frispark som snyggt nickades in av mittbacken och kaptenen Mård i SIF. Resultatet var nog orättvist, oavgjort hade speglat matchbilden bättre. Bittra Skellefteåspelare lämnade hemmarenan efter matchen. Bara att bryta ihop och komma igen.

IK Rynninge – Assyriska FF: 2-1
Omgångens stora skräll där det förmodade stryklaget Rynninge lyckades att besegra topptippade AFF. Matchbilden var dock den att Assyriska FF hade mest bollinnehav och kanske de vassaste målchanserna. Men Rynninge satte hög press på Assyriska och gjorde det bra och hade säkert fler avslut än Assyriska även om det var många halvchanser. Det här med att rulla i backlinjen är inget som existerar i Rynninge utan när man vinner bollen ska den framåt på plan och resultera i ett avslut. Matchen stod länge 0-0, först i den 82:a minuten kom Rynninges 1-0 som följdes upp av nästa mål bara 2 minuter senare. Reduceringen var i matchminut 90. Assyriska gör en sämre andra halvlek, lite som att orken tröt och att man inte kom upp i nivå. Man måste börja undra vad som händer med AFF, om de fortsätter så här kommer de inte vara ett topplag. Det är dock tidigt på säsongen och det finns tid att få upp flåset och spela ihop sig bättre.

Arameisk-Syrianska IF – Västerås SK: 1-3
VSK gjorde det man skulle och vann mot klubbens historiska odds i 3:e omgången. Segern satt dock långt inne och när det var mindre än 20 min kvar var det nog många i publiken som var oroliga för hur det skulle gå. Ett passivt och ängsligt VSK backade hem och ASIF hade i detta skede mest boll av lagen. Sen händer det som ska hända i alla sagor med ett gott slut. Långtidsskadade Filip Tronêt byts in i 67:e minuten och i matchminut 73 petar han bollen förbi målvakten på ett uselt hemmåtpass som han snappar upp. Ett typiskt Filip-mål där han ser situationen och möjligheten innan den ens dyker upp. Mästarklass direkt. Filip frispelar sen Rinor på stopptid som avgör matchen, mycket snyggt från båda inhopparna.
Vi konstaterar att VSK inte spelade på topp denna dag men gör som alla mästerlag gör, man vinner matcherna ändå. Det gjorde VSK och det tar vi med oss för framtiden. Nu vet killarna att det bara är att trumma på så kommer målen. En detalj är att laget från Norsborg formligen kröp fram sista kvarten, laget var helt slutkört. Konditionsträning verkar inte vara något för lagen från södra delen av Sthlms län.

Umeå FC – FC Linköping City: 3-2
Umeå lyckades vinna hemmafajten mot LC, men det satt hårt inne. Umeå tryckte gasen i botten direkt från start och dominerade första halvlek rätt ordentligt. De två första målen trillade också in under den perioden. I andra halvlek kom LC ut som ett nytt lag och lyckades både reducera och kvittera UFC:s ledning. Sen var man oturliga när man släppte till ett hörnmål i matchminut 65. Faktum är att det var målkavalkad i andra halvleken. De tre målen gjordes inom loppet av 5 minuter. LC var aldrig riktigt nära att orka kvittera. De svarade dock för en strong insats då det var klubbens första bortamatch i Norrland och man hade dessutom sjukdomar och skador som gjorde att man tex var tvungen att spela en forward som ytterback.

Karlslunds IF – Carlstad United: 0-1
Matchen beskrivs av lokala media som ett 90 minuter långt ställningskrig där lagen tog ut varandra. Båda lagen hade tydligen gjort hemläxan om hur det andra laget spelade för man läste varandra och låste varandras speluppbyggnad. Det logiska resultatet hade varit 0-0 men CU var turliga och fick en straff i matchminut 81 som man säkert sätter. KIF är bittra efter förlusten men kommer säkert igen. CU är ett duktigt lag, det har man visat 3 matcher i rad nu. Man förmår anpassa sig till motståndaren och ändå vara vassa framåt. Det ska bli intressant att följa CU genom den här säsongen. Att de ska hålla hela vägen låter osannolikt men de kan helt klart ställa till det för många av lagen i den här serien.

Syrianska FC – BK Forward: 2-2
Vi tippade denna match till en 2:a – inte för att vi någonsin trodde på det men vi avslutade vårt tips med att säga att ”Men kanske kan vi hoppas på oavgjort – Forward är helt klart förmögna till det”. Det visade sig att Forward var förmögna till just det. Syrianska började annars matchen i ett högt tempo och tryckte tillbaka Forward ordentligt. Redan efter 6 minuter fick man en straff som Mete säkert tryckte dit. Pressen fortsatte och kommentatorerna reflekterade att om det funnits time-out i fotboll hade Forward verkligen behövt en nu. Men pressen blev relativt kortvarig. Redan efter 15 minuter började Forward hitta sitt spel och kunde börja stå emot bättre och få tag på bollen. Första halvleks senare del var rätt intetsägande där Forward nu stod upp bra men var helt uddlösa framåt. Ranegie startade denna match då Rajalakso är skadad. Han hade några farliga nickar mot mål i första halvlek, i övrigt syntes han inte mycket.
I andra halvlek lyckades Forward kvittera och fick än mer energi samtidigt som SFC:s började tryta. Hurusom lyckades Syrianska få in en boll efter en tilltrasslad situation och alla trodde nog att man skulle hålla undan de 20 min som var kvar. Men Forward ville annorlunda och lyckades klämma in en kvittering. Spelet var inte bra från Syrianskas sida i andra halvleken och resultatet var rättvist. Återigen kan vi konstatera att orken tryter i andra halvlek för Södertäljelagen. Det blir säkert bättre med tiden men ska de spela så här kommer de inte vinna någon serie.

Sollentuna FF – Team TG: 1-2
Den här matchen var på förhand intressant då den skulle vara ett kvitto på om Sollentunas framfart så här långt i serien skulle kunna fortsätta mot ett erkänt skickligt försvarslag som TG är. Det visade sig att man inte riktigt orkade hela vägen i denna match. Matchen var enligt rapporterna jämn där TG tog ledningen efter en halvtimme. I sista minuten före pausvilan kvitterar Sollis på en frispark. Frisparken tas av ingen mindre än Kalle Ramsell som i matchen mot Skellefteå förra helgen slog in ett mycket vackert frisparksmål. Han verkar het den gode Kalle och är det något lag som behöver en frisparksskytt av rang vet ni vart ni ska leta. Andra halvlek fortsatte som den första med skillnaden att TG fick en man utvisad i 70:e minuten. Trots det lyckades man avgöra matchen sent när inhoppande och combackande efter skada Joel Sihlberg hittade målet. Det var inte bara Filip som var lyckosam comeback kid i den här omgången.

Akropolis IF – Nyköpings BIS: 1-1
Vi kände oss rätt säkra på att Akro skulle fixa en seger i denna match med hjälp av hemmaplansfördel och för att man spelade stabilt senast även om man var hårt pressat av VSK stora delar av matchen. Men tji fick vi. Faktum var att Bissarna borde vunnit då man kostade på sig att bränna en straff i andra halvlek. Första halvlek var annars mest ställningskrig och slutade 0-0. I andra tog Akro ledningen ganska tidigt och det var startskottet för Bissarna att börja jaga. Man pressade tillbaka Akro resten av halvleken och lyckades kvittera snyggt på en av sina många chanser. Sen brände alltså skyttekungen Christian Kouakou straffen, eller snarare så räddar målvakten Anger straffen ganska snyggt. Bissarna borde som sagt vunnit genom att göra ett till mål på en av alla sina chanser. Efter denna match är det svårt att veta vart man har Akro. Det kanske blir som förra året att de får igång maskinen om ett tag och matar på. Behållningen av sändningen är iaf när kommentatorn precis vid sändningsstart inte är medveten om att han ligger lajv – han babblar på för sig själv och sjunger med i sången som dånar på arenan – man påminns ständigt vilken serie vi spelar i…